Feldolgozott élelmiszerek
A feldolgozott és gyors ételek a bőr legnagyobb ellenségei. Elenyésző mennyiségű vitamint és tápanyagot tartalmaznak, viszont bőven van bennük nátrium, cukor és transzzsír. Táplálják a szervezet gyulladásos folyamatait, így felelősek több bőrbetegség kialakulásáért, a tünetek felerősödéséért, s kedvezőtlenül befolyásolják a sejtek élettartamát, regenerálódását, az új bőrsejtek fejlődését.
Alkohol
A túlzott alkoholfogyasztás megterheli a májat, aminek következménye lehet a hajszálerek megrepedezése, a kitágult pórusok, valamint a faggyúmirigyek elszaporodása. Leggyakrabban az arc érzékeny bőrén jelentkeznek a kellemetlen, esztétikailag zavaró bőrelváltozások. Bár napi egy pohár vörösbort kifejezetten egészségesnek tartanak még az orvosok is, vannak olyan bőrbetegségek, amelyek mellett nem szabad még kevés alkoholt sem fogyasztani. Egy felmérés szerint a rosaceában szenvedő betegek 76 százalékánál már egy kis pohár vörösbor is kiválthatja a betegség fellángolását.
Koffein
A magas koffeintartalmú italok túlzásba vitt fogyasztása kiszáríthatja a bőrt, ugyanis elvonja a bőrből a kollagént és vízhajtó hatása sem elhanyagolható. Nőknek naponta legfeljebb 400 milligramm koffein fogyasztása ajánlott – ez azt jelenti, hogy naponta 2 csésze kávét vagy fekete teát fogyaszthat.
Cukor
A cukorra szervezetünknek kis mértékben szüksége van, de sajnos nagyon könnyű túladagolni. A finomított cukor az egyik legkegyetlenebb bőrgyilkos. Hatására sérül a bőr immunitása, táplálja a gyulladásos folyamatokat, nehezíti az új bőrsejtek születését és a sérült sejtek regenerálódását.
Állati zsírok
Az állati zsírok túlzott fogyasztása a bőr zsírosodásához, pattanások, mitesszerek kialakulásához vezethet – különösen, ha valaki a nagyüzemi állattartás hormonokkal, antibiotikumokkal kezelt állatainak húsát fogyasztja. A magas koleszterintartalom is gondot okozhat: az érfalak törékennyé válnak, és a bőrön már enyhe nyomásra is csúnya kék foltok jelentkeznek.