Kipróbált egy új alapozót vagy hidratálót, és apró, vörös kiütések jelentek meg a bőrén? A bűnöst az összetevők között kell keresni. A legtöbb kozmetikum túl sok vegyi anyagot tartalmaz, amelyek gyakran okoznak allergiás panaszokat az érzékeny bőrűeknél. Mielőtt kipróbál egy új bőrápolási terméket, nézze meg az összetevők listáját. Íme, azok az anyagok, amelyek problémát okozhatnak.

Figyeljen az összetevőkre!

Szalicilsav

Az egyik leggyakoribb és leghatásosabb összetevő a pattanások és mitesszerek elleni készítményekben. az aha-savakhoz hasonlóan kémiai hámlasztó, de nem vízben, hanem zsírban oldódik, így tisztítja a pórusok belsejét. Gyorsítja az epidermis hámlását – így a faggyúmirigyek nem tömődnek el – és segíti az új bőrsejtek képződését is. Gyulladáscsökkentő hatású. Azonban a lakosság 3-5 százaléka allergiás a szalicilsavra.

MIT TEHET? Természetes alternatíva a zsíros bőr kezelésére a teafaolaj. Többféle termék közül választhat, a legtöbb csak helyileg alkalmazható, mivel erősen szárító hatású. Súlyosabb esetben a benzoil peroxid tud csodát tenni a problémás bőrrel. Ez a hatóanyag csak patikában kapható készítményekben található.

Alumínium

A leghatékonyabb izzadás- gátló összetevők között szerepelnek az alumíniumszármazékok. A leggyakrabban használt alumíniumféle az alumínium-chlorohidrát. egészségkárosító hatását az utóbbi években egyre többen vitatják, és a legújabb kutatások szerint nincs összefüggés a mellrák, az Alzheimer-kór kialakulása és az alumíniumot tartalmazó dezodorok használata között. Az azonban kétségtelen, hogy az érzékeny bőrt irritálhatja, és bőrpírt, viszketést, duzzanatot okozhat.

MIT TEHET? Használjon alumíniummentes dezodorokat. Ezek általában cink-oxidot vagy cinksót tartalmaznak, és a drogériák polcain sokféle termék közül választhat. Készíthet házilag is dezodort: természetes izzadásgátló a zsálya, a levendula, a teafaolaj és a szódabikarbóna.

Retinol

A-vitamin, mely hatásos antioxidáns és sejtszabályozó, vagyis segíti a sejtek normális működését, az egészségesebb és jobb sejtek képződését. A mélyebb rétegekbe jutva és stimulálva a kollagéntermelést csökkenti a finom ráncokat és helyreállítja a napfény okozta bőrkárosodást. Hatására a bőr simább és egészségesebb lesz. Használata az érzékeny bőrt könnyen kiszáríthatja, irritálhatja.

MIT TEHET? Válasszon szelídebb anti-aging összetevőket tartalmazó készítményeket. A krémes, tejes hidratálók remekül táplálják és védik a bőrt.

Glikolsav

Az AHA-savak leggyakoribb formája. A bőr legfelső rétegét hámlasztja, felgyorsítva a sejtek életciklusát, kisimítva a bőrt. Gyakori, hogy használat közben enyhén csípő érzést okoz. Mivel vízben oldódik, csökkenthető az irritáció, ha teljesen száraz bőrre viszi fel. Magas koncentrációban nemcsak hámlaszt, de a kollagéntermelést is serkenti.

MIT TEHET? A tej- és gyümölcssavas készítmények is a bőrfelszínen fejtik ki hatásukat, így használatuk után a bőr ragyogóbb és simább lesz. Készíthet házilag is tejsavas hámlasztót: vigyen fel az arcbőrére natúr joghurtot, hagyja megszáradni, majd óvatosan dörzsölje le. A tejsavak eltávolítják az elhalt hámsejteket és helyreállítják a bőr savköpenyét.

Szulfátszármazékok

A szulfát szó a kozmetikai termékekben általában a nátrium lauril szulfátot (Sodium-Lauryl Sulfate) jelenti. A kozmetikai szerek közül leginkább samponokban használják tisztító és habképző tulajdonsága miatt. Szemirritációt, bőrkiütést, hajhullást, a fejbőr pikkelyesedését okozhatja.

MIT TEHET? Használjon szulfátmentes samponokat. Bár ezek a készítmények drágábbak, azoknak, akik bizonyos bőrproblémákkal küszködnek – különösen az ekcémában szenvedőknek –, érdemes váltani. Arra azonban nem találtak bizonyítékot, hogy a szulfátmentes samponok a hajhoz kíméletesebbek lennének, és az sem bizonyított, hogy használatukkor a hajfestés tovább tartana.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink