A nők hosszú, egészséges hajkoronáról álmodoznak, és ezért hajlandóak sok mindent megtenni. A hajápolás nem egyszerű feladat, és nem könnyíti meg a helyzetet a rengeteg tévhit, ami a köztudatban kering. Segítünk megállapítani, melyek azok a mítoszok, amelyek – bár alaptalanul, de – rendületlenül tartják magukat.

Hajbavágó tévhitek

1. Mítosz „Vágás után a haj jobban nő”

A haj a gyakori vágástól nem fog gyorsabban nőni. E tévhit mögött valószínűleg az áll, hogy ha 6-8 hetente levágják a hajat, eltávolítják a sérült részeket, így a haj teltebbnek, egészségesebbnek látszik.

2. Mítosz „Ha kitép egy ősz hajszálat, kettő eredeti hajszínű nő vissza a helyére”

Egy hajszál nő majd vissza, de az sem lesz az eredeti hajszínnek megfelelő árnyalatú. Abban ugyanis már nem festékanyag, hanem levegő áramlik, és a légbuborékoktól lesz sajátosan ezüstös színű. Az öregedés folyamatával megváltozik a fejbőr szerkezete, így a szálak kihúzkodásával sem gyorsítani, sem lassítani nem lehet az őszülés folyamatát. A szálak elfehéredése hormonális okokra vezethető vissza, mindenkinél a saját ütemében fog bekövetkezni, a genetikai adottságnak megfelelően.

3. Mítosz „A gyakori hajmosástól kihullik a haj”

A hajhullás oka legtöbbször valamilyen stresszhelyzet vagy hormonális betegség, esetleg gyógyszerek mellékhatása. A hajmosáshoz talán azért társul a hajhullás fogalma, mert a zuhanyban, kádban jobban látszik, mennyi hajszál távozik. A probléma ezzel a tévhittel az, hogy ha nem mossa meg a haját azért, hogy megkímélje, a helyzet csak rosszabbodni fog: a szennyeződés és az olaj lerakódik, eltömíti a hajhagymákat, gyulladás alakul ki és a hajszálak kihullanak.

4. Mítosz „A hajon százszor kell végighúzni a hajkefét minden este”

Ha valaha kipróbálta már ezt a butaságot, tudja, hogy csak a keze fájdul meg, a haja egyáltalán nem lesz szebb. Sőt ezzel valójában csak a zsírosodást segíti elő. Pár mozdulat is elég, hogy átmasszírozza a fejbőrt és megszabaduljon a csomóktól.

5. Mítosz „Terhesen nem szabad befestetni a hajat”

A fő probléma a hajfestékekkel a kellemetlen ammóniaszag, amely rosszullétet okozhat. Annak esélye, hogy a hajfestékben található káros vegyi anyagok a véráramba kerülnek, nagyon csekély, hiszen a hajfesték nem szívódik fel a fejbőrön keresztül. Szakemberek azt tanácsolják, hogy a kismamák az első trimeszterben hanyagolják a hajfestést, utána azonban jól szellőző helyiségben nyugodtan befestethetik a hajukat. Jó választás a növényi eredetű hajfesték, illetve a melírozás is – utóbbinál a festék nem is érintkezik a fejbőrrel.

6. Mítosz „A samponokat váltogatni kell”

Nem kell. Persze, ha például korpásodni kezd a haja, érdemes speciális, korpásodás elleni samponra váltani, de egyébként teljesen felesleges a bevált terméket újra cserélni.

7. Mítosz „A korpa a száraz fejbőrön jelenik meg”

A korpa a száraz és a zsírosodó fejbőrön egyaránt megjelenhet. Kezelése mindkét esetben más: ha a fejbőr száraz, tilos olyan anyagokkal kezelni, amelyek a fokozott faggyútermelés miatti korpára valók. Természetesen ez igaz a zsíros fejbőr esetében is: ekkor kerülni kell azokat a szereket, amelyek a száraz korpásodásra valók. Ha nem megfelelő készítményt használ, súlyosbíthatja a tüneteket.

8. Mítosz „A jól habzó samponok alaposabban tisztítják a hajat”

Ahhoz, hogy a sampon megfelelően tisztítson, nem kell habzania. ráadásul a legtöbbször szulfátokat használnak habképzőként, amelyek a festett haj színét halványítják és a legújabb kutatások szerint lehetséges, hogy növelik a rák kialakulásának kockázatát. Ha ragaszkodik a habhoz, próbáljon ki olyan szulfátmentes sampont, amelyben természetes habképző van.

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink