Bár egyre többen tisztában vannak a napozás káros hatásaival, a barna bőr ígérete sokakat csábít napfürdőzésre. Nem árt tudni, hogy a leégés mellett súlyosabb következményekkel is járhat egy kellemes strandolás, kirándulás. Sorra vesszük a leggyakrabban felmerült kérdéseket és válaszokat a napozással kapcsolatban.

Napozás okosan

Mi a különbség az UVA- és az UVB-sugárzás között?

Az ultraviola (UV) sugárzás három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re. az UVC-sugarak optimális esetben elnyelődnek az atmoszférában és az ózonrétegben. Bizonyos területeken az ózonréteg elvékonyodott, ott számolni kell ezeknek a sugaraknak a káros hatásaival is. Az UVA-sugarak hullámhossza nagy, e sugárzás hatol legmélyebbre a bőrben. legfontosabb biológiai hatásai a bőr azonnali barnulása, a meglévő pigmenttartalom sötétedése. Bőrpírt, gyulladást is okoz, de csak több nap után jelentkeznek a tünetek. Hosszú távon felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik a melanoma kialakulásában. A természetes napfény 1/15 része UVB, amely a fény okozta rákkeltő, illetve immunrendszergátló hatásokért felelős. ez a tartomány kell azonban a D-vitamin-szintézishez is.

Mit jelent az SPF jelölés?

Az SPF a Sun Protection Factor, azaz napvédő faktor rövidítése. a fényvédő faktor melletti szám arra utal, hogy hányszor több időt lehet a napon tölteni leégés nélkül. Ha valakinek 10 perc napozás után jelentkezik bőrpír, akkor 15 SPF napkrémmel az illető 10×15, azaz 150 percig tartózkodhat a napon leégés nélkül. a magasabb SPF-szám nem jelent teljes védelmet a káros sugarak ellen: egy 15-ös SPF faktorú fényvédő 93 százalékos UVB fényvédelemmel rendelkezik, míg a 40-es SPF 97 százalékos védelmet nyújt. az SPF-szám csak az UVB elleni védekezőképességre utal, a napkrém UVA szembeni védelméről nem tájékoztat. a napsugárzás egész tartományára vonatkozó védelmi erősséget külön fel kell tüntetni, ezek a kategóriák: alacsony, közepes, magas, ultra.

Milyen fényvédőt használjunk?

Néhány készítmény antioxidánsokat, például E- és C-vitamint is tartalmaz, esetleg glycosylrutin nevű flavonoidot, amely a napallergia ellen is hatásos védelmet nyújt. az alkoholtartalmú sprayk vagy gélek a zsírosabb bőrűeknek ajánlottak – sportolók számára is ezek a legmegfelelőbbek, mert nem tartalmaznak zsíros összetevőket –, míg a száraz bőr védelmére a tejes ápolókat érdemes használni. Az orr, az ajkak és a szem körüli érzékeny területek védelmére speciális, magas faktorszámú stifteket ajánlott használni. Jó, ha az érzékeny bőrűek illat-, tartósító- és színezőanyagmentes napvédő szereket használnak.

Mennyi fényvédőt kell használni?

A felnőttek 2 evőkanálnyi mennyiségű fényvédő krémet oszlassanak el a bőrükön, és legalább ennyit kell a gyerekekre is számolni. a napozás megkezdése előtt 30 perccel célszerű felvinni a bőrre a készítményeket. kétóránként az egész procedúrát meg kell ismételni, de ha víz éri a bőrt vagy erős izzadás esetén természetesen gyakrabban.

Borús napokon is szükség van fényvédő szerekre?

Felhős, borús napon is le lehet égni. Az ultraibolya sugárzás 90 százaléka átjut a felhőkön, visszatükröződik a hóról, jégről, homokról, betonról, és ez is ugyanolyan súlyosan égeti a bőrt, mint a napfény. A gyerekek ráadásul jobban ki vannak téve az UV-sugaraknak a hűvösebb napokon, mert hosszabb ideig maradnak kint. ezért fontos a mechanikai védekezés is, azaz a megfelelő ruházat, kalap, UV-szűrős napszemüveg.

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink