Cukkinivirág
Nagy kedvenc, amit akár ki is süthetünk. Ez a narancssárgás-sárgás virág késő tavasztól érhető el, és lágy íze szerint sokak kedvence. Kifejezetten finom vajban kisütve, de akár meg is tölthetjük, például ricottával, amit különböző zöldfűszerekkel ízesíthetünk.
Hibiszkusz
Ez a gyönyörű virág nemcsak teaként kiváló, hanem meggyre hasonlító íze miatt tökéletes kiegészítője lehet fagylaltnak, gyümölcssalátának, de akár a limonádénknak is. Nem olcsó mulatság, de garantált kulináris élmény (szárított formában könnyebben beszerezhető), és savanykás íze miatt amúgy sem érdemes nagy mennyiségben az ételre szórni a szirmokat. Bónusz: C-vitaminban és más antioxidánsokban gazdag.
Kerti szegfű
Édeskés íze a legtöbb salátát feldobja: használjuk kizárólag a szirmokat, de bánjunk csínján velük. Ízesíthetjük vele nyári frissítőnket is, de fogyaszthatjuk kandírozva is.
Rózsa
Nem csak szép és finom, de még egészséges is: enyhíti a torokfájdalmakat, ha rózsavízzel öblögetünk. A többi virághoz hasonlóan szintén alkalmas gyümölcssaláták ízesítéséhez. De jó kiegészítője lehet italoknak, dzsemeknek is. Minél sötétebb a szirom színe, annál intenzívebb az íze.
Gyermekláncfű
Bizony, a pitypang virága is ehető, sőt kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hiszen az egészségre gyakorolt pozitív hatásai nem elhanyagolhatóak. Antioxidánsokban gazdag, megregulázza a magas vércukorszintet. Szirmait szórjuk italunkba vagy salátákra, de használhatjuk a leveleit is, amelyek íze leginkább a spenótra hasonlít.
Árvácska
Íze a mentáéhoz hasonló, a saláták mellett tésztaételeinket is feldobja az aprócska virág szirma.
Kamilla
Sokak számára egyáltalán nem ismeretlen a kamilla gasztronómiai felhasználása, bár a legtöbben inkább teaként fogyasztják. Pedig tehetnénk szirmait smoothie-kba is, különleges ízt ad az italnak. Ugyanakkor nem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani, mert kesernyés lehet.
Bodzavirág
Szintén népszerű, ha szörpről, limonádéról van szó, de a virág szirmai a tányérra is kerülhetnek. Akár ki is lehet rántani, de jó eredményt érünk el akkor is, ha a desszertünkre szórunk belőle egy keveset. Ügyeljünk arra, hogy csak a virágot használjuk fel, a szára ugyanis mérgező.
Mire figyeljünk?
- Az ehető jelző a virágok esetében nem csak azt jelenti, hogy nem mérgező, de azt is, hogy kifejezetten biztonságos környezetben nevelkedett a növény, vagyis nem érte vegyszer. Ügyeljünk rá, hogy csak ellenőrzött forrásból származó virágot használjunk!
- Ha magunk szedjük a virágot, csak az autóutaktól távolabbi helyekről gyűjtsük be.
- A legbiztonságosabb, ha a virágoknak csak a szirmát használjuk, ugyanis több esetben mérgező lehet a mag, a bibe vagy a szár.
- Egyes növények túlzott fogyasztása emésztési problémákat, hasmenést okozhat.
- A virágokat óvatosan mossuk meg, és mindig az előírások szerint hőkezeljük.
Tudtad?
Magyarországon több mint félszáz ehető virágot ismerünk. Ezek közül persze nem mindet érdemes gasztronómiai célokra használni, mert többnek az íze kifejezetten keserű.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Töltődjön fel! Energiát adó és karcsúsító italok
- Melyik levest és salátát válasszuk, ha fogyni szeretnénk?
- 1500 kalóriás mintaétrend egy napra szakértőnktől
- Levesdiéta egészségesen