Néhány évvel ezelőtt még csak a legmenőbb éttermekben díszítették így az ételt, aztán a közösségi médiában terjedő képeknek köszönhetően lassan mindannyiunk tányérján ott vannak az ehető virágok. Különleges ízviláguknak köszönhetően egészen új kulináris élményben lehet részünk.

Nézz körül a kertben: ezek a virágok ehetők!

Cukkinivirág

Nagy kedvenc, amit akár ki is süthetünk. Ez a narancssárgás-sárgás virág késő tavasztól érhető el, és lágy íze szerint sokak kedvence. Kifejezetten finom vajban kisütve, de akár meg is tölthetjük, például ricottával, amit különböző zöldfűszerekkel ízesíthetünk.

Hibiszkusz

Ez a gyönyörű virág nemcsak teaként kiváló, hanem meggyre hasonlító íze miatt tökéletes kiegészítője lehet fagylaltnak, gyümölcssalátának, de akár a limonádénknak is. Nem olcsó mulatság, de garantált kulináris élmény (szárított formában könnyebben beszerezhető), és savanykás íze miatt amúgy sem érdemes nagy mennyiségben az ételre szórni a szirmokat. Bónusz: C-vitaminban és más antioxidánsokban gazdag.

Kerti szegfű

Édeskés íze a legtöbb salátát feldobja: használjuk kizárólag a szirmokat, de bánjunk csínján velük. Ízesíthetjük vele nyári frissítőnket is, de fogyaszthatjuk kandírozva is.

Rózsa

Nem csak szép és finom, de még egészséges is: enyhíti a torokfájdalmakat, ha rózsavízzel öblögetünk. A többi virághoz hasonlóan szintén alkalmas gyümölcssaláták ízesítéséhez. De jó kiegészítője lehet italoknak, dzsemeknek is. Minél sötétebb a szirom színe, annál intenzívebb az íze.

Gyermekláncfű

ehető virágok

Fotó: shutterstock

Bizony, a pitypang virága is ehető, sőt kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hiszen az egészségre gyakorolt pozitív hatásai nem elhanyagolhatóak. Antioxidánsokban gazdag, megregulázza a magas vércukorszintet. Szirmait szórjuk italunkba vagy salátákra, de használhatjuk a leveleit is, amelyek íze leginkább a spenótra hasonlít.

Árvácska

Íze a mentáéhoz hasonló, a saláták mellett tésztaételeinket is feldobja az aprócska virág szirma.

Kamilla

Sokak számára egyáltalán nem ismeretlen a kamilla gasztronómiai felhasználása, bár a legtöbben inkább teaként fogyasztják. Pedig tehetnénk szirmait smoothie-kba is, különleges ízt ad az italnak. Ugyanakkor nem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani, mert kesernyés lehet.

Bodzavirág

Szintén népszerű, ha szörpről, limonádéról van szó, de a virág szirmai a tányérra is kerülhetnek. Akár ki is lehet rántani, de jó eredményt érünk el akkor is, ha a desszertünkre szórunk belőle egy keveset. Ügyeljünk arra, hogy csak a virágot használjuk fel, a szára ugyanis mérgező.

Mire figyeljünk?

  • Az ehető jelző a virágok esetében nem csak azt jelenti, hogy nem mérgező, de azt is, hogy kifejezetten biztonságos környezetben nevelkedett a növény, vagyis nem érte vegyszer. Ügyeljünk rá, hogy csak ellenőrzött forrásból származó virágot használjunk!
  • Ha magunk szedjük a virágot, csak az autóutaktól távolabbi helyekről gyűjtsük be.
  • A legbiztonságosabb, ha a virágoknak csak a szirmát használjuk, ugyanis több esetben mérgező lehet a mag, a bibe vagy a szár.
  • Egyes növények túlzott fogyasztása emésztési problémákat, hasmenést okozhat.
  • A virágokat óvatosan mossuk meg, és mindig az előírások szerint hőkezeljük.

Tudtad?

Magyarországon több mint félszáz ehető virágot ismerünk. Ezek közül persze nem mindet érdemes gasztronómiai célokra használni, mert többnek az íze kifejezetten keserű.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.