Néhány évvel ezelőtt még csak a legmenőbb éttermekben díszítették így az ételt, aztán a közösségi médiában terjedő képeknek köszönhetően lassan mindannyiunk tányérján ott vannak az ehető virágok. Különleges ízviláguknak köszönhetően egészen új kulináris élményben lehet részünk.

Nézz körül a kertben: ezek a virágok ehetők!

Cukkinivirág

Nagy kedvenc, amit akár ki is süthetünk. Ez a narancssárgás-sárgás virág késő tavasztól érhető el, és lágy íze szerint sokak kedvence. Kifejezetten finom vajban kisütve, de akár meg is tölthetjük, például ricottával, amit különböző zöldfűszerekkel ízesíthetünk.

Hibiszkusz

Ez a gyönyörű virág nemcsak teaként kiváló, hanem meggyre hasonlító íze miatt tökéletes kiegészítője lehet fagylaltnak, gyümölcssalátának, de akár a limonádénknak is. Nem olcsó mulatság, de garantált kulináris élmény (szárított formában könnyebben beszerezhető), és savanykás íze miatt amúgy sem érdemes nagy mennyiségben az ételre szórni a szirmokat. Bónusz: C-vitaminban és más antioxidánsokban gazdag.

Kerti szegfű

Édeskés íze a legtöbb salátát feldobja: használjuk kizárólag a szirmokat, de bánjunk csínján velük. Ízesíthetjük vele nyári frissítőnket is, de fogyaszthatjuk kandírozva is.

Rózsa

Nem csak szép és finom, de még egészséges is: enyhíti a torokfájdalmakat, ha rózsavízzel öblögetünk. A többi virághoz hasonlóan szintén alkalmas gyümölcssaláták ízesítéséhez. De jó kiegészítője lehet italoknak, dzsemeknek is. Minél sötétebb a szirom színe, annál intenzívebb az íze.

Gyermekláncfű

ehető virágok

Fotó: shutterstock

Bizony, a pitypang virága is ehető, sőt kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hiszen az egészségre gyakorolt pozitív hatásai nem elhanyagolhatóak. Antioxidánsokban gazdag, megregulázza a magas vércukorszintet. Szirmait szórjuk italunkba vagy salátákra, de használhatjuk a leveleit is, amelyek íze leginkább a spenótra hasonlít.

Árvácska

Íze a mentáéhoz hasonló, a saláták mellett tésztaételeinket is feldobja az aprócska virág szirma.

Kamilla

Sokak számára egyáltalán nem ismeretlen a kamilla gasztronómiai felhasználása, bár a legtöbben inkább teaként fogyasztják. Pedig tehetnénk szirmait smoothie-kba is, különleges ízt ad az italnak. Ugyanakkor nem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani, mert kesernyés lehet.

Bodzavirág

Szintén népszerű, ha szörpről, limonádéról van szó, de a virág szirmai a tányérra is kerülhetnek. Akár ki is lehet rántani, de jó eredményt érünk el akkor is, ha a desszertünkre szórunk belőle egy keveset. Ügyeljünk arra, hogy csak a virágot használjuk fel, a szára ugyanis mérgező.

Mire figyeljünk?

  • Az ehető jelző a virágok esetében nem csak azt jelenti, hogy nem mérgező, de azt is, hogy kifejezetten biztonságos környezetben nevelkedett a növény, vagyis nem érte vegyszer. Ügyeljünk rá, hogy csak ellenőrzött forrásból származó virágot használjunk!
  • Ha magunk szedjük a virágot, csak az autóutaktól távolabbi helyekről gyűjtsük be.
  • A legbiztonságosabb, ha a virágoknak csak a szirmát használjuk, ugyanis több esetben mérgező lehet a mag, a bibe vagy a szár.
  • Egyes növények túlzott fogyasztása emésztési problémákat, hasmenést okozhat.
  • A virágokat óvatosan mossuk meg, és mindig az előírások szerint hőkezeljük.

Tudtad?

Magyarországon több mint félszáz ehető virágot ismerünk. Ezek közül persze nem mindet érdemes gasztronómiai célokra használni, mert többnek az íze kifejezetten keserű.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fedezd fel, milyen technológiai előnyöket kínálnak a Nike zokniknak sportolás közben
Mi pörgeti fel legjobban az edzőcipőd? Természetesen egy pár zokni. De nem akármilyen zokni! Válaszd az egyik híres brand, például a Nike zokniját. A híres Swoosh logós kiegészítőnek köszönhetően még eredményesebb leszel sportolás közben.
Diéta és kollagén: így támogasd a megfelelő kollagéntermelést
A kollagén az egyik legfontosabb fehérje a testedben, amely alapvető szerepet játszik a bőröd, az ízületeid, a hajad, a körmeid és az izmaid struktúrájában.
Egészséges vagy sem? A forró fürdő titkai
Nincs is jobb, mint egy pihentető forró fürdővel zárni a napot, vagy éppen így kezdeni a hétvégét, mindezért pedig nemcsak a lelkünk, de a testünk is hálás lesz. Eláruljuk, milyen egészségügyi előnyei vannak a kádban való lazításnak.
Káposztaleves diéta: Gyors fogyás vagy veszélyes módszer?
A káposztaleves diéta egy gyors fogyókúrás módszer, amelyet sokan keresnek, ha pár kilót szeretnének gyorsan leadni. Ha te is kipróbálnád, fontos, hogy tisztában legyél a diéta előnyeivel és hátrányaival, hogy megalapozott döntést hozhass.
Időszakos böjtölés: ha kezdő vagy, erre kell nagyon figyelned
Ha kezdő vagy ebben a módszerben, fontos néhány alapelvet megérteni és betartani a siker érdekében. Íme a legfontosabb szempontok, amelyeket érdemes szem előtt tartani:
3 olcsó diétás recept, amit januárban is imádni fogsz
Fedezd fel három olcsó, de ínycsiklandó diétás receptet, amelyek tökéletesek januári étkezéseidhez! Egyszerűek, táplálóak, és segítenek fenntartani az egészséges életmódot az új évben.
Tisztítsd meg a tested: ezzel a 21 napos egészséges tervvel
Tisztítsd meg a tested és nyerj energiát 21 napos étrendünkkel! Könnyen követhető, finom receptek természetes alapanyagokból. Próbáld ki most!
Vess véget a jojónak: lépj ki a fogyás-hízás örökös körforgásából
A kilók le-fel szaladgálása nemcsak idegesítő, hanem egészségtelen is. Tippjeinkkel most végleg leszámolhatsz a súlyfelesleggel!

Ajánlataink