Néhány évvel ezelőtt még csak a legmenőbb éttermekben díszítették így az ételt, aztán a közösségi médiában terjedő képeknek köszönhetően lassan mindannyiunk tányérján ott vannak az ehető virágok. Különleges ízviláguknak köszönhetően egészen új kulináris élményben lehet részünk.

Nézz körül a kertben: ezek a virágok ehetők!

Cukkinivirág

Nagy kedvenc, amit akár ki is süthetünk. Ez a narancssárgás-sárgás virág késő tavasztól érhető el, és lágy íze szerint sokak kedvence. Kifejezetten finom vajban kisütve, de akár meg is tölthetjük, például ricottával, amit különböző zöldfűszerekkel ízesíthetünk.

Hibiszkusz

Ez a gyönyörű virág nemcsak teaként kiváló, hanem meggyre hasonlító íze miatt tökéletes kiegészítője lehet fagylaltnak, gyümölcssalátának, de akár a limonádénknak is. Nem olcsó mulatság, de garantált kulináris élmény (szárított formában könnyebben beszerezhető), és savanykás íze miatt amúgy sem érdemes nagy mennyiségben az ételre szórni a szirmokat. Bónusz: C-vitaminban és más antioxidánsokban gazdag.

Kerti szegfű

Édeskés íze a legtöbb salátát feldobja: használjuk kizárólag a szirmokat, de bánjunk csínján velük. Ízesíthetjük vele nyári frissítőnket is, de fogyaszthatjuk kandírozva is.

Rózsa

Nem csak szép és finom, de még egészséges is: enyhíti a torokfájdalmakat, ha rózsavízzel öblögetünk. A többi virághoz hasonlóan szintén alkalmas gyümölcssaláták ízesítéséhez. De jó kiegészítője lehet italoknak, dzsemeknek is. Minél sötétebb a szirom színe, annál intenzívebb az íze.

Gyermekláncfű

ehető virágok

Fotó: shutterstock

Bizony, a pitypang virága is ehető, sőt kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hiszen az egészségre gyakorolt pozitív hatásai nem elhanyagolhatóak. Antioxidánsokban gazdag, megregulázza a magas vércukorszintet. Szirmait szórjuk italunkba vagy salátákra, de használhatjuk a leveleit is, amelyek íze leginkább a spenótra hasonlít.

Árvácska

Íze a mentáéhoz hasonló, a saláták mellett tésztaételeinket is feldobja az aprócska virág szirma.

Kamilla

Sokak számára egyáltalán nem ismeretlen a kamilla gasztronómiai felhasználása, bár a legtöbben inkább teaként fogyasztják. Pedig tehetnénk szirmait smoothie-kba is, különleges ízt ad az italnak. Ugyanakkor nem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani, mert kesernyés lehet.

Bodzavirág

Szintén népszerű, ha szörpről, limonádéról van szó, de a virág szirmai a tányérra is kerülhetnek. Akár ki is lehet rántani, de jó eredményt érünk el akkor is, ha a desszertünkre szórunk belőle egy keveset. Ügyeljünk arra, hogy csak a virágot használjuk fel, a szára ugyanis mérgező.

Mire figyeljünk?

  • Az ehető jelző a virágok esetében nem csak azt jelenti, hogy nem mérgező, de azt is, hogy kifejezetten biztonságos környezetben nevelkedett a növény, vagyis nem érte vegyszer. Ügyeljünk rá, hogy csak ellenőrzött forrásból származó virágot használjunk!
  • Ha magunk szedjük a virágot, csak az autóutaktól távolabbi helyekről gyűjtsük be.
  • A legbiztonságosabb, ha a virágoknak csak a szirmát használjuk, ugyanis több esetben mérgező lehet a mag, a bibe vagy a szár.
  • Egyes növények túlzott fogyasztása emésztési problémákat, hasmenést okozhat.
  • A virágokat óvatosan mossuk meg, és mindig az előírások szerint hőkezeljük.

Tudtad?

Magyarországon több mint félszáz ehető virágot ismerünk. Ezek közül persze nem mindet érdemes gasztronómiai célokra használni, mert többnek az íze kifejezetten keserű.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.