Néhány évvel ezelőtt még csak a legmenőbb éttermekben díszítették így az ételt, aztán a közösségi médiában terjedő képeknek köszönhetően lassan mindannyiunk tányérján ott vannak az ehető virágok. Különleges ízviláguknak köszönhetően egészen új kulináris élményben lehet részünk.

Nézz körül a kertben: ezek a virágok ehetők!

Cukkinivirág

Nagy kedvenc, amit akár ki is süthetünk. Ez a narancssárgás-sárgás virág késő tavasztól érhető el, és lágy íze szerint sokak kedvence. Kifejezetten finom vajban kisütve, de akár meg is tölthetjük, például ricottával, amit különböző zöldfűszerekkel ízesíthetünk.

Hibiszkusz

Ez a gyönyörű virág nemcsak teaként kiváló, hanem meggyre hasonlító íze miatt tökéletes kiegészítője lehet fagylaltnak, gyümölcssalátának, de akár a limonádénknak is. Nem olcsó mulatság, de garantált kulináris élmény (szárított formában könnyebben beszerezhető), és savanykás íze miatt amúgy sem érdemes nagy mennyiségben az ételre szórni a szirmokat. Bónusz: C-vitaminban és más antioxidánsokban gazdag.

Kerti szegfű

Édeskés íze a legtöbb salátát feldobja: használjuk kizárólag a szirmokat, de bánjunk csínján velük. Ízesíthetjük vele nyári frissítőnket is, de fogyaszthatjuk kandírozva is.

Rózsa

Nem csak szép és finom, de még egészséges is: enyhíti a torokfájdalmakat, ha rózsavízzel öblögetünk. A többi virághoz hasonlóan szintén alkalmas gyümölcssaláták ízesítéséhez. De jó kiegészítője lehet italoknak, dzsemeknek is. Minél sötétebb a szirom színe, annál intenzívebb az íze.

Gyermekláncfű

ehető virágok

Fotó: shutterstock

Bizony, a pitypang virága is ehető, sőt kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hiszen az egészségre gyakorolt pozitív hatásai nem elhanyagolhatóak. Antioxidánsokban gazdag, megregulázza a magas vércukorszintet. Szirmait szórjuk italunkba vagy salátákra, de használhatjuk a leveleit is, amelyek íze leginkább a spenótra hasonlít.

Árvácska

Íze a mentáéhoz hasonló, a saláták mellett tésztaételeinket is feldobja az aprócska virág szirma.

Kamilla

Sokak számára egyáltalán nem ismeretlen a kamilla gasztronómiai felhasználása, bár a legtöbben inkább teaként fogyasztják. Pedig tehetnénk szirmait smoothie-kba is, különleges ízt ad az italnak. Ugyanakkor nem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani, mert kesernyés lehet.

Bodzavirág

Szintén népszerű, ha szörpről, limonádéról van szó, de a virág szirmai a tányérra is kerülhetnek. Akár ki is lehet rántani, de jó eredményt érünk el akkor is, ha a desszertünkre szórunk belőle egy keveset. Ügyeljünk arra, hogy csak a virágot használjuk fel, a szára ugyanis mérgező.

Mire figyeljünk?

  • Az ehető jelző a virágok esetében nem csak azt jelenti, hogy nem mérgező, de azt is, hogy kifejezetten biztonságos környezetben nevelkedett a növény, vagyis nem érte vegyszer. Ügyeljünk rá, hogy csak ellenőrzött forrásból származó virágot használjunk!
  • Ha magunk szedjük a virágot, csak az autóutaktól távolabbi helyekről gyűjtsük be.
  • A legbiztonságosabb, ha a virágoknak csak a szirmát használjuk, ugyanis több esetben mérgező lehet a mag, a bibe vagy a szár.
  • Egyes növények túlzott fogyasztása emésztési problémákat, hasmenést okozhat.
  • A virágokat óvatosan mossuk meg, és mindig az előírások szerint hőkezeljük.

Tudtad?

Magyarországon több mint félszáz ehető virágot ismerünk. Ezek közül persze nem mindet érdemes gasztronómiai célokra használni, mert többnek az íze kifejezetten keserű.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…

Ajánlataink