A legtöbben alig várják, hogy kiszabaduljanak a fárasztó mindennapokból és szabadságra induljanak. Nyaralás alatt azonban igen sok a kísértés, és bizony vannak olyanok, akik a rendszertelen étkezésnek, a kevés mozgásnak, a sok finom koktélnak köszönhetően fáradtabban érkeznek haza, mint ahogy indultak. Néhány jó tanács, hogy a vakáció tényleg a pihenésről, feltöltődésről szóljon.

16 tipp – Boldog vakáció

Étkezés és diéta

1. Élvezze a helyi specialitásokat!

Diétázik, de szívesen reggelizne Párizsban croissant-t, vagy vacsorázna tésztát Rómában? Semmi akadálya! Nyugodtan próbálja ki a helyi finomságokat, élvezze az új ízeket. Azokon a napokon, amikor „bűnözik”, próbálja a többi étkezést igazán egészséges, vitamindús élelmiszerekből összeállítani.

2. Óvatosan válasszon!

A svédasztalos étkezések minden diétázónak komoly kísértést jelentenek. Ha nyaralás alatt a szállodában ilyen szolgáltatásra fizetett elő, ügyeljen arra, mit és mennyit eszik egy-egy étkezés alkalmával. A tányérjára lehetőleg sok zöldséget és gyümölcsöt pakoljon, így a szénhidrátban gazdag ételeknek egyszerűen nem marad hely.

3. Legyen következetes!

Ha a hétköznapokon nem eszik porból készült félkész ételeket, nem rágcsál chipset, a nyaralás alatt se tegye. Ezek nemcsak egészségtelenek, de ha nem szokott hozzá a szervezete, akár kisebb rosszullétet is okozhatnak.

4. Készítsen úti csomagot!

Városnézésre, kirándulásra vigyen magával szendvicset, szeletelt gyümölcsöt, zöldséget. Így biztos lehet benne, hogy egészséges, finom ételeket eszik, és még pénzt is megspórolhat.

5. Látogasson el a helyi piacokra!

A piac remek hely, hogy megismerje az adott ország étkezési kultúráját, ráadásul ízletes, friss élelmiszerekhez juthat olcsón.

6. Óvatosan az alkohollal!

A nagy melegben nem ajánlott alkoholt fogyasztani. ráadásul egy-egy koktél több száz kalóriát is tartalmazhat. Próbáljon ki néhány egészséges frissítőt, például könnyű limonádékat, ásványvizeket.

7. Főzzön!

Ha apartmanban pihen, ne sajnálja az időt, és főzzön valami finomságot helyi alapanyagokból. Az otthon készített ételek táplálóak és ízletesek.

8. Vigye haza az ízeket!

Nyaralás után, a hűvös őszi és téli napokon visszacsempészheti a vakáció hangulatát, ha olyan ételeket főz, amelyeket a nyaralás alatt ettek. Vegyen a nyaralás alatt egy szakácskönyvet vagy gasztronómiai magazinokat.

Testmozgás és fitnesz

9. Lépcsőzzön!

Ahogy otthon vagy a munkahelyén, a nyaralás alatt is válassza inkább a lépcsőzést a lift helyett. Ráadásul számos építészeti csodát láthat például a templomtornyokból.

10. Ne mondjon le a mozgásról!

Otthon rendszeresen fut vagy jógázik? A nyaralás alatt se maradjon tétlen. Próbálja ki, milyen érzés a tengerparton futni, jógázni, vagy a helyiek által kedvelt parkokban, pályákon mozogni.

11. Ismerje meg a helyi sportokat!

Butaság lenne nem kipróbálni a helyi specialitásokat. Jógázzon Indiában, tai chizzen Kínában, táncoljon Spanyolországban. Edzés közben remekül megismerheti az idegen kultúrákat.

12. Legyen bevállalós!

Itt az idő, hogy felfedezze az önben rejlő kalandort. A nyaralás alatt kipróbálhat új, extrém sportokat is, legyen szó akár sziklamászásról vagy vitorlázásról.

13. Gyalogoljon!

A nyaralás alatt hagyja a buszos, autós túrákat, és ha csak teheti, fedezze fel a nevezetességeket gyalog, esetleg kerékpárral. Sok külföldi városban már gyalogos és futós városnéző programra is befizethet.

14. Versenyezzen!

A vakáció remek alkalom arra, hogy megmérettesse magát. regisztráljon a szállodai, tengerparti versenyekre és élvezze a játékot, a versenyek izgalmát. Szállás és kényelem

15. Érdeklődjön!

Mielőtt szállást foglal, nézze meg, hogy van-e a szállodának saját edzőterme, medencéje. Ha nincs, kérdezzen rá, milyen kedvezményeket kínálnak a helyi edzőtermekben.

16. Térképezze fel a környéket!

Ha mindig futással kezdi a napot, olyan helyen foglaljon szállást, ahol a környéken letudhatja a napi penzumát. Csak jógával tud lazítani? semmi gond, keressen a szálláshoz közel egy jógastúdiót.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink