Elárasztotta a boltokat és a piacokat a friss gyümölcs, így most tényleg nem nehéz a választás. Ráadásul a bogyós finomságok, a lágy joghurt és egy mennyei keserű csokoládé találkozásából született nyári falatok otthoni elkészítése is pofonegyszerű. A legjobb benne, hogy ha nekilátsz egy jó nagy adaggal előre is elkészíthetsz belőle, így amikor hirtelen megkívánsz valami hűsítő édességet, csak be kell nyúlnod érte a mélyhűtőbe. Sütemények és fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron sem szeretnéd, ha felkúszna rád néhány felesleges kiló.
Nézd meg a mindmegette.hu videóján, mindezt milyen egyszerűen elkészítheted:
A gyümölcsös fagyasztott joghurtos falatokat ezúttal málnából és áfonyából készítettük, de mangó, barack, sőt, akár sárgadinnye is adhatja az alapot. Az étcsokoládé helyett fehér csokit is használhatsz, bár abban az esetben magasabb kalóriabevitellel kell számolnod. Ha a joghurt mellé egy kis túrót is keversz, azt sem fogod megbánni – írja a mindmegette.hu.
Mi a joghurt?
A savanyú tejkészítmények közös jellemzője, hogy a megfelelően előkészített és hőkezelt, a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott anyagokból speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítás és alvasztás útján készülnek. A savanyú tej- és tejszínkészítmények alapanyagának megalvasztását, a termékek jellegzetes aromájának és ízének a kialakítását a különböző tejsavbaktérium- és egyéb élesztőtörzseket tartalmazó kultúrák felhasználásával végzik. A joghurtkultúra Streptococcus salivarius subsp. thermophilus és Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus meghatározott arányú, szimbiotikus tenyészete.
Házi joghurt
Hozzávalók:
- 600 ml zsírosabb tej (legalább 3,5%- os, nem tartós)
- 2 ek élőflórás joghurt
- hőálló befőttesüveg sterilizálva
- konyhai hőmérő (nem nélkülözhetetlen, de ha van, használjuk!)
Elkészítése:
1. A tejet öntsük egy lábasba, majd kis lángon, folyamatosan kevergetve melegítsük, amíg bőrösödni nem kezd (ne forraljuk, kivéve, ha házi tejet használunk, mert akkor szükséges a forralás). Vegyük le a tűzről, és hűtsük le nagyjából 42-45 fokosra. (Ha nincs hőmérőnk, nagyjából akkor jó a hőmérséklet, ha bele tudjuk tenni az ujjunkat kb. 5-10 másodpercre).
2. A joghurtot öntsük egy hőálló befőttesüvegbe, majd lassan adagoljuk hozzá a meleg tejet és keverjük össze. A joghurt mikrobáinak a legkedvezőbb a 40-45 fok, ezért melegítsük elő a sütőt 45 fokra, majd tegyük be a befőttesüveget, és hagyjuk ezen a hőmérsékleten legalább 5-6 órán át. A sütős módszer helyett a száraz dunsztot is bevethetjük. Minél tovább tartjuk az „inkubátorban” a joghurtot, annál sűrűbb lesz.
3. Ezután vegyük ki a sütőből a joghurtot, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, aztán mehet a hűtőbe.
Ez is érdekelhet:
- Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- Csokis cukkinisüti
- Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
- Currys karfiol csicseriborsókrémmel