Igen, igen, ezt a szlogent már évek óta halljuk, de vajon ezzel a testünk is tisztában van? Míg a harmincas években rengeteg fantasztikus dolog történik velünk viszonylag kevés energiaráfordítással, addig a negyvenet betöltve néhány drasztikus változás szinte mindenkinél megfigyelhető: lassul az anyagcsere, megnő bizonyos betegségek kialakulásának a kockázata, egyre nehezebb az egészség és fittség megőrzése. Íme, néhány rossz szokás, amely megnehezíti, hogy tényleg harmincnak érezzük magunkat negyvenen túl is.

A 40 az új 30

A súlyzós edzés elhanyagolása

Míg a kardiózás nagyon népszerű a nők körében – joggal, hiszen javítja az állóképességet, csökkenti a szívroham, a stroke esélyét –, addig a súlyzós edzésekre kevesebb figyelem jut. Pedig 30 éves kor felett lassan elkezdődik az izomtömeg csökkenése, és ez a folyamat 40 felett felgyorsul. Ezzel az is a probléma, hogy az izomtömeg nagy szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, így az izomtömeg elvesztése az anyagcsere lassulását eredményezi. Heti kétszeri súlyzós edzés segít az izomzat újjáépítésében és az anyagcsere normalizálásában.

Cukorfogyasztás

Gondolja át, mielőtt fagyizni indul vagy cukrot tesz a kávéjába, teájába. Megéri? A cukor megzavarhatja a szervezet működését, inzulinrezisztenciához, 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezethet. Szakemberek azt javasolják, hogy tartsa a napi cukorbevitelt 25 gramm alatt. Mammográfiás vizsgálat mellőzése A mellrák kialakulásának esélye 40 éves kor felett drasztikusan megnő, így valószínű, az orvos önnek is azt javasolja, hogy a személyes kockázati tényezőktől függően, évente-kétévente menjen el mammográfiára.

Depresszió

A depresszió gyakoribb a nők körében, mint férfiaknál, és különösen magas a depressziós nők aránya a 40. életév betöltését követően. A rászorulóknak azonban csak mintegy 35 százaléka kér segítséget, ha depresszió tüneteit véli felfedezni magán. Ha szomorúsággal, ingerlékenységgel, bűntudattal küzd, ha úgy érzi, csökken az érdeklődése olyan dolgok, helyzetek iránt, amelyek korábban fontosak voltak önnek, érdemes orvoshoz fordulnia, hiszen ez már nem tudható be a rossz hangulatnak.

Alvászavar

Ha a napirendje és így az alvása is hektikus, könnyen felborulhat a cirkadiánritmusa, mely csökkent melatonintermelést eredményez. Ennek következtében nemcsak a hormonháztartás egyensúlya kerül veszélybe, de az öregedési folyamatok is felgyorsulnak. Alakítson ki egy alvási rutint, és törekedjen arra, hogy legalább 7 órát aludjon minden éjszaka.

Nőgyógyászati szűrővizsgálatok hiánya

Negyven felett a nők nagy része több mint öt évet vár egy-egy nőgyógyászati vizsgálattal, azzal az indokkal, hogy „mindig minden rendben volt”. Pedig ez nem jelenti azt, hogy hanyagolni kell az éves szűrővizsgálatot, sőt egyre nagyobb szükség van rá! A nőgyógyásszal minden aktuális egészségügyi problémát, hormonális változást megbeszélhet, amely 40 felett bizony elég gyakori.

Napvédelem hiánya

Sosincs késő ahhoz, hogy óvja bőrét a káros UV-sugaraktól. A leégés minden korban nagyon rossz ötlet, 40 felett is fontos, hogy megóvja bőrét a sérülésektől. Figyeljen arra, hogy az arckrémek, a kézkrémek is tartalmazzanak fényvédőt, és érdemes évente bőrvizsgálatra is elmenni.

Szemvizsgálat mellőzése

Ha tökéletes a látása, biztos, hogy a húszas-harmincas éveiben nem látja okát, hogy szemészhez rohangásszon. Negyven felett azonban bizonyos szemproblémák gyakrabban jelentkeznek, ezek pedig látászavarhoz vezethetnek. Érdemes hát minden évben felkeresni a szemészt, hiszen a kockázat évről évre növekszik.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink