Mi bajunk lehet attól, ha elcsattan egy gyengéd csók? Látszólag semmi, de nem árt tudni, hogy mi rejtőzik az intim pillanat mögött. Ha ugyanis összeér az ajkunk, az nem csak az érzelmeinket kavarhatja fel, de különös betegségeket is átadhatunk egymásnak.

A melegben forróbb a vérünk: Nem is olyan ártatlan a csók

Könnyebben jönnek az égő kis sebek

Abban a pillanatban, hogy valakivel összeér az ajkunk, máris baktériumokat és vírusokat cserélünk. Természetesen ettől rettegni nem kell, de nem árt, ha tudjuk, hogy mindez milyen veszélyeket rejt magában. Az első és gyakorlatilag a legkönnyebben elkapható betegség: a herpesz. Ez főként az ajkakon jelenik meg, és sajnos majdnem két hét mire teljesen elmúlik. Szakértők szerint, ha nem szeretnénk az égő, viszkető hólyagocskákkal járó betegséget elkapni, egészen a sebek eltűnéséig ne csókolózzunk, mert nem csak a kezdeti stádiumban fertőz!

Sajnos, ha egyszer már elkaptuk a vírust, akkor újra és újra jelentkezhetnek a sebek. Gyors segélyként használhatunk rá ecetet, teafa, vagy citromfű olajat, de a legjobb a megelőzés. Erősítsük immunrendszerünket, cinkkel és C-vitaminnal.

Tinik réme: a csókláz

A csókbetegség (mononucleosis infectiosa) leginkább a serdülőket veszélyezteti. Magas lázzal, torokfájással, nyirokcsomó megnagyobbodással jár. Hidegrázás, fejfájás, gyengeség, izomfájdalom, hasfájás, ízületi fájdalom, kiütés is kísérheti. Már csak azért is érdemes vigyázni, és nem érintkezni senkivel, akinek ilyen tünetei vannak, mert majdnem 3 hétig tartó betegség. Ha mégis elkaptuk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert a magas lázat csillapítani kell, ráadásul időnként szövődmények is kialakulhatnak. A betegség néha májnagyobbodást, sárgaságot is okoz, mely hányással, étvágytalansággal társul. A lép is megduzzadhat és kihasadva belső vérzéseket okoz, ezért is fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés.

Még mindig nem a múlté a szifilisz

Az Újvilágból származó betegség kórokozója rendkívül veszélyes, mert nem csak szexuális úton, de csókkal is terjedhet. Sajnos nem csak a bejutás helyén (száj vagy nemi szervek) hanem a testen bárhol okozhat panaszt. A fertőzés után három héttel vörös folt, majd fekély alakul ki, a környező nyirokcsomók megduzzadnak. Kezelés nélkül két-három hónap múlva az egész testen kiütések jelennek meg. Ilyenkor súlyos szövődményekkel kell számolnunk: látóideg-sorvadás, gerincsorvadás, bénulás is kialakulhat. Ha ilyet tapasztalunk magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz, mert antibiotikummal kezelhető.

Egy néma kór: Chlamydia

Ez a betegség a fertőzött nők háromnegyedénél semmilyen tünetet nem okoz, ezért is kapta a néma kór nevet. Ha mégis, akkor köztes vérzés, medencefájdalom, sárgás hüvelyfolyás jelentkezik. Szerencsére antibiotikummal gyógyítható, de ha nem foglalkozunk vele, komoly károkat okozhat a szervezetben: kismedencei gyulladás, petefészek-elzáródás, illetve meddőség is kialakulhat.

Ezeket is ajánljuk

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink