A PMS tünetei nők millióinak okoznak kellemetlen napokat. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez normális, egyszerűen el kell viselni. De a morcosság, a fejfájás, a puffadás kellemetlenségei jelentősen csökkenthetők egy jól megválasztott étrenddel.

A PMS nem kötelező!

A menstruáció előtti napok nyomasztó tüneteit hormonális változások okozzák. Kutatások azt igazolták, hogy az étrendünk nagy hatással van arra, hogyan éljük meg a menstruáció előtti napokat. Persze jobb megközelítés, ha a helyes táplálkozásra egész hónapban ügyelünk, nem csak egy hétig. A sok rost, a teljes őrlésű gabonák, húsok és halak legyenek az étrend alapjai, és időnként megengedhetünk némi kilengést is.

A legrémesebb világvége-hangulaton is segít egy kis mozgás, azt se feledjük, hogy egy könnyű séta a legtöbb feszültséget szépen kioldja. Több kalcium és D-vitamin Szerencsére most a nyári időszakban mindenkinek termelődik elegendő D-vitamin a szervezetében, ha eltölt legalább fél órát mindennap a szabad levegőn, a napon.

E mellett a kalciumban gazdag étrendet ajánlják a szakértők a PMS időszakára. Együnk több alacsony zsírtartalmú tejterméket, sajtot, túrót, tojást.

Sokat fáj a feje?

Akkor érdemes a magnéziumot pótolni. A magvakban elég sok magnézium található, de étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk. A magnéziumhiány tünete lehet továbbá hányinger, hányás, fáradtság, gyengeség vagy izomgörcs is.

Többször kevesebbet

A hormonális vihar gyakran falásrohamot okoz, ennek megelőzésére jó stratégia, ha nem hagyjuk ki a reggelit, se az ebédet. Inkább együnk ötször, ezzel talán sikerül kivédeni az ingerlékenységet is. Nassnak rágcsáljunk mandulát, vagy készítsünk puha, érett avokádóból kakaópor hozzáadásával hamis csokipudingot.

Nem mindegy, mit iszunk

Az alkohol és a koffein sokaknak rontja az állapotát a PMS időszakában. Mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, melyik csoportba tartozik. Ugyanez vonatkozik a vízfogyasztásra is, vannak, akiknek sokat tárol a szervezetük ebben az időszakban, ők lehet, hogy kevesebb víz ivásától lesznek jobban. Másoknak az segít, ha még többet isznak.

Nem bírom szénhidrát nélkül

A legtöbben ilyenkor ellenállhatatlan vágyat éreznek a kekszek, csokik és jégkrémek iránt. Mivel nagyon könnyű elvéteni a mértéket, érdemes más forrásból kielégíteni a szénhidrát iránti sóvárgást. Az egyre több helyen kapható szénhidrátcsökkentett péksütik, fagyik jó kompromisszumot jelentenek, de ha eddig nem tettük, próbáljuk ki az édesburgonyát is. Szeleteljük fel hasábokra, és tegyük a sütőbe 20 percre. Nagyon kellemes, sütőtökre emlékeztető az íze, magas a rosttartalma, és ami fontos, nem emeli egekbe a vércukorszintet.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.