Bár a tartós stressz egészségre káros hatásai egyre több ember számára ismertek, a hétköznapok során mégsem szentelnek elég időt és energiát a stressz csökkentésére. Valószínűleg úgy gondolják, hogy amíg a kimerültségtől el nem ájulnak, addig nincs nagy baj. pedig a stressz alattomos módon emészti fel az embert, és nem csak mentális problémákat, érzelmi zavarokat okoz, hanem jól látható fizikai tünetek is megjelenhetnek.

A stressz látható jelei

Stressz és egészség

A mindennapi élet során számos helyzetre eltérő viselkedéssel reagál az ember. Az eseményre adott válasz a stressz, és hogy ez milyen erős reakció, az attól függ, mennyire veszélyes a helyzet. Nem mindenkinek a szervezete reagál egyformán: míg bizonyos helyzetek valakinek nagy, addig másoknak enyhe mértékű stresszt jelentenek. Stresszhelyzetben a vegetatív idegrendszer lép aktivitásba: az izmok megfeszülnek, a szívverés szapora lesz, a légzés felgyorsul. A feszültség csökkenésével a tünetek is csillapodnak. Ha a feszültség állandósul, a stressz nemcsak a lelket „támadja”, hanem testi panaszokat is okoz. A fizikai tünetek megjelenése további stresszt okozhat – könnyen ördögi kör alakul ki. A legjobb módja a stressz csökkentésének, ha eleget alszik, egészségesen táplálkozik, rendszeresen mozog és támogató családdal, barátokkal veszi körül magát. Tanulja meg a teste jelzéseit, hogy hosszú távon megóvja egészségét.

Emésztőrendszeri panaszok

A gyomor rendkívül érzékenyen reagál a stresszhatásokra. Az emésztőrendszer falában található komplex idegi hálózat működése szorosan kapcsolódik a vegetatív idegrendszerhez, amely a stresszválaszokat is közvetíti. A tünetek változatosak lehetnek: puffadás, hasmenés, székrekedés, görcsös hasi fájdalom. Hosszú távon irritábilis bél szindróma is kialakulhat. Sokaknál már kismértékű feszültség is hányingert, gyomorfájdalmat, gyomorgörcsöket okozhat.

Kerülje a fűszeres ételeket, a kávét és az alkoholt. Egyen rendszeresen és igyon bőségesen folyadékot. Ügyeljen arra, hogy az étrendje sok rostban gazdag ételt tartalmazzon és kerülje a félkész, feldolgozott élelmiszereket.

Hajhullás

Stresszreakció során az agyalapi mirigy fokozza a mellékvese-stimuláló hormon termelését, amely aztán fokozza a fő stresszhormon, a kortizol előállítását. A vegetatív idegrendszer aktiválódása következtében a szervezetben adrenalin és noradrenalin szabadul fel. A bőr erei összeszűkülnek, a felszíne hideggé, nyirkossá válik, a pórusok összehúzódnak. romlik a bőr és a bőrfüggelékek, a hajhagymák és a szőrtüszők tápanyag- és oxigénellátása. A leggyakoribb, stressz által kiváltott jelenség a hajhullás. Ilyen esetben a hajhullás diffúz, azaz a teljes hajas fejbőrön egységesen jelenik meg és lehet akut vagy krónikus jellegű. Akut hajhullásnak a stresszállapotot kiváltó egyszeri hatást követően három hónapon belül megjelenő, majd újabb három hónap múlva elmúló hajhullást nevezik, és ez orvosolható könnyebben. Komolyabb problémát a krónikus hajhullás jelent, ami hat hónapnál tovább tart.

Hat hónapnál tovább tartó hajhullás esetén érdemes teljes körű kivizsgálást végeztetni, hiszen akár jelentősebb, a stressztől független betegség tünete is lehet.

Szemhéj rángatózása

A szemhéj izmai akaratlan görcsös összehúzódásának oka pontosan nem ismert, de azt gondolják, hogy az agytörzs egyes idegi területeinek kóros működése okozhatja a kellemetlen panaszokat. (ez a terület végzi az izommozgás koordinálását.) Gyakori, hogy a stresszre valaki szemrángással reagál.

Ha észleli a szemhéj rángását, csukja be a szemét és próbáljon lazítani. Lélegezzen lassan mélyet, tartsa vissza a lélegzetét, majd nagyon lassan fújja ki a levegőt. Közben egy ujjal gyakoroljon enyhe nyomást a szemhéjára.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink