A testbeszéddel sokkal többet elárulunk magunkról, mint gondolnánk. Ahogy belépünk egy szobába, ahogy kezet fogunk, ahogy bánunk a kezünkkel, lábunkkal, az értő szemnek azt is elmondja, kik vagyunk, hogyan viszonyulunk magunkhoz és a világhoz.

A testünk igazat mond

A testbeszéd árulkodó jeleinek ismerete sokat segít abban, hogy elboldoguljunk társas kapcsolatainkban. A kommunikáció 55 százaléka a test nyelvén zajlik, csak 7 százalékban számítanak a szavak, a maradékot a hangszín adja. a testbeszéden nemcsak az arc mimikáját, hanem a testtartást, a kezek, a karok és a lábak mozgását is értjük. Persze egy jel nem jel, a testbeszéd tudományát nem fogjuk egy cikkből megtanulni, de néhány alapvető jelzést ismerve már lehetnek sikerélményeink.

Sokan tanultak is erről a felsőoktatásban, különösen üzleti területen, és a népszerű Hazudj, ha tudsz! televíziós sorozatból is rengeteg érdekességet tudhatnak meg a rajongók a fura tudóstól, akit Tim Roth alakít. De vajon speciális tanulmányok nélkül is rá tudunk jönni, ha át akarnak hajítani bennünket a palánkon? Ha úgy akarnak befolyásolni, hogy észre se vegyük? Ebben a cikkben elsősorban a hazugság és a manipuláció jeleit mutatjuk be.

Más célból hazudunk?

Egyes tanulmányok szerint van különbség a nemek hazudozásának motivációjában. A nők azért ferdítenek, hogy a többiek jól érezzék magukat, a férfiak meg azért, hogy többnek, jobbnak, erősebbnek látsszanak. mivel a hazugság erős feszültséget okoz az ideg rendszernek, ez a testen fog levezetődni, valamiféle mozgás, pótcselekvés formájában.

Igaz vagy hamis?

Hogy átlássuk, beszélgetőpartnerünk igazat mond-e vagy hazudik, a kézmozdulatait is figyelnünk kell. még a legrutinosabb nagyotmondók sem mindig tudják uralni a mozdulataikat. Ha a társunk beszéd közben dörzsölgeti a szemét, akkor egészen valószínű, hogy valamit eltakar a valóságból. Ha a fülét dörzsölgeti, akkor viszont azt nem akarja meghallani, amit mi mondunk. Akkor is gyanakodnunk kell, ha a partnerünknek nagyra nyílik a szeme, majd jobbra fordítja a tekintetét, nagy eséllyel éppen hazudni készül.

A hirtelen fejmozdulatok aggasztóak, mert terelésre utalnak. A hazugság újabb jele lehet az, ha az arcizmok megfeszülnek, és a beszéd közben kitágulnak az orrlyukak, de ehhez már legalább olyan jó elemzőnek kell lenni, mint a korábban említett Hazudj, ha tudsz! című sorozat főszereplői.

Amikor a másik manipulál

Sok olyan helyzet adódik az életben, amikor üzleti partnerünk ránk akarja erőltetni az akaratát vagy munkatársunk a véleményét. Ha a főnökünk lefelé tartott tenyérrel ad nyomatékot a mondandójának, akkor elég komolyan gondolja, amit kér, és nagyon szeretné, ha végrehajtanánk. Ha tárgyalópartnerünknek ökölbe szorul a tenyere, miközben kedélyesen próbál érvelni, ez azt mutatja, hogy erőltetni fogja az álláspontját, akár erőszakosan is megnyilvánulhat. a manipulációról sok esetben a hüvelykujj tartása árulkodik.

Ha valaki úgy teszi a zsebébe a kezét, hogy kint marad a hüvelykujja, az az uralkodás szándékát jelzi, legyünk résen. Ha elállja az utunkat a folyosón, azaz nem mellénk áll, hanem szembe, akkor is nagyon szeretné elérni a célját. Vannak, akik már ismernek néhány trükköt, és alkalmazzák az illeszkedés szabályát. Ami azt jelenti, hogy felveszik a mi testtartásunkat, óvatosan tükrözik, amit mi teszünk. De ezt mi is megtehetjük a céges értekezleten, illeszkedjünk kedvenc főnökünk testtartásához, máris szimpatikusabbak leszünk. Feltéve, hogy diszkréten játszunk ezzel, mert ha nem vagyunk kellően óvatosak, akkor utánzásnak fog tűnni.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink