Kamaszkorban az étkezés (is) komoly hatással van az iskolai teljesítményre. Egészségtelen étrenddel, nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással az agy nem képes ellátni a feladatát. Azonban a gyerekeket erről meggyőzni nem könnyű. Lehet, hogy egyszerűbb eléjük tolni néhány hasznos ételt – mert az étvágyuk általában rendben van, sőt.

Agyturbózás kamaszkorban

A sok testi és lelki folyamat, változás meglehetősen igénybe veszi a kamaszokat, és persze a szüleik idegrendszerét is. Az viszont megkérdőjelezhetetlen tény, hogy őrült terhelésnek vannak kitéve a középiskolások. A hullámzó hangulat, a napi teljesítmények indokolttá teszik, hogy felülvizsgáljuk, tényleg jól eszik-e a kamasz gyerekünk. A túlzott ingerlékenység és hangulatingadozás hátterében hiányos vagy nem kielégítő táplálkozás is állhat.

Alvás, víz, jó étel

Röviden összefoglalva, e három dologra feltétlenül szüksége van egy tinédzsernek. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezekből az alvást minimalizálják, hiszen hajlamosak éjszakába nyúlóan csetelni, játszani, a vízivást pedig üdítőkkel vagy a semmivel pótolják. Az étkezés persze nem csak rajtuk múlik, ott a szülőknek kell résen lenniük. Nincs szükség extra alapanyagokra, éppen elég egy kiegyensúlyozott, minden fontos tápanyagot tartalmazó étrend, mondják a szakértők.

Nincsenek tehát rossz ételek, de vannak olyanok, amelyek kifejezetten támogatják az agy működését. Rendszerint 12 éves kortól nő meg jelentősen a gyerekek kalóriaigénye, akkortól általában semmi nem elég, állandóan mindent kiesznek a hűtőből. Mivel mindig éhesek, adott a lehetőség az új ételek bevezetésére. Sok történetet lehet hallani arról, hogy a válogatós gyerekből jól evő kamasz lett.

Miből mennyit?

Egy tininek fehérjéből 45– 61 grammot kell fogyasztania, ami származhat húsból, tejtermékből, szójából, babból. A kielégítő fehérjefogyasztás segít megakadályozni a túlevést is. Zsírból a napi kalóriabevitel 30 százaléka származzon, egy kamasznál nagyjából 500– 700 kalóriányi. Ennek egy része nyilván az ételekben felhasznált zsiradék, de ha rendszeresen arra biztatjuk, hogy egyen tojást, avokádót, diót, salátán olíva- és kókuszolajat, akkor biztosan hozzájut a szükséges mennyiségű egészséges zsírhoz. Az avokádóról egyébként azt is megállapították, hogy rendszeres fogyasztása segíti a kritikus gondolkodást és a felelős tervezést.

Szénhidrátból napi 130 gramm körül kell fogyasztaniuk a tiniknek. ezen persze jó minőségű, összetett szénhidrátot kell értenünk, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát, édesburgonyát és banánt, például. Még a pattogatott kukorica is belefér, sokkal jobb választás, mint a chipsek vagy az édességek. Gyümölcsből, zöldségből 20-30 dekát kellene megenniük, ideális esetben minden evéshez társítva ezekből valamennyit. Ha belefér a büdzsébe, hetente egyszer egy dobozka áfonyával is meglephetjük, az agy öregedésére igen jó hatással van. A kalciumra a csontoknak van szükségük, és azt tudni kell, hogy a sok szénsavas üdítő rontja a felszívódását. Az összes tizenévesnek naponta 1300 mg kalciumot kellene bevinnie. Tejtermékekből, kalciummal dúsított gyümölcslevekből, kalciummal dúsított gabonapehelyből ez könnyen megvan. egyéb kalciumban gazdag források: szezámmag, leveles zöldségek, kelkáposzta.

A vashiány az egyik leggyakoribb tápanyaghiány, és a vasat sajnos igen nehéz természetes úton pótolni. Ha túl sokat betegeskedik a kamasz gyerekünk, nehezen koncentrál, és extrém módon fáradt, akkor érdemes vérképet nézetni és orvossal felíratni vasat. A téli időszakban a D-vitamint sem árt pótolni, nagyon fontos az immun- és a hormonrendszer kielégítő működéséhez. A tengeri halak és herkentyűk fogyasztása javasolt, de talán egyszerűbb tablettában beszedni. Ajánlott mennyiség 600–1000 Ne. Az ómega 3 zsírsavakat már komoly összefüggésbe hozták a jó szellemi teljesítménnyel, rendszeres fogyasztásukkal javítható a koncentráció.

Legkönnyebben az olajos magvakból és a halfélékből vihetjük be a szervezetbe. A lazac, a szardínia, a makréla, a hering, a pisztráng, a friss tonhal mind kiváló forrásai, sok jót teszünk a kamasszal, ha sikerül rászoktatni a halra.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink