Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy sétálás közben nem tanácsos SMS-t küldeni, mert egyrészt balesetveszélyes, másrészt az egyensúly sem a megfelelő ponton van, és így könnyen rossz testtartás alakulhat ki, ami aztán rögzülhet is. De nem csak ezért érdemes figyelni, hogy mennyi üzenetet küldünk és hogyan: A kutatók egy sor negatív következményre hívják fel a figyelmet.

Az SMS-ezés átkai

1. SMS-nyak

Az SMS-nyak elsősorban a gyermekek és a fiatalok körében terjed, de természetesen azokat a felnőtteket sem kíméli, akik sok időt töltenek táblagép vagy mobiltelefon használatával. A gerinc íve ugyanis a hosszas görnyedéstől, a leszegett fejjel való pötyögéstől jelentősen megváltozik: A rugalmasságot és a terhelhetőséget biztosító kettős S alakú görbület megszűnik, helyette C alakban görbül a gerinc. Ez nemcsak a derékra, de a nyakra is nagy többletterhet ró. A fej 60 fokos szögben történő megdöntése közben 30 kilogrammnak megfelelő nyomást gyakorol a nyaki gerincre és minél jobban előre döntjük a fejet, annál nagyobb lesz ez a többletteher. Ennek következménye a gyakori fejfájás, a nyak- és vállmerevség, a fájdalom, és később olyan gerinckárosodások, mint a meszesedés, a porckopás vagy a porckorongsérv.

Hogyan kerülheti el?

A legfontosabb, hogy ügyeljen a megfelelő testtartásra! SMS-ezés és tabletezés közben ne a fejét döntse előre, hanem emelje fel az eszközt a szeme elé. Fontos az is, hogy korlátozza azt az időt, amit a gépek előtt tölt. Napi minimum 30 perces mozgás, illetve heti legalább egy óra célzottan a gerincet átmozgató mozgásforma segít kompenzálni a drasztikus túlterhelést.

2. Közúti balesetek

Egy SMS küldésénél átlagosan 5 másodpercig a telefon kijelzője van a szem előtt, ennyi idő alatt, 50 km/órás sebességgel számolva 70 métert tesz meg a jármű – felesleges ecsetelni, ennyi idő alatt mi minden történhet az úton. A Texting and Driving Safety weboldala szerint az SMS-ezés 23-szor valószínűbbé teszi a balesetet: egy kutatásban 18-20 év közötti, közúti balesetet szenvedett fiatalok 13 százaléka mondta azt, hogy üzenetet írt vagy telefonált, amikor a baj megtörtént.

Hogyan kerülheti el?

Önuralommal. Várja meg, míg megérkezik az úti céljához, vagy álljon félre egy parkolóba, és csak utána küldjön szöveges üzeneteket vagy kezdeményezzen hívásokat a mobiljáról. Álljon ellen a késztetésnek, és ne ellenőrizze az üzeneteit vezetés közben.

3. Ismétlődő terhelés az ízületekre

A telefon gombjainak nyomogatása ugyan csak kis igénybevételt jelent, de ez az apró mozdulat sokszor ismételve már rossz hatással van az ízületekre a válltól a karon át az ujjakig.

Hogyan kerülheti el?

Tartsa egyenesen a vállait, és támassza meg a könyökét. Két-három percenként tartson szünetet, nyújtsa meg a nyakát. Használja a telefon azon funkcióját, mely diktálás után készít szöveges üzenetet.

4. A nyugtalan alvás

Egy 2008-as svéd tanulmány szerint a mobiltelefonok lefekvés előtti használata gátolja a pihentető, nyugodt éjszakai alvást. Ennek oka egyrészt a hordozható elektronikus képernyők által kibocsátott fény. Az energiatakarékos képernyők kék fényét ugyanis a szervezet a nappallal hozza összefüggésbe, ezért éberebbé válunk. Elnyomja a melatonin termelődését, mely hormon az alvást szabályozza, és amely napközben nem termelődik. Másrészt számolni kell azzal, hogy aki még elalvás előtt is a mobilján pötyög, nem tud ellazulni, így feszült és ideges lesz.

Hogyan kerülheti el?

Száműzze a telefont a hálószobából! Használjon ébresztőórát, vagy ha ezt visszalépésnek érzi, szerezzen be a telefonjára egy szűrőt, amely csökkenti a fényerősséget.

5. Fáradt szem

A gyakori SMS-ezés okozhat kellemetlen szemészeti panaszokat is, mint például homályos látást, fejfájást, a szem kiszáradását. A helytelen látótávolság, a rossz világítás vagy a tükröződés a készülék képernyőjén elváltozásokat okozhat a szemben.

Hogyan kerülheti el?

Próbálja minimalizálni a telefon használatát, SMSpartik közben tartson szünetet. Használjon fényszűrőt és szabályozza a fényerőt szükség szerint.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink