Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy sétálás közben nem tanácsos SMS-t küldeni, mert egyrészt balesetveszélyes, másrészt az egyensúly sem a megfelelő ponton van, és így könnyen rossz testtartás alakulhat ki, ami aztán rögzülhet is. De nem csak ezért érdemes figyelni, hogy mennyi üzenetet küldünk és hogyan: A kutatók egy sor negatív következményre hívják fel a figyelmet.

Az SMS-ezés átkai

1. SMS-nyak

Az SMS-nyak elsősorban a gyermekek és a fiatalok körében terjed, de természetesen azokat a felnőtteket sem kíméli, akik sok időt töltenek táblagép vagy mobiltelefon használatával. A gerinc íve ugyanis a hosszas görnyedéstől, a leszegett fejjel való pötyögéstől jelentősen megváltozik: A rugalmasságot és a terhelhetőséget biztosító kettős S alakú görbület megszűnik, helyette C alakban görbül a gerinc. Ez nemcsak a derékra, de a nyakra is nagy többletterhet ró. A fej 60 fokos szögben történő megdöntése közben 30 kilogrammnak megfelelő nyomást gyakorol a nyaki gerincre és minél jobban előre döntjük a fejet, annál nagyobb lesz ez a többletteher. Ennek következménye a gyakori fejfájás, a nyak- és vállmerevség, a fájdalom, és később olyan gerinckárosodások, mint a meszesedés, a porckopás vagy a porckorongsérv.

Hogyan kerülheti el?

A legfontosabb, hogy ügyeljen a megfelelő testtartásra! SMS-ezés és tabletezés közben ne a fejét döntse előre, hanem emelje fel az eszközt a szeme elé. Fontos az is, hogy korlátozza azt az időt, amit a gépek előtt tölt. Napi minimum 30 perces mozgás, illetve heti legalább egy óra célzottan a gerincet átmozgató mozgásforma segít kompenzálni a drasztikus túlterhelést.

2. Közúti balesetek

Egy SMS küldésénél átlagosan 5 másodpercig a telefon kijelzője van a szem előtt, ennyi idő alatt, 50 km/órás sebességgel számolva 70 métert tesz meg a jármű – felesleges ecsetelni, ennyi idő alatt mi minden történhet az úton. A Texting and Driving Safety weboldala szerint az SMS-ezés 23-szor valószínűbbé teszi a balesetet: egy kutatásban 18-20 év közötti, közúti balesetet szenvedett fiatalok 13 százaléka mondta azt, hogy üzenetet írt vagy telefonált, amikor a baj megtörtént.

Hogyan kerülheti el?

Önuralommal. Várja meg, míg megérkezik az úti céljához, vagy álljon félre egy parkolóba, és csak utána küldjön szöveges üzeneteket vagy kezdeményezzen hívásokat a mobiljáról. Álljon ellen a késztetésnek, és ne ellenőrizze az üzeneteit vezetés közben.

3. Ismétlődő terhelés az ízületekre

A telefon gombjainak nyomogatása ugyan csak kis igénybevételt jelent, de ez az apró mozdulat sokszor ismételve már rossz hatással van az ízületekre a válltól a karon át az ujjakig.

Hogyan kerülheti el?

Tartsa egyenesen a vállait, és támassza meg a könyökét. Két-három percenként tartson szünetet, nyújtsa meg a nyakát. Használja a telefon azon funkcióját, mely diktálás után készít szöveges üzenetet.

4. A nyugtalan alvás

Egy 2008-as svéd tanulmány szerint a mobiltelefonok lefekvés előtti használata gátolja a pihentető, nyugodt éjszakai alvást. Ennek oka egyrészt a hordozható elektronikus képernyők által kibocsátott fény. Az energiatakarékos képernyők kék fényét ugyanis a szervezet a nappallal hozza összefüggésbe, ezért éberebbé válunk. Elnyomja a melatonin termelődését, mely hormon az alvást szabályozza, és amely napközben nem termelődik. Másrészt számolni kell azzal, hogy aki még elalvás előtt is a mobilján pötyög, nem tud ellazulni, így feszült és ideges lesz.

Hogyan kerülheti el?

Száműzze a telefont a hálószobából! Használjon ébresztőórát, vagy ha ezt visszalépésnek érzi, szerezzen be a telefonjára egy szűrőt, amely csökkenti a fényerősséget.

5. Fáradt szem

A gyakori SMS-ezés okozhat kellemetlen szemészeti panaszokat is, mint például homályos látást, fejfájást, a szem kiszáradását. A helytelen látótávolság, a rossz világítás vagy a tükröződés a készülék képernyőjén elváltozásokat okozhat a szemben.

Hogyan kerülheti el?

Próbálja minimalizálni a telefon használatát, SMSpartik közben tartson szünetet. Használjon fényszűrőt és szabályozza a fényerőt szükség szerint.

Isteni diétás vacsora néhány szem paradicsomból
Találtál a hűtőben pár szem paradicsomot, és néhány tojást? Ne is keresgélj tovább, mert máris kész a diéttás vacsorád! Mutatjuk a receptet.
Gyorsabb anyagcsere – gyorsabb fogyás
Mindannyian szeretnénk kicsit gyorsítani az anyagcserénken, ám többnyire úgy gondoljuk, a megváltoztathatatlant minek bolygatni. Bár a genetikán és az életkoron valóban nagyon sok múlik, apró trükkökkel felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Kúszás, mászás, csimpaszkodás – Ezekkel a játékokkal lesz aktív a szünidő!
Amikor vége az ovinak és az iskolának, gyermekeink számára rengeteg idő szabadul fel. Ráadásul, a nyári időszakban még több energiájuk van és a pedagógusok helyett gyakran napközben is a szülők feladata, hogy elfáradjanak.
Bemutatkozik a kultikus női sneaker
A sneaker cipő világhírűvé vált. Ma már kétségtelen, hogy az egyik legkedveltebb lábbelinek számít mind a hölgyek mind az urak részéről. De nem csak a női- és a férfilélek van oda teljesen ezekért a cipőkért, hanem univerzálisan mindenki.
6 hatásos arcpakolás nyári gyümölcsből
Egy fárasztó nap után az arcunk is felfrissülhet, regenerálódhat a nyári gyümölcsök nyújtotta kényeztetéstől.
Ha már megtörtént a baj – diéta ételmérgezés után
A bajt jobb elkerülni, de ha már bekövetkezett, okos diétával, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával megkönnyíthetjük a gyógyulás folyamatát.
Futás melegben: erre kell figyelni!
A futásra könnyű nemet mondani. Nem szeretünk futni, ha esik az eső vagy a hó, ha fúj szél, ha túl hideg van, és persze akkor sem, ha túl meleg.
Nyáresti sütögetés hízás nélkül
A grillezésre könnyen rá lehet kapni, mert igazán kellemes program nyárestéken. Csakhogy a kései evéssel csínján kell bánni, mert a kolbászhegyek vagy a szalonna néhány pohárka borral leöblítve könnyen megbosszulja magát, főként deréktájon.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.