A baba érkezésével az egész család élete megváltozik. Természetes, hogy az új helyzet nehézségekkel is jár, és ezekkel leginkább a kismamáknak kell megküzdeniük. Az új, édes terhet megszokni nem egyszerű, az újdonsült anyukáknak ilyenkor nagyobb szükségük van segítségre, mint bármikor.

BABY BLUES - Amire nem lehet felkészülni

„Ideje van ennek, nem depressziója.”

A kemény kijelentéssel sajnos a kismamáknak egyre-másra szembesülniük kell, pedig a szülés utáni letargia egyáltalán nem ritka. – A depresszió kifejezés helyett inkább a depi szót használnám, ha a szülés utáni megváltozott hangulatról beszélünk – mondja dr. Ruzsa Dóra pszichológus, motivációs tréner, négygyermekes édesanya. – Nem véletlenül és nem szlengként emlegetem így ezt az érzést, szeretném elvenni a depresszió kifejezés élét. Ma, főleg Magyarországon még mindig stigma, ha valaki pszichológushoz jár, így a depressziót is mindenképpen gyógyszeres kezeléssel járó betegségként azonosítjuk. Pedig a szülés után gyakran érzett letargia a legtöbb anya esetében nem csúcsosodik ki depresszióban.

„Furcsa” érzések

Az angol nyelvben kifejezést is alkottak erre az érzésre, „baby blues”-nak hívják. De miről is beszélünk ez esetben? A nők nagy része – szinte mindenki – szülés után tapasztal egyfajta furcsa, diszkomfortérzést. Ez a levertség – hangsúlyozza dr. Ruzsa Dóra – teljesen normális. Hiszen a nők ebben az időszakban nagyon erős hormonális változáson esnek át (hasonlóan a kamaszkorhoz).

– A baba érkezése előtt felfokozott állapotban élünk, legtöbbünknek élete legjobb időszaka a várandósság. A szülés után viszont egy pillanat alatt megváltozik minden. A hangulatváltozásban nagy szerepet játszanak a hormonok, illetve az, hogy egy teljesen új élethelyzetben kell helytállni. Hiszen akárhány könyvet elolvashatunk az anyaságról, arra, ami a kilenc hónap után történik – főleg az első gyereknél –, nem lehet felkészülni.

Ilyenkor szembesülnek azzal a kismamák, mennyit sír a gyerek, milyen nehéz lehet a szoptatás, az altatás és így tovább. Rontja a helyzetet, hogy az első hónapokban nincs megállás, a nap huszonnégy órájában helyt kell állni. Az alvásmegvonás pedig nem véletlenül volt népszerű kínzóeszköz… Arról nem is beszélve, hogy hiába vagyunk kialvatlanok, ott van mellettünk egy kis ember, akinek az élete szó szerint a mi kezünkben van. Nem meglepő, hogy a hatalmas felelősség még inkább erősíti az anyukák bizonytalanságát, hiszen nem tudják, jól csinálják-e az „anyaságot”, nem tesznek-e véletlenül kárt a gyerekben. Ilyenkor persze jönnek a kéretlen tanácsok, amelyek további rossz érzést keltenek a kismamában, sőt sokszor egyenesen rossz anyának érzik magukat.

Egyedül a babával

A helyzetet nehezíti, hogy manapság a legtöbb kismama szinte teljesen egyedül marad a babával. Korábban, mikor még több generáció élt együtt, a nagymama, a testvérek, a rokonság több terhet le tudott venni az újdonsült édesanya válláról, a család nő tagjai hasznos tanáccsal és valódi segítséggel láthatták el. Ezt a támaszt – a valódit és nem a kéretlen „jó tanácsokat” – ma is meg kell adni az anyukának: hatalmas segítség már az is, ha átmegyünk hozzá egy tál étellel, besegítünk a háztartásba vagy éppen csak egy órára elvállaljuk a baba felügyeletét, hogy az anyuka ki tudjon mozdulni. Nem kell nagy dolgokra gondolni, ebben a helyzetben már az is felüdülés, ha az édesanya egyedül mehet el sétálni, vásárolni, vagy éppen fodrászhoz.

– Az első pár hónapban ez persze nehéz, hiszen gyakran kell etetni a kicsit, pelenkázni, és a többi teendő is sokkal többnek tűnik. De nagyon fontos az is, hogy a kismamák ne ragadjanak bele a mártírszerepbe, fogadják el a segítséget és engedjenek meg maguknak némi lazítást. Ne legyen lelkiismeret-furdalásuk, amiért időnként egy-egy órára másra bízzák a gyereket. Foglalkozzanak ilyenkor magukkal, hogy aztán feltöltődve térhessenek vissza a családhoz. Sokszor már egy óra csönd és magány is hatalmas segítséget jelent – mondja szakértőnk.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink