Az általános iskola végéhez közeledve a fiatalok sorsfordító és bonyolult kérdéssel szembesülnek. Hogyan tovább? A létfontosságú döntést a gyerekek és a szülők együtt is nehézkesen hozzák meg. Az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. korszerű és praktikus összefoglalója azonban lehetővé teszi, hogy a pálya-és szakmaválasztás ne holmi szerencsejáték, hanem tudatos tervezés eredménye legyen.

Ballagna a vén diák, de nem tudjuk, hova? – Segít az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (x)

Bizonytalan jövőkép. Ágas-bogas képzési hálózat. Lutriszagú elhatározások.

Háromévesen állandóan a konyhában tüsténkedett, hatévesen minden hétvégén kirándulni akart, a felső tagozatban pedig csak arról beszélt, hogy milyen volt a délutáni edzés. Mégis, mi érdekli igazán?! A továbbtanulás kapujában gyakran érezhetjük elveszettnek magunkat a lehetőségek sűrűjében.

Az IKK központi és továbbtanulásról szóló weboldalai megkönnyíti az életünket, átfogó képet ad az újraformált szakképzési struktúráról, és segít kiigazodni az ágazatok útvesztőjében.

Fotó: IKK

A megújult szakképzési rendszer alappillérei a technikumok és a szakképző iskolák. Mindkét képzési forma ágazati alapozással indul, gyakorlatorientált és a munkaerőpiacon versenyképes szakembereket nevel, akiknek a beiratkozásnál nem szakmát, csupán ágazatot kell választaniuk. Szintén közös pont a tanulmányi eredmény alapú ösztöndíj, és a duális képzés opciója, azaz az iskolák szoros együttműködése egy iparági partnervállalattal.

Ha a sport mellett tesszük le a voksunkat, adott esetben edzőként képzeljük el gyermekünk jövőjét, akkor a technikumi képzés felé fordulhatunk. A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Az általános ágazati alapok elsajátítása itt két évig tart, amit három éves szakmai oktatás követ. A technikumi időszak végén a diákok az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet is a kezükben tudhatják, sőt nyelvvizsgaszerzésre is van esély, ráadásul a technikumban végzett diákok előnyöket élveznek a felsőoktatási felvételi eljárás során is.

Fotó: Shutterstock

A szakképző iskolák mesterembereket képeznek. Ha például valaki cukrász szeretne lenni, akkor itt a helye. Ez az oktatási forma három éves, az egy éves élelmiszeripari ismeretszerzés után két éven át tartó szakmaspecifikus képzés következik. A szakképző iskola 9. évfolyama után a diákok technikumban is folytathatják tanulmányaikat.

Ha pedig már eldőlt, hova ballag tovább a vén diák, akkor vethetünk egy pillantást más szemmel is az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. weboldalára, hiszen a szakképzések kapuja a diákok mellett a felnőttek számára is nyitva áll. A szakképzés a jövő lehetősége, érdemes élni vele.

Tájékozódni az IKK Zrt. alábbi weboldalain érdemes:

https://szakkepzes.ikk.hu/

https://szakkepzes.ikk.hu/tovabbtanulas

Az IKK Zrt. támogatását az NFA terhére a Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős Miniszter biztosítja.

(x)

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.