Az általános iskola végéhez közeledve a fiatalok sorsfordító és bonyolult kérdéssel szembesülnek. Hogyan tovább? A létfontosságú döntést a gyerekek és a szülők együtt is nehézkesen hozzák meg. Az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. korszerű és praktikus összefoglalója azonban lehetővé teszi, hogy a pálya-és szakmaválasztás ne holmi szerencsejáték, hanem tudatos tervezés eredménye legyen.

Ballagna a vén diák, de nem tudjuk, hova? – Segít az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (x)

Bizonytalan jövőkép. Ágas-bogas képzési hálózat. Lutriszagú elhatározások.

Háromévesen állandóan a konyhában tüsténkedett, hatévesen minden hétvégén kirándulni akart, a felső tagozatban pedig csak arról beszélt, hogy milyen volt a délutáni edzés. Mégis, mi érdekli igazán?! A továbbtanulás kapujában gyakran érezhetjük elveszettnek magunkat a lehetőségek sűrűjében.

Az IKK központi és továbbtanulásról szóló weboldalai megkönnyíti az életünket, átfogó képet ad az újraformált szakképzési struktúráról, és segít kiigazodni az ágazatok útvesztőjében.

Fotó: IKK

A megújult szakképzési rendszer alappillérei a technikumok és a szakképző iskolák. Mindkét képzési forma ágazati alapozással indul, gyakorlatorientált és a munkaerőpiacon versenyképes szakembereket nevel, akiknek a beiratkozásnál nem szakmát, csupán ágazatot kell választaniuk. Szintén közös pont a tanulmányi eredmény alapú ösztöndíj, és a duális képzés opciója, azaz az iskolák szoros együttműködése egy iparági partnervállalattal.

Ha a sport mellett tesszük le a voksunkat, adott esetben edzőként képzeljük el gyermekünk jövőjét, akkor a technikumi képzés felé fordulhatunk. A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Az általános ágazati alapok elsajátítása itt két évig tart, amit három éves szakmai oktatás követ. A technikumi időszak végén a diákok az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet is a kezükben tudhatják, sőt nyelvvizsgaszerzésre is van esély, ráadásul a technikumban végzett diákok előnyöket élveznek a felsőoktatási felvételi eljárás során is.

Fotó: Shutterstock

A szakképző iskolák mesterembereket képeznek. Ha például valaki cukrász szeretne lenni, akkor itt a helye. Ez az oktatási forma három éves, az egy éves élelmiszeripari ismeretszerzés után két éven át tartó szakmaspecifikus képzés következik. A szakképző iskola 9. évfolyama után a diákok technikumban is folytathatják tanulmányaikat.

Ha pedig már eldőlt, hova ballag tovább a vén diák, akkor vethetünk egy pillantást más szemmel is az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. weboldalára, hiszen a szakképzések kapuja a diákok mellett a felnőttek számára is nyitva áll. A szakképzés a jövő lehetősége, érdemes élni vele.

Tájékozódni az IKK Zrt. alábbi weboldalain érdemes:

https://szakkepzes.ikk.hu/

https://szakkepzes.ikk.hu/tovabbtanulas

Az IKK Zrt. támogatását az NFA terhére a Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős Miniszter biztosítja.

(x)

Hozzászólások

Mit lehet tenni, ha a változókorban felszaladnak a kilók?
Olvasónk levelére Czanik Krisztián szakértő válaszolt.
Tényleg olyan fontos, hogy jól mutass bikiniben?
A tavasz beköszöntével sokan hetente négyszer megrohamozzák a hozzájuk legközelebb eső konditermet és beindul a szigorú diétagépezet is. Miért? Mert jön a bikiniszezon! Csak bikiniben?
Jön a nyár: íme az otthoni lábápolás titka
Az állandó rohanásban gyakran mostohán bánunk lábfejünkkel. Sarkunk kiszárad, berepedezik, körmeink elhanyagoltak. Itt az ideje, hogy rendbe szedjük magunk, lassan kezdődik a szandál szezon!
Liszt és cukor nélkül készül ez a szuper csokis muffin
A csoki és a banán remek párost alkot a muffinban is! Ráadásul ezt a finomságot gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Nem akarsz öregedni? Mutatjuk, mit érdemes enni!
Mindenki sokáig akar élni – ez nem újdonság. Na de nem mindegy, hogy milyen testben öregszik meg az ember!
Végre itt a friss spenót: így egyél többet belőle
Itt a spenótszezon, de szerencsére ebből a zöldségből nem csak főzeléket készíthetünk.
Megérkezett a legújabb Mamma mia edzés! Ezt imádni fogod
Az Abba zenéjére mozogni egyszerűen magával ragadó, biztos, hogy edzés közben végig fülig ér majd a szád. Vedd fel a sportcipőd és mehet!
Így készítsd fel a testedet a nyárra
Nyáron könnyen leég a bőr, megjelennek a máj és pigment foltok és mélyülnek a ráncok, de megfelelő étkezéssel fel lehet készíteni a testet és mindezt el lehet kerülni.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.