Az általános iskola végéhez közeledve a fiatalok sorsfordító és bonyolult kérdéssel szembesülnek. Hogyan tovább? A létfontosságú döntést a gyerekek és a szülők együtt is nehézkesen hozzák meg. Az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. korszerű és praktikus összefoglalója azonban lehetővé teszi, hogy a pálya-és szakmaválasztás ne holmi szerencsejáték, hanem tudatos tervezés eredménye legyen.

Ballagna a vén diák, de nem tudjuk, hova? – Segít az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (x)

Bizonytalan jövőkép. Ágas-bogas képzési hálózat. Lutriszagú elhatározások.

Háromévesen állandóan a konyhában tüsténkedett, hatévesen minden hétvégén kirándulni akart, a felső tagozatban pedig csak arról beszélt, hogy milyen volt a délutáni edzés. Mégis, mi érdekli igazán?! A továbbtanulás kapujában gyakran érezhetjük elveszettnek magunkat a lehetőségek sűrűjében.

Az IKK központi és továbbtanulásról szóló weboldalai megkönnyíti az életünket, átfogó képet ad az újraformált szakképzési struktúráról, és segít kiigazodni az ágazatok útvesztőjében.

Fotó: IKK

A megújult szakképzési rendszer alappillérei a technikumok és a szakképző iskolák. Mindkét képzési forma ágazati alapozással indul, gyakorlatorientált és a munkaerőpiacon versenyképes szakembereket nevel, akiknek a beiratkozásnál nem szakmát, csupán ágazatot kell választaniuk. Szintén közös pont a tanulmányi eredmény alapú ösztöndíj, és a duális képzés opciója, azaz az iskolák szoros együttműködése egy iparági partnervállalattal.

Ha a sport mellett tesszük le a voksunkat, adott esetben edzőként képzeljük el gyermekünk jövőjét, akkor a technikumi képzés felé fordulhatunk. A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Az általános ágazati alapok elsajátítása itt két évig tart, amit három éves szakmai oktatás követ. A technikumi időszak végén a diákok az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet is a kezükben tudhatják, sőt nyelvvizsgaszerzésre is van esély, ráadásul a technikumban végzett diákok előnyöket élveznek a felsőoktatási felvételi eljárás során is.

Fotó: Shutterstock

A szakképző iskolák mesterembereket képeznek. Ha például valaki cukrász szeretne lenni, akkor itt a helye. Ez az oktatási forma három éves, az egy éves élelmiszeripari ismeretszerzés után két éven át tartó szakmaspecifikus képzés következik. A szakképző iskola 9. évfolyama után a diákok technikumban is folytathatják tanulmányaikat.

Ha pedig már eldőlt, hova ballag tovább a vén diák, akkor vethetünk egy pillantást más szemmel is az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. weboldalára, hiszen a szakképzések kapuja a diákok mellett a felnőttek számára is nyitva áll. A szakképzés a jövő lehetősége, érdemes élni vele.

Tájékozódni az IKK Zrt. alábbi weboldalain érdemes:

https://szakkepzes.ikk.hu/

https://szakkepzes.ikk.hu/tovabbtanulas

Az IKK Zrt. támogatását az NFA terhére a Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős Miniszter biztosítja.

(x)

Hozzászólások

Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Szeretnél minőségi, biztonságos élelmiszert vásárolni? A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy magas minőségű termékekhez juss hozzá.
Együnk jót, és tegyünk jót!
Akár home office-ban dolgozunk, akár bejárunk a munkahelyünkre, rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha házhoz rendeljük a kedvenc ételeinket – ezzel ráadásul a kedvenc éttermeinket is támogatjuk!
Betegséget jelezhet, ha a fűtött szobában, jól beöltözve is fázol
Teljesen normális, ha télen a rosszul fűtött irodában didergünk. Ám ha folyton fázunk, még akkor is, ha a meleg szobában ülünk, akkor talán valami bajt jelez a szervezetünk.
Edzd az akaraterőd! – Az ünnepek környékén jól jön
Az ünnepek közeledtével valószínűleg nagyobb szükséged lesz az akaraterődre, mint az év többi részében. Itt az ideje, hogy rágyúrj egy kicsit ezzel az edzéstervvel.
7 elterjedt mítosz a pilatesről
A pilates egyre népszerűbb a nők körében, mégis sok a hibás információ a testmozgás ezen formájáról. Íme, a leggyakoribb tévhitek – és a cáfolatok!
Hónapokig tarthat, míg a COVID-19 után a tüdő egészsége helyreáll
A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is.
Vágjunk bele az orvosi diétába szakember segítségével!
Praktikus tippekkel, trükkökkel pl. szaktanácsadással elérhetjük a kívánt alakot, és ismét jól érezhetjük magunkat a bőrünkben.
Hogyan kerülhető el a jojóeffektus a ketogén diéta után?
Hogyan lehet a ketogén diétáról visszatérni a „normális”, kiegyensúlyozott étrendhez anélkül, hogy visszahíznánk a leadott kilókat? Fülöp Lili dietetikus válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.