A bodzavirágból készült bodzaszörp kétségtelenül az egyik legfinomabb ital, éppen ezért egyre többen próbálják meg saját kezűleg elkészíteni ezt a mennyei frissítőt. Kétségtelenül a természet egyik csodás ajándéka, szinte mindenhol nő és most, amikor virágzik, könnyen begyűjthetsz belőle egy adaggal. Nem csak szörpnek, de teának is kiváló a bodza. Ebben az esetben nincs más dolgod, mint alaposan kiszárítani a leszedett virágokat. Az íze csodás, ráadásul köhögéscsillapító és immunerősítő hatóanyaggal rendelkezik.
Hozzávalók:
- 40-50 bodzavirág tányér
- 3 literes befőttes üveg
- 1+2 citrom felkarikázva
- édesítőszer: nyírfacukor (kb. 30-50 dkg) vagy más diétás édesítő
- 1 tk. citromsav
ELKÉSZÍTÉS:
Így készítsd:
1. A bodzavirágot megmosás nélkül tedd a befőttesüvegbe
2. Az édesítőt és a citromsavat oldd fel 3 liter vízben. Az egyik citrom levét facsard bele.
3. Önts a bodzavirágokra annyi vizet, hogy majdnem megteljen az üveg. A másik két citromot karikázd fel és tedd szintén az üvegbe.
4. Egy éjszakán át áztasd a virágot, másnap szűrd üvegekbe és dunsztold ki! Így hónapokig friss marad tartósítószer nélkül!
A szörpöd nem lesz olyan sűrű, mintha kristálycukorral készítetted volna, de az íze sokkal tisztább és finomabb így! Arról nem beszélve, hogy ezerszer egészségesebb lesz így a bodzaszörp!
Így dunsztold a szörpödet:
Állítsd a lezáratlan szörpös üvegeket vízzel teli lábosba és forrald addig, míg az üvegeken belül gyöngyözni kezd a szörp. Forrón zárd le az üvegeket, törölközőbe bugyolálva egy napig hagyd dunsztolódni.
Tipp:
Fogyasztáskor, azaz amikor készíted a limonádét, turbózhatsz a szörpön. Ha nem találod elég édesnek vagy savanyúnak, mehet bele citromszelet és plusz édesítő.
FAGYASZTOTT BODZAKOCKA
Igaz ez nem diétás változat, de mézzel azért sokkal egészségesebb. Ezt a receptet is kipróálhatod. A nyári hőségben szuper lesz 1-2 bodzaszörp-jégkockát beledobni egy pohár vízbe, és élvezni a csodás illatot és zamatot!
3 liter felforralt és kihűtött vízbe áztass be 30 bodzavirág tányért 24 órára. Másnap szedd ki a virágfejeket, szűrd át a levet. Keverj hozzá 3 citrom levét és 1/2 kg mézet. Ezzel kész is a szörp! Töltsd az egészet jégkockakészítő zacskókba (12 db kell hozzá), és irány a fagyasztó!
Ez is érdekelhet:
- Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- Csokis cukkinisüti
- Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
- Currys karfiol csicseriborsókrémmel