Kinek vannak tervei a nyárra? Minden fesztivál, foci Eb-meccs és megnézendő olimpiai verseny feljegyezve? De kinek vannak tervei három vagy esetleg öt évre? Ki ír listát szakmai fejlődésének a lépéseiről? Vagy arról, hogyan fog összegyűlni a pénz idős korára? Tervezés nélkül is lehet élni, de abban az esetben mások terveit fogjuk végrehajtani.

Célra tarts!

Mi az, hogy tervezés?

Sokan egyik napról a másikra élnek, eljárnak a munkába, teszik a dolgukat, de anélkül telnek az évek, hogy egyetlen önálló ötletet megvalósítottak volna. Leginkább a mélypontokon, kétségbeesésből szánják rá magukat a változtatásra. Mások meg nekiugranak, kitalálnak egy vállalkozást vagy keresik a tuti munkahelyet, esetleg hipp-hopp megvalósítják a rég vágyott biciklitúrát a Balaton körül. Mi a különbség a két életforma között? Az, hogy az egyik csak sodródik, nem fektet energiát a saját életútjába, nem akar többet, mást, se kalandot, se élményt, csak a kiszámíthatóságot. A másik típus meg ötletel és tervez, végiggondolja, miként tudja megvalósítani, és el is kezdi lépésről lépésre végigvinni. Mert itt van ám a kutya elásva: nem elég tervezni, meg is kell csinálni.

Hogyan fogalmazzam meg a céljaimat?

Például úgy, hogy egy nyugodt szombat délután fogunk egy papírt meg egy tollat, és elkezdjük írni, spontán és rendszertelenül, ami eszünkbe jut. Mik a céljaim a magánéletben? A karrieremben? Az élet egyéb területein, az egészségemmel, a hobbimmal, a szabadidőmmel kapcsolatosan? Mi az életcélom, mi vezérel engem? Nem kell félni, merészen írjunk le mindent, a papír elbírja. Ha eltöltünk ezzel egy-két délutánt, kiderülhet, mennyire vannak elképzeléseink a saját életünkről, és az is, ha semmiféle ötletünk nincsen a jövőnket illetően.

Ha nincsenek célok

Gyerekként még olyan eltökéltséggel tudtuk, mit akarunk, és véghez is vittük vagy véghez vitettük a szüleinkkel. Meg kell nézni, hol vész el az energiánk és a motivációnk, milyen félelmek, aggodalmak, hiedelemrendszerek akadályoznak abban, hogy célokat tűzzünk ki. Esetleg egy rossz élmény, egy kudarc vette el az önbizalmunkat? Akkor sincs okunk arra, hogy egy kudarc miatt parkolópályára tegyük az egész életünket. Senki nem számolja, hányszor próbálkozunk. Ilyenkor egészen egyszerű és rövid távú célokat érdemes kitűzni, ezek megvalósítása megerősítheti az önbizalmunkat, erőt és lendületet ad a nagyobb célokhoz.

Hosszabb távú tervezés

Mindig határozzuk meg, mit szeretnénk elérni, és tervezzük meg, hogyan jutunk el a célunkhoz. Képzeljük el, azaz vizualizáljuk a célunkat, milyen lesz, ha megvalósul. Kezdjük el finomítani a listánkat, részletezni a feladatokat, akár hetekre, napokra lebontva. A tervezés konkrét cselekvési ütemterv nélkül nem lesz több, mint álmodozás. Ha ez megvan, össze kell gyűjteni inspiráló ötleteket, amelyek segítenek a megvalósításban. Gondoljuk végig, mit nyerünk abból, ha megvalósul a célunk: csak nyerünk vagy veszítünk is valamit? Mérjük fel a forrásainkat, mind az anyagit, mind az időt. A nagy célok első látásra mindig ijesztőek, de ahogy a mondás is tartja, nem egészben kell az elefántot megenni, hanem feldarabolva.

Mi legyen a kifogásokkal?

Mindenkinek vannak jól bejáratott kifogásai, a túl nehéz, a túl bonyolult, a túl sokba kerül, az úgyse engedélyezik, van már egy hasonló… kezdetűeket szedjük össze mind. Egyenként vizsgálgassuk meg, hogy valóban százszázalékosan igazak-e, majd azt, hogy egészen biztosan a mi hiedelmünkről van-e szó. Mert az is könnyen előfordulhat, hogy valamelyik szülőnk kifogását hittük el és dédelgetjük tovább. Ha sikerül ezeket a hiedelmeket kitakarítani, rá fogunk jönni, a többségüket csak arra használjuk, hogy mentséget keressünk a kényelmességünkre, tehetetlenségünkre. Jó, és akkor mi legyen ezután? Az, hogy másképp döntünk, és új választásokat hozunk, hiszen a régiekkel nem jutottunk el oda, ahova szerettünk volna. A céltudatosság kulcsa, hogy gyorsan és sokat döntsünk, tudjuk, hogy mit akarunk

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink