Ha a régi vadnyugatra gondolsz, valószínűleg a poros ösvények, a marhahajtók és a vad cowboyok jutnak eszedbe. De vajon milyen ételeket fogyasztottak ebben az időszakban?

Cowboy diéta: Avagy mit ettek a cowboyok

Bár a cowboy-diéta a mai értelemben nem mondható megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, annyi bizonyos, hogy magas fehérje- és kalóriatartalmú volt, amely biztosította az energiát a fizikailag megerőltető életmódhoz. Azonban gyakran hiányzott belőle a friss gyümölcs és zöldség, ez pedig hosszú utakon tápanyaghiányhoz vezetett. A cowboyok étrendje néhány kulcsfontosságú alapanyag köré épült, amelyeket könnyű volt tartósítani és magukkal hurcolni.

Alapanyagok a „konyhádban”

Bab Gyakran fütyülős bogyónak vagy préri tápláléknak nevezték. Talán ez volt a legfontosabb alapanyag, mivel magas a tápértéke és laktató. Te is gyakran lassan főzted volna, néha melaszt adva hozzá az extra íz érdekében.

Marhahús Szintén alapélelmiszernek számított, hiszen könnyen hozzáférhető volt. Tereléskor egy cowboy napi fejadagja 1-1,5 kiló hús volt, ehhez jött még a rizs vagy krumpli, mint köret. Amikor csak lehetett, frissen fogyasztották, de gyakran a hosszú hajtások alatt szárított formában ették. Ha akkor éltél volna, te is vékony csíkokra vágtad, megsóztad volna a húst, és a napon vagy tűzön szárítottad volna, hogy hónapokig eltartható legyen.

Kemény kenyér A sűrű, tartós kenyérfélék, mint a keksz és a kemény kukoricakenyér, fontos része volt a táplálkozásnak, mivel ezeket hosszú ideig lehetett tárolni. Kemény textúrájuk miatt fogyasztás előtt gyakran áztatták őket vízbe – te is ezt tetted volna.

Disznós bab A hagymás, paradicsomos babot előszeretettel fogyasztották disznóhússal. Ennek az ételnek a népszerűsége akkor vált igazán általánossá, amikor H. J. Heinz 1895-ben piacra dobta Pork and Beans konzervjét. Ha cowboy lettél volna, te is hálásan fogadtad volna ezt a könnyen elkészíthető fogást egy fárasztó nap végén.

Kávé A cowboyok üzemanyaga az erős, forró kávé volt, amely nélkül nem indulhatott a nap. Te is egész kávébabokat vittél volna magaddal, majd azokat őrölted volna, hogy megőrizd az ízüket és koffeintartalmukat.

Gyümölcsök, zöldségek és diófélék Míg az út során kevés volt a friss termék, a cowboyok a szárított gyümölcsöket és zöldségeket beépítették étrendjükbe. Ha akkor éltél volna, valószínűleg te is szárított almát, sárgabarackot, cseresznyét és őszibarackot ettél volna. A pekándió és a mandula népszerű volt hordozhatóságuk és magas tápanyagértékük miatt. A burgonya pedig az egyik leggyakoribb zöldség volt a cowboyok étrendjében.

Egy tipikus napi menü

Reggeli finomságok: Szalonna (becenevén „szárazföldi pisztráng”), tojás (ha éppen volt), keksz vagy kukoricakenyér, burgonya, jó erős kávé. De kedvelt volt a pásztorok reggelije is, ami egy szalonnával és burgonyával – esetleg tojással – készült egytálétel.

Gyors ebéd: Az ebédet gyakran lóháton fogyasztották, menet közben, így olyan egyszerű ételekből állt, mint a keménykenyér vagy keksz, aszalt gyümölcs, esetleg a reggeli maradék.

Tartalmas vacsora: Az esti étkezés volt a legkiadósabb. Ilyenkor terítékre került a bab, marhahús, kenyér, néha vadhús vagy hal, ha rendelkezésre állt. Ha akkor éltél volna, néha desszertet is fogyaszthattál volna, például barackos süteményt vagy gyümölcspástétomot, ha az idő és a készlet engedte.

Mobil konyhád: a chuckwagon A chuckwagon bevezetése a 19. század közepén jelentősen javította a cowboyok étkezési szokásait a marhahajtások során. Ez a mobil konyha változatosabb és frissen elkészített ételeket tett lehetővé. A chuckwagonban jellemzően egy szakács, vagyis „Süti” volt felelős az ételek elkészítéséért. Ha akkor lettél volna cowboy, biztosan nagyra értékelted volna ennek az ételkészítési módnak az előnyeit.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.