A cirkusz ma már inkább jelent látványos, akrobata mutatványokat, megspékelve vicces elemekkel, mint állatokat felvonultató előadásokat. Az idei Sziget Fesztivál egyik vendége a kanadai Cirque Alfonse társulat. Hat mindenre elszánt akrobata repíti a nézőket egy olyan világba, ahol percenként csodálkozhatunk rá, hogy mire képes az emberi test. A társulat egyik tagjával beszélgettünk a Szigeten.

Csoda, amit a testükkel művelnek – Ilyen az akrobaták élete

Elképesztő az idei fellépésetek. Ha jól tudom, nem ez az első alkalom, hogy a fesztiválon jártok.

Antoine Carabinier Lépine: Nem bizony! Második alkalommal vagyunk a Szigeten. Ez elég különleges számunkra, hiszen ez az egyik legnagyobb fesztivál, ahol felléptünk. Ez egy igazán őrült, színes kavalkád. Nagyon imádjuk a Szigetet és a közönségét is.

És minden este telt ház volt eddig!

Antoine: Valóban. Ami érdekes, hiszen az emberek alapvetően nem fizetnek az előadásáért, hanem a fesztiválra vesznek jegyet, és eldöntik, hogy beülnek megnézni minket, vagy sem. Nagyon nyitott a közönség, és örülünk a sikernek.

Cirque alfonse, sziget, akrobata

A kanadai társulat hat akrobatából és három zenészből áll
Fotó: https://www.cirquealfonse.com/en/

Milyen a hangulat nálatok?

Antoine: Összeszokott csapat vagyunk (a társulatot hat akrobata és három zenész alakítja – a szerk.). Hárman már húsz éve ismerjük egymást az artistaképzőből. A barátnőm is a társulat tagja, a húgom is, és a húgom barátja is, szóval mi egy családi társulat vagyunk. Ezért talán jobban ismerjük egymást.

Az egyensúly, az erő, az elképesztő hajlékonyság. Ezek jutottak eszembe, ahogyan néztem az akrobata mutatványaitokat. Napi szinten milyen edzést végeztek?

Antoine: A legfontosabb, hogy jó formában legyünk, konkrét edzéstervek nincsenek. A fizikai felkészülés, leginkább a próbák, az alkotási folyamatban, hónapokban a legfontosabb. Hiszen a turnén, az esti előadás már önmagában egy kemény fizikai aktivitás.

Mennyi idő egy előadás előtt a bemelegítés, vagy utána a nyújtás?

Antoine: Mindig legalább két órával az előadás előtt megérkezünk. Ellenőrizzük a felszereléseket, nyújtunk, bemelegítjük az izmainkat, de ez egy speciális kör, hiszen tudjuk, hogy az előadás közben melyik izomcsoportunkat vesszük a leginkább igénybe. A legtöbb időt talán a görkorcsolyás próbák, és azok ellenőrzése teszi ki. Előadás után a lazításé a főszerep. Én például iszom egy hideg sört.

Ez a rituálé?

Antoine: Segít a regenerálódásban. (nevet)

Néha eltakartam a szememet, mint egy gyerek, az előadás alatt. Van valami jel, amiből tudjátok, ha valaki előadás közben rosszul lép, megsérül stb.?

Antoine: Tipikus jel nincs, és nincs is rá szükség. Figyeljük egymást, ismerjük a másik minden mozdulatát, ha valami „máshogyan történik”, mint ahogyan kellene, akkor azt azonnal érzékeljük. Rögtön reagálni kell, és az előadásnak is mennie kell tovább. A munkánk veszélyes, és a cirkuszi élet sérülésekkel jár. Ez szinte elkerülhetetlen.

Hogyan néz ki egy alkotási folyamat?

Antoine: Jelenleg három előadással turnézunk. Egy-egy új darab megalkotására 2-3 hónapra elvonulunk. Ilyenkor együtt élünk, eszünk, iszunk, gyakorlunk, alkotunk. Egy show-t körülbelül 5-6 évig tartunk műsoron.

Mennyire zavar meg, amikor a levegőben vagy, fókuszálsz, minden erődre és összpontosításra szükséged van, és valaki feláll, a nézőtéren és kisétál?

Antoine: Ez nehéz, mert lehetetlen kiszűrni a zajt. Ritkán fordul elő ilyen, ha kifejezetten a mi előadásunkat jönnek el megnézni, és fizetik ki a belépőt, de fesztiválokon ez gyakoribban, hiszen átrohannak egy másik helyszínre, mert kezdődik egy koncert. Teljesen ignorálni a zajokat nehéz, de természetesen nem szabad arra fókuszálni.

Én úgy látom, hogy már többen vannak azok, akik ezt a fajta előadást keresik. Vagyis nem az állatos mutatványokat akarják látni, hanem azt a látványos csodát, amit a testünkkel végezhetünk. Hogy látod?

Antoine: Igen, szerintem is! És ez jó dolog. Azt tapasztalom, hogy az emberek a színházat, és a csodát keresik a cirkuszban is.

A Cirque Alfonse előadásait minden este nyolckor láthatod a Sziget Fesztiválon.

Hozzászólások

A házi a legjobb: Hajdinás-magvas energiaszelet
Ha a bolti változatok megvásárlása helyett inkább szeretnéd otthon elkészíteni az energiaszeletet, akkor érdemes kipróbálnod ezt a receptet!
Hormonzavar is okozhatja a fokozott szőrnövekedést!
A fokozott szőrnövekedés miatti kellemetlenség sajnos csak átmenetileg orvosolható a szőrtelenítési eljárásokkal, ugyanis a probléma mögött hormonális okok állnak...
Mindennapi ítészek
Nap, mint nap megesik bárkivel, hogy az ítélkezés hibájába esik. Az emberek megítélnek másokat az éppen aktuális ruházatuk, félmondatuk, pillanatnyi viselkedésük alapján.
5 dolog, amit biztosan nem tudtál a PCOS-ről!
A PCOS-sel kapcsolatban Dr. Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász, endokrinológus pár fontos, de ritkán hangoztatott és kevésbé ismert tudnivalóra hívja fel a figyelmet.
Vidd magaddal a nyaralásra: 3+1 tuti sporteszköz
A rendszeresen sportolók tudják, hogy az üdülés alatt sem szabad megfeledkezni az edzésről, alakformálásról. Ehhez ajánlunk szuper eszközöket.
5 fogyókúrás vacsora, amivel nem kell sokat bíbelődni
Ha gyors és egyszerűen elkészíthető ételt szeretnél készíteni este, ami a fogyókúrádba is belefér, akkor próbáld ki az alábbi alakkímélő fogás bármelyikét!
Lapos hasat szeretnél? Fogadd meg ezt a 7 tanácsot!
Néhány apró változtatással elérheted, hogy laposabb, formásabb legyen a hasad, és kevésbé szorítson a ruha derékban!
Hol a határ? 5 jel, hogy talán edzésfüggő lettél
A rendszeres testmozgás nemcsak az életmódváltás, de az egészségünk megőrzésének is az egyik alappillére. Ám itt sem szabad átesni a ló túloldalára!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.