A nyaralás alatt tökéletes külsőt szeretnénk, ám sajnos előfordulhat, hogy a bőrünk és a hajunk nem bírja a különleges helyzeteket. Trükkök és technikák, hogy néhány perc alatt helyrehozza a károkat.

Élje túl a nyaralást!

Vörös, duzzadt, fáradt szem

Oka: Elsősorban a hajnalig tartó bulizás, de a nagyvonalú sminkeltávolítás is oka lehet a duzzadt szemnek. A kevés alvás és a rászáradt szempillafesték együtt „másnapos” szemet eredményez. A szemkörnyéki duzzanat oka a kötőszövetben felhalmozódó folyadék. A hideg összehúzza a bőrfelszínt, és a folyadék visszajut a nyirokkeringésbe.

Feküdjön vízszintesen, és tegyen hideg borogatást a szemére legalább 10 percre. A legegyszerűbb megoldás a gyógyszertárakban beszerezhető hőálló műanyag bevonattal ellátott zselés maszk, amely, ha hűtőszekrényben tárolja, szükség esetén mindig kéznél van. A száraz, irritált szemet műkönnyel nyugtathatja.

Puffadt arc

Oka: A túlzott alkoholfogyasztás és a sós ételek. A só mágnesként viselkedik a szervezetben és visszatartja a vizet – ahogy az alkohol is. A sós ételek fogyasztása után, a többletnátrium miatt több lesz a sejten kívüli folyadék is.

Fogyasszon sok koffeinmentes folyadékot, például borsmentateát, ami az emésztésre is jótékonyan hat. Ha szeretne finom borokat és koktélokat kóstolgatni a nyaralás alatt, gondoskodjon a folyamatos vízbevitelről is.

Duzzadt kéz

Oka: A nyirokkeringés lelassulása vagy éppen felgyorsulása, amelynek következményeként a vérben található víz egy része bekerül a szövetek közé, és a pangó folyadék a kezek felpüffedését eredményezi.

Végezzen keringésfokozó kézmasszázst. Az ujjvégektől felfelé, a tenyér felé irányuló erőteljes masszázzsal gyors javulás érhető el. A legegyszerűbb gyakorlat: álljon az asztal elé, tenyereljen széttárt ujjakkal az asztalra, majd nyomja erősen az asztalt 15 másodpercig.

Pattanásos bőr

Oka: Valószínűleg a nyaralás előtti rohanás, stressz a bűnös. A nyári melegben megjelenő pattanások lehetnek a napfényre vagy egyes kozmetikumokra, vegyszerekre adott allergiás válaszreakciók is.

Ha a bőre zsíros és gyakran szenved pattanásoktól, érdemes rendszeresen benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmazó készítményekkel kezelni a bőrét. Vészhelyzetben 5-10 percig jegelje a pattanást, majd kenje be krémmel, géllel vagy ecsetelővel. Ügyeljen arra, hogy milyen fényvédőt használ. A legjobb a speciálisan az arcra kifejlesztett formula, amely megakadályozza a pattanások kialakulását.

Kipirult arc

Oka: A nagy meleg. ilyenkor ugyanis a hő hatására az apró, vékony hajszálerek kitágulnak, bőrpírt okozva.

Időnként törölje át az arcát puha pamutanyagba tekert jégdarabokkal, vagy egyszerűen csak öblítse le az arcát hideg vízzel. Ha a probléma hosszabb ideig fennáll, tegyen egy tálba tejet és jégkockát, merítsen bele egy pamuttörülközőt, és borogassa vele az arcát. A tejsav gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően enyhül a pír.

Száraz haj

Oka: A napfény, a tengervíz, a medencék klóros vize roncsolja a hajszálakat. Az esti bulikra készített frizurák gyakran készülnek hajsütő vassal, hajvasalóval – ezek is károsítják a haj szerkezetét.

Hetente egyszer kényeztesse a haját kondicionáló pakolással. Használjon természetes anyagból készült fésűt. Az olívaolaj tökéletes a száraz, igénybe vett hajra.

Foltos ajkak

Oka: Vörösbor, esetleg az előző esti bulin viselt vörös rúzs. Az ajkak nyáron is könnyen kiszáradnak, berepedeznek, így az elszíneződés még jobban látszik.

Az ajkak érzékeny bőrét is érdemes időről időre leradírozni. Nedves, puha fogkefével finom, körkörös mozdulatokkal dörzsölje át a száját. Ezután kenje be ajkait hidratáló ajakbalzsammal. Az elszíneződött bőrdarabokat könnyen eltávolíthatja, ha egy citromkarikával átdörzsöli ajkait.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink