Végre beköszöntött az életünkbe a mindent elsöprő nagy szerelem. Boldogság van, és rózsaszín felhők. Az első közös nyaralást tervezzük, és nem gondolunk arra, mi minden múlhat ezen a vakáción. Próbára teheti a friss szerelmet, és rámutathat a kapcsolatunk gyenge és erős pontjaira. Viniczai Andrea coach segít, hogy elkerülhessük a legnagyobb buktatókat.

Éljük túl a nyaralást!

1. Tisztázzuk, ki mit vár a nyaralástól!

Ha még friss a kapcsolat, az a legfontosabb, hogy üljünk le átbeszélni, mit várunk a közös vakációtól, még azelőtt, hogy kitűznénk az úti célt. „Egy ilyen beszélgetésnek az a lényege, hogy a pár tagjai fedjék fel egymás előtt, számukra mi fontos egy ideális nyaralás során” – kezdi Viniczai Andrea. „Jó, ha már ilyenkor kiderül, hogy ki mit ért a közösen eltöltött szabadságon: aktív kikapcsolódást vagy passzív pihenést? Egy ilyen társalgással sok probléma megelőzhető, főleg, ha mindkét fél kifejti, hogy milyen programokra vágyik, mennyi időt szeretne együtt tölteni és mennyi egyedüllétre van szüksége.

Nem árt tisztázni azt sem, ki milyen típusú szálláson érezné magát a legjobban, illetve hogy kettesben vagy barátokkal együtt utazna-e szívesen? Akkor működik jól a kapcsolat, ha az eltérő vágyakat sikerül közös tervekké kovácsolni, és az ehhez szükséges kompromisszumokat a felek rugalmasan, egymáshoz alkalmazkodva képesek meghozni anélkül, hogy bármiből igazi vita lenne.” Ha megvannak ezek az alapvető lépések, akkor már bökhetünk is rá a térképre, kiválasztva az úti célt.

2. Azok a piszkos anyagiak

Az anyagiakról beszélni mindig kényes téma, de a szakember azt ajánlja, essünk túl ezen is még az utazás előtt. A közös vakációnak számos olyan költsége van, amit előre nem látunk. Ide tartozhat például a bérelt autó defektjénél a gumicsere kifizetése vagy egy kihagyhatatlan koncert. Beszéljük meg előre, hogy ki mennyit szán az útra, kinek mennyi váratlan kiadás fér bele. Az is egy opció, hogy már az elején tisztázzuk, fele-fele arányban álljuk az összes felmerülő költséget. De legyen bátorságunk azt is bevallani, hogy a nyaralás alatt mi nem szívesen áldozunk pénzt búvárleckére, vagy egyszerűen nem akarunk még több bankjegyet kiadni egy idegenvezető által vezetett fakultatív kirándulásra. Ne sajnáljuk az időt erre a beszélgetésre, mert ez lehet a legkényesebb pont egy friss szerelmespárnál.

3. Hagyjunk teret egymásnak!

Teljesen természetes, hogy az egész éves taposómalom után nagyon várjuk a nyaralást, főleg, ha végre a párunkkal utazhatunk. De akkor miért van az, hogy gyakran mégsem az előzetes elképzeléseink szerint sül el a közös szabadság? Viniczai Andrea szerint azért, mert elfelejtünk időt és teret adni a másiknak a vakáció elején, és ebből konfliktusok születhetnek, amelyek rányomhatják a bélyegüket az egész nyaralásra. „Egy keményen átdolgozott nap után sem tudunk hirtelen lazítani, így idő kell ahhoz is, hogy belelazuljunk a szabadságunkba.

Hagyjunk időt magunknak és egymásnak a nyaralás alatt az ellazulásra, a hétköznapi gondoktól való elszakadásra. Ne akarjunk mindig mindent együtt csinálni! Nyugodtan olvassunk, úszkáljunk vagy sétáljunk egy kicsit egyedül. Szellőztessük ki a fejünket, hogy utána pihenten újra egymásra találhassunk! Ne akaszkodjunk egymásra, hanem hagyjuk, hogy mindenki megtalálja a feltöltődést abban is, amit egyedül szeret csinálni.”

4. Ne a nyaralástól várjuk a konfliktusok megoldását!

Nagyon ritka a problémamentes párkapcsolat, és sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy próbálják elhessegetni a mindennapi konfliktusokat, és azt gondolják, a nyaralás alatt minden rendbe hozható. Pedig a szakember szerint ilyen esetekben szinte előre borítékolható a kudarc. Ha már az elutazás előtt is sok a ki nem beszélt problémánk, akkor ajánlatos annyit előre tisztázni, a vakációt nem arra használjuk, hogy egymás fejére olvassuk a sérelmeinket, hanem megpróbálunk minőségi időt eltölteni együtt. A felmerülő problémákat, konfliktusokat pedig igyekszünk majd nem a szőnyeg alá söpörni, hanem szembenézni velük és őszintén átbeszélni a dolgokat.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink