Januárban a kevés napfény, a hideg idő miatt sokan küzdenek enyhe depresszióval. Gyakran fáradt, rosszkedvű? A tavaszra még várni kell, de addig se engedje, hogy a depresszió eluralkodjon önön. Tippek, hogy ne csak energikusabb, hanem jókedvű is legyen.

Felejtse el a depressziót!

Járjon fényterápiára!

Vizsgálatok szerint a téli depresszió oka a melatonin hormon fényhiányból következő túltermelődése a szervezetben. Az egészség megőrzéséhez nem csak a napfény megfelelő, speciális lámpákkal fedezhető a napi fényszükséglet. Fürössze arcát minden reggel mesterséges fényben, mert a test ilyenkor a legfogékonyabb a fényingerekre.

Igyon finom gyógyteákat!

Az orbáncfüvet nem véletlenül nevezik a lélek napsugarának. Teája nyugtató hatású, idegeskedés, depresszió, alvászavarok ellen fogyassza rendszeresen. A hársfa- és a borsmentatea nem csak a meghűléses panaszokat enyhíti, az idegrendszerre is jótékonyan hat.

Mozogjon mindennap!

60 percnyi kardiomozgás éppen olyan hatékony, mint a fényterápia – állítják az orvosok. Sportoláskor vagy akár táncolás során is endorfin hormon termelődik, amely a lélekre is jótékonyan hat. Irány az edzőterem – vagy a táncparkett!

Figyeljen az étkezésére!

Az, hogy mit eszik és mikor, nagy hatással van az energiaszintjére és a hangulatára. Egyen naponta ötször, és kerülje a finomított vagy feldolgozott szénhidrátokat, például a fehér kenyeret, a fehér rizst, a cukrot. A feldolgozás során ugyanis a vitaminok, az ásványi anyagok és a rostok szinte teljesen eltűnnek ezekből az élelmiszerekből. Az egyszerű szénhidrátok gyorsan emésztődnek meg, ezáltal drasztikusabban emelik a vércukorszintet. A vércukor ingadozása aztán koncentrációs problémákat, hangulati ingadozásokat okozhat. Fogyasszon összetett szénhidrátokat: teljes kiőrlésű kenyeret, barna rizst, sok zöldséget és gyümölcsöt, hogy stabilizálja a vércukor- és energiaszintjét.

Édesség? Nem!

Bár a csokoládéfogyasztás során szerotonin nevezetű boldogsághormon termelődik, ez sajnos kevés ahhoz, hogy lelkileg stabilabbá váljon. Az édességek hatására a szerotoninszint ugyan tényleg nő, de rövid idő múlva a vércukorszint hirtelen csökkenésével még levertebbnek érezheti magát. Figyeljen inkább arra, hogy minden étkezés elegendő mennyiségű szénhidrátot tartalmazzon, így a vércukoringadozás – és az újra feltörő vágy az édesség után – elkerülhető.

Pótolja a vasat!

Sok esetben a tartós levertség hátterében vashiány áll. A napi 15–25 mg vasszükségletet zöld levelű zöldségek és állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával biztosíthatja. Kerülje a kávéfogyasztást közvetlenül az étkezések után, a koein ugyanis csökkenti a vas felszívódását.

Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást!

A depresszió és az egészségre káros szokások között szoros összefüggés figyelhető meg: akik nem dohányoznak és nem fogyasztanak alkoholt, a téli időszakban kevésbé szomorúak és lehangoltak. A mérsékelt alkoholfogyasztás még megengedett, de a lerészegedés soha nem jó. A mámort és jókedvet ugyanis másnap reggel garantáltan émelygés, fáradtság és rosszkedv követi.

Kényeztesse magát!

A tél – ilyenkor legalábbis – végtelennek tűnik. Szervezzen izgalmas kirándulásokat, járjon kiállításokra, színházba, koncertre, sporteseményekre. Utazzon el a párjával vagy a barátaival wellnesshétvégére. A gyógyfürdőkben, hotelekben élvezze a kényeztető szolgáltatásokat.

Relaxáljon, meditáljon!

Valószínűleg ön is nagyon elfoglalt és állandóan időhiánnyal küzd. Jó lenne, ha a munkahelyén is minden rendben lenne, a családjának sem kellene önt nélkülöznie, és a barátaival is tudna elegendő időt tölteni. Ebben a nagy rohanásban próbálja ki, hogy naponta pár percig nem csinál semmit! Üljön le kényelmesen, dőljön hátra és hunyja be a szemét. A relaxáció, a meditáció enyhíti a stresszt és segít feltöltődni pozitív energiával.

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink