A pszichológusok azt mondják: a sírás jót tesz. Nem szabad visszatartani, mert feszültségoldó szelepként működik, amire nagy szükség van.

Férfikönnyek…

A sírás mint  feszültségoldó  szelep

Van, aki csak otthon, egyedül képes sírni, mások baráti társaságban is, van, akinek szégyenteljes iskolai emlékei vannak kicsúfolással és rossz érzésekkel, és ismerünk olyanokat is, akik bárhol és bármikor. A könnyek árja tehát megindul, de nem mindenkinél és nem egyformán. Hagyományosan nem jegyezzük férfias megnyilvánulásként, ha valaki sír, miközben egy férfi lelkében is érzelmek hullámzanak feszült helyzetekben, elérzékenyülhet és félhet is akár. Ettől még nem veszít az erejéből, épp ellenkezőleg. A könnyekkel érzelmeket kommunikálunk. Nagyon fontos jelzés ez. Mikor egy arcon gurulnak a cseppek, tudhatjuk, felfüggesztődött a tudatos kontroll, amit a nevelés (és az ezen keresztül kialakult belső férfikép) inkább erősítene.

A férfiak  és az érzelmek

Feminista tudósok arra az eredményre jutottak, hogy a fiúk és a lányok fejlődése teljesen más. A lányokat általában arra ösztönzik, hogy megőrizzék anyjukhoz való kötődésüket, míg a fiúkat arra, hogy sokkal egyértelműbb leválásra törekedjenek. A fiúknak tehát ahhoz, hogy férfiassá váljanak, érzelmileg önállóvá kell válniuk, az anyai kötődést elengedve. Kötetnyi irodalma van annak, milyen fontos, hogy egy felnőtt férfi ne legyen anyámasszony katonája, ne csüngjön az édesanyján és álljon a saját lábán. Mindez komoly feladat egy kisfiúnak, aki ugyanolyan intenzitással kapcsolódik az anyjához, mint egy kislány. Mégis, másfajta elvárásokkal találkozik már kiskamasz korától kezdve, amikor azt hallja: „ne bőgj, nem vagy te kisbaba!”

Egyes nők megesküdnének rá, hogy a férfiaknak nincs lelkük, mások csak biztosak abban, hogy ha van, az sötét. Abban azonban szinte teljes az összhang, hogy a férfiak kevésbé érzékenyek. Klinikai tapasztalatok azonban egyértelműen azt bizonyítják, hogy az érzékenység nem a nemtől, hanem az adott személy karakterétől függ. Léteznek túlérzékeny férfiak éppúgy, ahogyan érzéketlen nők is. Az érzékenység természete nemcsak a hisztiben rejlik. Ahhoz, hogy valaki megküzdjön egy konfliktussal, problémával vagy fájdalommal, sokféle energiára van szüksége: pszichés energiára, vagyis én-erőre, ami a jól integrált énre, jó önértékelésre és önbizalomra jellemző. Bármilyen nehéz helyzetbe kerülünk is, tudattalanul mindig ezeket mozgósítjuk.

A hétköznapi érzékenység ezzel kapcsolatos: arról szól, hogy a küzdés közben ki mennyire sajnáltatja magát, mennyire jajveszékel. Férfinél, nőnél egyaránt azt jelzi, hogy mennyire képes az adott illető a döntéseivel, a kialakult helyzettel kapcsolatos felelősségét megítélni és elfogadni. A különféle élethelyzetek létrejöttében ugyanis – noha ezt nem szívesen valljuk be magunknak – pontosan derékig állunk benne, nem játszhatjuk el Hófehérke szerepét. A túlérzékenység azonban már túl van az optimális tartományon. talán annyiban függ a nemektől, hogy a hagyományos férfiszerepeket feltételezve, elvárjuk egy férfitól, hogy olyan legyen, mint álmaink férfija, aki „kivont karddal megy az ellen ellen”, haja lobog a szélben, és fogával elkapja a golyót.

Ehhez képest a férfiak is emberből vannak, a földön járnak, és vagy meg tudnak birkózni egy szituációval, vagy nem. A társadalmi elvárások azonban jobban nyomják: a férfi akkor tökéletes, ha rezzenéstelen arccal tűri a konfliktusokat vagy a fájdalmas problémákat. Sok fiatal férfin látni, hogy komolyan el is hiszi ezeket a mintákat és megpróbál megfelelni.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink