Az első napsugarak felbukkanása után előkerülnek a grillsütők, a nyársak és a legújabb receptek is. Szabadban sütni az egyik legjobb nyári társas program, a grillen sütés pedig az egyik legegészségesebb módja a húsfogyasztásnak. Ízletes és kalóriaszegény.

Grillezés A-tól Z-ig – nem csak profiknak

Előkészületek

Bármilyen húst is vásárolunk, érdemes több napon keresztül pácolni. A csirke és pulyka mellett egészséges fogás lehet egy-egy szép szelet marhahús, például hátszínből vagy fehérpecsenyéből. Érdemes kipróbálni a halféléket is, hiszen az egyben grillezett makréla vagy egy vastag lazacfilé különleges aromát kap a grillen. Sokan műanyag edényben tárolják a pácolt húsokat a hűtőben. Jobb választás az üvegedény. Ebbe halmozzuk fel az egyenletes vastagságúra szelt és bepácolt húsokat, amelyeket még a pácolás előtt kicsit bevagdostunk az inas részeken, hogy a páclé mindenhol érvényesüljön. Így elkerülhető az is, hogy a grillezés során hirtelen összeránduljanak. Fontos még, hogy ne áztassuk el az olajban a húsokat. Az olaj ugyanis gyorsabban megég, mint ahogy a hús megsül.

Sózni vagy nem?
A pácba lehetőség szerint ne tegyünk sót. Ez abban az esetben persze nehezen kivitelezhető, ha előre készített fűszerkeveréket, páckeveréket használunk, ezekbe ugyanis gyárilag tesznek sót. A só azonban elvonja a húsból a víztartalmat, a hússzeletek a pácolás során levet eresztenek, kiszáradnak. Ha lehetséges, csak sütés előtt sózzuk a húst, akkor is csak mértékkel. A legjobb, ha az ételeket friss fűszerekkel ízesítjük.

Technikás sütés

  • Süthetünk közvetlenül a grillrácson vagy rostélyon, illetve használhatunk sütőtálcát is. Közvetlenül a rácson finomabbra sül a hús és gyorsabban elkészül. Fontos, hogy sütés előtt olajozzuk le a rostélyt, hogy a szeletek ne ragadjanak rá.
  • Ha a szaftosabb, puhább húsokat kedveljük, alkalmazzuk a fóliában sütést. Csomagoljuk be légmentesen egy darab fóliába a hússzeleteket és így helyezzük a tálcára vagy a rácsra. Kicsomagolva illatos, gőzölgő, omlós húst tehetünk a tányérra.
  • Nagyon fontos, hogy sütés közben soha ne szurkáljuk villával a húst, mert így kifolyik a leve, és percek alatt kiszárad. A forgatáshoz használjunk lapátot vagy húsfogót.
  • A húsoknak jót tesz, ha egy kicsit „tető alatt” is sülhetnek. Szerencsés, ha valakinek fedeles grillsütője van. Akinek azonban nincs, keressen a konyhában egy nagyméretű fedőt, és a sütés elején pár percig fedő alatt süsse a húst. Puhább és omlósabb lesz, nem szárad ki hirtelen.
csirke, grillezés, zöldség

Nagyon fontos, hogy grillezés közben soha ne szurkáljuk villával a húst
Fotó: Shutterstock

  • A húsokat sütés előtt legalább fél órán át hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy a hűtő után egy kicsit átmelegedjenek.
  • A halak gyorsan átsülnek, hiszen nagyon magas a víztartalmuk. Azonban éppen ezért könnyen széteshetnek, törhetnek. A pácuk legyen könnyű: kevés olívaolaj, citrom, fokhagyma. Sütőpapírba csomagolva süssük a halat, majd amikor kész, csurgassunk rá kevés vajat, és locsoljuk meg friss citromlével.

Pácok, köretek

Köretként legtöbbször a szénen sült vagy a fóliába csomagolt burgonya kerül a tányérra. Pedig rengeteg zöldség-, sőt gyümölcsféle vár arra, hogy kipróbálják magukat a grillrácson.

Az olyan zöldségeket, mint a padlizsán, a cukkini, a paprika, a hagyma, a gomba vagy az édesburgonya, remekül lehet grillezni. Szintén nagyon finom a grillezett paradicsom. Ezeket sütés előtt mindössze fél órával kenjük be páclével, de süthetjük őket egyszerűen olívaolajjal vagy vajjal lekenve is. A zöldségek pácolásához használjunk kevés olívaolajat, citromlevet, pépesített fokhagymát vagy mustárt. Megszórhatjuk zöld fűszerrel is, de ezt csak a sütés végén, mert a zöld fűszerek – frissek és szárítottak egyaránt – nagyon gyorsan megégnek. A zöldségeket húzhatjuk nyársra is. Tegyünk közéjük a pikantéria kedvéért egy-egy szelet szalonnát vagy kolbászt.

A zöldségeken kívül gyümölcsöt is kínálhatunk köretként. A grillezési folyamat karamellizálja a gyümölcsökben található természetes cukrot, ezáltal igazán omlóssá, porhanyóssá válnak. Édességül remekül passzol a fűszeres húsok vagy halak mellé. Próbálja ki a karikákra vágott ananászt, a felcikkezett almát vagy barackféléket, de a sült körte is nagyon finom!

Pácvariációk

Gyömbéres pác sertéshúshoz
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál reszelt gyömbér, 1 dl narancslé, 1 evőkanál méz, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál balzsamecet.

Citromos pác halakhoz
Hozzávalók:
1 citrom reszelt héja (sütés után a levét csurgassuk a halra), 3-4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, bors.

Pikáns mustáros pác szárnyasokhoz, sertés- és marhahúshoz
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál erőspaprika-krém, 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva, bors, rozmaring, kakukkfű, metélőhagyma vagy újhagyma.

Tipp

Kukoricázzunk!
Nem véletlenül rajonganak Amerikában a grillezett csöves kukoricáért! Próbáljuk ki mi is. Főzzük elő, majd vajjal lekenve forgassuk át a grillrácson. Köretként, de önálló fogásként is nagyszerű csemege. Fogyasszunk hozzá friss salátát.

Sajttal töltve
A sajtban rengeteg lehetőség rejlik. A gomolya, a kecskesajt vagy a camembert, sőt, akár a füstölt mozzarella, remek választás, ha grillpartiról van szó. Keressünk olyan camembert, amely fadobozba van csomagolva. Ha ilyet nem találunk, csomagoljuk a sajtokat sütőpapírba, rejtsünk a csomagba kis fokhagymagerezdeket, és pár perc alatt grillezzük meg. A csomagot kissé megnyitva remek mártogatóst kapunk! Mártogassunk bele friss zöldségféléket vagy akár savanykásabb ízvilágú gyümölcsöket.
Amennyiben van vegetáriánus a társaságban, lepjük meg sajtos paprikával vagy paradicsommal. A paprikát vágjuk félbe, a paradicsomot szabadítsuk meg a kalapjától és vájjuk ki. A mélyedéseket töltsük fel sajtdarabkákkal, majd a grillrácson süssük meg. Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával.

A fürdőruha, amiért idén fél Hollywood megbolondul

Még az edzőterembe is lesifotósok zaklatták Diana hercegnőt

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Diétás kürtőskalács – így készítsd el otthon
Ha szereted a kürtőskalácsot, de diétázol, biztosan hiányzik a vásári hangulat egyik kedvenc édessége. A jó hír az, hogy otthon is elkészítheted a diétás változatát, ami ízében hozza az élményt, mégsem terheli meg annyira a gyomrodat és a kalóriamérleget.
3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.
3 isteni paradicsomsaláta, ha diétázol – egyszerű, friss és laktató
Diétázol, de nem akarsz lemondani a finom ízekről? Fedezd fel azt a három egyszerű, friss paradicsomsalátát, amelyek gyorsan elkészíthetők, laktatnak, és tökéletesek a könnyed étrendedhez.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
4 gyümölcs, ami segít a koleszterinszinted csökkentésében – természetes módon
Tudd kordában tartani a koleszterinszintedet természetes módon! Négy finom gyümölcs segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-szintet és támogatni a szív egészségét – egyszerűen beillesztve a mindennapi étrendedbe.
South Beach diéta: modern fogyókúra éhezés nélkül
Fogyás éhezés nélkül? Fedezd fel a South Beach diéta titkait és kezd el az életmódváltást még a nyáron! Mutatjuk, hogyan csináld!
9 tanács, hogy könnyebb legyen elhagyni a cukrot
Íme, 9 tipp, amivel kizárhatja a cukrot az életéből.
Netről rendelsz fürdőruhát, vigyázz mert beteg lehetsz!
Egyre több üzlet kínál online vásárlási lehetőséget, így már fürdőruhát és fehérneműt is könnyedén rendelhetsz. De vajon rejt mindez egészségügyi kockázatokat? Ennek járunk most utána.