Az első napsugarak felbukkanása után előkerülnek a grillsütők, a nyársak és a legújabb receptek is. Szabadban sütni az egyik legjobb nyári társas program, a grillen sütés pedig az egyik legegészségesebb módja a húsfogyasztásnak. Ízletes és kalóriaszegény.

Grillezés A-tól Z-ig – nem csak profiknak

Előkészületek

Bármilyen húst is vásárolunk, érdemes több napon keresztül pácolni. A csirke és pulyka mellett egészséges fogás lehet egy-egy szép szelet marhahús, például hátszínből vagy fehérpecsenyéből. Érdemes kipróbálni a halféléket is, hiszen az egyben grillezett makréla vagy egy vastag lazacfilé különleges aromát kap a grillen. Sokan műanyag edényben tárolják a pácolt húsokat a hűtőben. Jobb választás az üvegedény. Ebbe halmozzuk fel az egyenletes vastagságúra szelt és bepácolt húsokat, amelyeket még a pácolás előtt kicsit bevagdostunk az inas részeken, hogy a páclé mindenhol érvényesüljön. Így elkerülhető az is, hogy a grillezés során hirtelen összeránduljanak. Fontos még, hogy ne áztassuk el az olajban a húsokat. Az olaj ugyanis gyorsabban megég, mint ahogy a hús megsül.

Sózni vagy nem?
A pácba lehetőség szerint ne tegyünk sót. Ez abban az esetben persze nehezen kivitelezhető, ha előre készített fűszerkeveréket, páckeveréket használunk, ezekbe ugyanis gyárilag tesznek sót. A só azonban elvonja a húsból a víztartalmat, a hússzeletek a pácolás során levet eresztenek, kiszáradnak. Ha lehetséges, csak sütés előtt sózzuk a húst, akkor is csak mértékkel. A legjobb, ha az ételeket friss fűszerekkel ízesítjük.

Technikás sütés

  • Süthetünk közvetlenül a grillrácson vagy rostélyon, illetve használhatunk sütőtálcát is. Közvetlenül a rácson finomabbra sül a hús és gyorsabban elkészül. Fontos, hogy sütés előtt olajozzuk le a rostélyt, hogy a szeletek ne ragadjanak rá.
  • Ha a szaftosabb, puhább húsokat kedveljük, alkalmazzuk a fóliában sütést. Csomagoljuk be légmentesen egy darab fóliába a hússzeleteket és így helyezzük a tálcára vagy a rácsra. Kicsomagolva illatos, gőzölgő, omlós húst tehetünk a tányérra.
  • Nagyon fontos, hogy sütés közben soha ne szurkáljuk villával a húst, mert így kifolyik a leve, és percek alatt kiszárad. A forgatáshoz használjunk lapátot vagy húsfogót.
  • A húsoknak jót tesz, ha egy kicsit „tető alatt” is sülhetnek. Szerencsés, ha valakinek fedeles grillsütője van. Akinek azonban nincs, keressen a konyhában egy nagyméretű fedőt, és a sütés elején pár percig fedő alatt süsse a húst. Puhább és omlósabb lesz, nem szárad ki hirtelen.
csirke, grillezés, zöldség

Nagyon fontos, hogy grillezés közben soha ne szurkáljuk villával a húst
Fotó: Shutterstock

  • A húsokat sütés előtt legalább fél órán át hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy a hűtő után egy kicsit átmelegedjenek.
  • A halak gyorsan átsülnek, hiszen nagyon magas a víztartalmuk. Azonban éppen ezért könnyen széteshetnek, törhetnek. A pácuk legyen könnyű: kevés olívaolaj, citrom, fokhagyma. Sütőpapírba csomagolva süssük a halat, majd amikor kész, csurgassunk rá kevés vajat, és locsoljuk meg friss citromlével.

Pácok, köretek

Köretként legtöbbször a szénen sült vagy a fóliába csomagolt burgonya kerül a tányérra. Pedig rengeteg zöldség-, sőt gyümölcsféle vár arra, hogy kipróbálják magukat a grillrácson.

Az olyan zöldségeket, mint a padlizsán, a cukkini, a paprika, a hagyma, a gomba vagy az édesburgonya, remekül lehet grillezni. Szintén nagyon finom a grillezett paradicsom. Ezeket sütés előtt mindössze fél órával kenjük be páclével, de süthetjük őket egyszerűen olívaolajjal vagy vajjal lekenve is. A zöldségek pácolásához használjunk kevés olívaolajat, citromlevet, pépesített fokhagymát vagy mustárt. Megszórhatjuk zöld fűszerrel is, de ezt csak a sütés végén, mert a zöld fűszerek – frissek és szárítottak egyaránt – nagyon gyorsan megégnek. A zöldségeket húzhatjuk nyársra is. Tegyünk közéjük a pikantéria kedvéért egy-egy szelet szalonnát vagy kolbászt.

A zöldségeken kívül gyümölcsöt is kínálhatunk köretként. A grillezési folyamat karamellizálja a gyümölcsökben található természetes cukrot, ezáltal igazán omlóssá, porhanyóssá válnak. Édességül remekül passzol a fűszeres húsok vagy halak mellé. Próbálja ki a karikákra vágott ananászt, a felcikkezett almát vagy barackféléket, de a sült körte is nagyon finom!

Pácvariációk

Gyömbéres pác sertéshúshoz
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál reszelt gyömbér, 1 dl narancslé, 1 evőkanál méz, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál balzsamecet.

Citromos pác halakhoz
Hozzávalók:
1 citrom reszelt héja (sütés után a levét csurgassuk a halra), 3-4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, bors.

Pikáns mustáros pác szárnyasokhoz, sertés- és marhahúshoz
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál erőspaprika-krém, 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva, bors, rozmaring, kakukkfű, metélőhagyma vagy újhagyma.

Tipp

Kukoricázzunk!
Nem véletlenül rajonganak Amerikában a grillezett csöves kukoricáért! Próbáljuk ki mi is. Főzzük elő, majd vajjal lekenve forgassuk át a grillrácson. Köretként, de önálló fogásként is nagyszerű csemege. Fogyasszunk hozzá friss salátát.

Sajttal töltve
A sajtban rengeteg lehetőség rejlik. A gomolya, a kecskesajt vagy a camembert, sőt, akár a füstölt mozzarella, remek választás, ha grillpartiról van szó. Keressünk olyan camembert, amely fadobozba van csomagolva. Ha ilyet nem találunk, csomagoljuk a sajtokat sütőpapírba, rejtsünk a csomagba kis fokhagymagerezdeket, és pár perc alatt grillezzük meg. A csomagot kissé megnyitva remek mártogatóst kapunk! Mártogassunk bele friss zöldségféléket vagy akár savanykásabb ízvilágú gyümölcsöket.
Amennyiben van vegetáriánus a társaságban, lepjük meg sajtos paprikával vagy paradicsommal. A paprikát vágjuk félbe, a paradicsomot szabadítsuk meg a kalapjától és vájjuk ki. A mélyedéseket töltsük fel sajtdarabkákkal, majd a grillrácson süssük meg. Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel vagy metélőhagymával.

A fürdőruha, amiért idén fél Hollywood megbolondul

Még az edzőterembe is lesifotósok zaklatták Diana hercegnőt

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Otthoni fitnesz rutin kialakítása egyszerű eszközökkel
Az otthoni aktív életmód nem igényel drága gépeket vagy teljes edzőtermi felszerelést.
Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?