Valljuk be őszintén: a házimunkát senki nem szereti igazán, és ezzel bizony a gyerekek többsége is így van. Egy felmérés szerint: míg pár éve a gyerekek átlagban napi négy órát segítettek a szüleiknek, napjainkban alig egy órát. a „semmittevés” hátterében sok minden állhat: dac, feledékenység, halogató taktika. A családi béke érdekében sokan inkább hagyják, hogy a gyerekük kivonja magát a feladatok elvégzése alól. Ha azonban egyértelműen megfogalmazza, mit vár a gyerektől, elmondja, hogy az elvégzett munka mennyire fontos önnek és a család többi tagjának, biztos lehet a sikerben.

Házimunka? Segítség!

Feladat- és időmeghatározás

Az első és legfontosabb szabály, hogy világosan rögzítsék a feladatokat. Ha a gyerekszoba kitakarítása a cél, fogalmazza meg, mit kell ahhoz tennie a gyereknek, hogy sikerüljön elvégeznie a munkát úgy, hogy mindenki elégedett legyen. Ki kell vinni a szobából a szennyest, el kell tenni a tiszta ruhákat a szekrénybe, letörölni a port, összepakolni a szerteheverő könyveket, papírokat, és fel kell porszívózni – ez lehet például a nagytakarítás címén elvégzendő feladatok listája. A gyerekeknek fogalmuk sincs arról, mennyi idő alatt tudnak elvégezni egy-egy feladatot, ezért ebben is segíteni kell nekik. Határozzanak meg közösen egy kezdési időpontot, és azt is, hogy körülbelül mikorra kell befejezniük a munkát. Ez különösen a tiniknek nagy segítség, akik hajlamosak a szombat reggelre tervezett takarítást délután elkezdeni, és könnyen előfordulhat, hogy éjfélig nem sikerül még a szennyes eltüntetése sem.

Életkor és elismerés

Figyeljen arra, hogy a gyerek a korának megfelelő feladatot kapjon. A szoba kitakarítása nehéz egy 3 évesnek, de nem az egy 16 évesnek. általános szabályként elmondható, hogy 5 év alatti gyerekek kisebb feladatokat tudnak gond nélkül elvégezni, így például begyűjteni a játékokat egy dobozba vagy elpakolni a cipőket az előszobaszekrénybe. Ahogy idősebbek lesznek, egyre bonyolultabb és összetettebb feladatokkal lehet őket megbízni. Magyarázza el a gyereknek, hogy miért van szükség a segítségére. Mondja el, milyen sokat jelent önnek, ha a vacsora után nem kell bajlódnia a terítékek leszedésével és a mosogatógép elindításával. Ha őszintén bevallja, hogy fáradt az egész napos munka után, a gyerek érzi, hogy tényleg fontos az a munka, aminek elvégzésére kérte. Gyűrje le maximalista énjét, és akkor is dicsérje meg a gyereket,  ha a porszívózás után innen-onnan előbukkan egy-két porcica.

Rendszeresség és szokások

Mint mindenben, a házimunkában is akkor a leghatékonyabb az ember, ha rendszeres időközönként elvégzi a feladatokat. persze mindig akadnak „gyors” feladatok, halaszthatatlan azonnali teendők, de amennyire lehetséges, a rendszeres feladatokat végezze és a gyerekkel is végeztesse mindig ugyanabban az időpontban. Így a feladat végrehajtása könnyebben válik a gyerek életének részévé. Ha a gyerek azt látja, hogy anya minden pénteken délután felveszi a régi szakadt farmerjét, felteszi a kedvenc zenéjét és nekiáll kitakarítani a lakást, természetessé válik számára a munka.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink