Egy kemény, izzasztó edzés után jólesik beülni valahova a barátokkal és lazítani egy kicsit egy pohárka mellett. Erre azonban nem mindig van időnk, késő estig tart az edzés, sokára érünk haza, esetleg úgy elfáradunk az órán, hogy máshoz sincs kedvünk, csak pizsiben és mamuszban összekucorodni a kanapén. De mi van akkor, ha egyszerre mehetünk edzeni és iszogatni a barátokkal?

HEALTHONISTA - Amikor buli a sport!

Egészség és hedonizmus

Egyre nagyobb teret hódít az egyik legújabb trend, amely az egészséges életmódot (health) összeköti a hedonizmussal. E kettő kombinációjából jött létre a HEALTHONISTA kifejezés. Elsőre talán furán hangzik, hogy ez a kétfajta életmód jól megférhet egymással, pedig, ha meggondoljuk, nem is akkora őrültség! Ahogyan a bulizást túlzásba lehet v inni, az egészséges életmódot is. Viszont, ha már egyszer a megszállottjai lettünk, a healthonista szemlélet segíthet abban, hogy újra megtaláljuk az egyensúlyt.

Mint egy titkos klub

Miért ne köthetnénk össze a fitneszt a bulizással? – vetődött fel a kérdés az irányzat megalkotói között. És ma már több olyan klub is létezik, amelyik a szórakozást épp olyan fontosnak tartja, mint magát az edzést – ilyen például a Colour Run, a Nike We Own the Night kezdeményezése, vagy, hogy hazai példát is említsünk, a FitWeekendek, a farsangi beöltözős órák vagy a Party Fitnesz. Nagy-Britanniában például a Wellscene-estéket titkos helyeken szervezik, mint az underground partykat, hogy ezzel is felvillanyozzák a résztvevőket. A pultnál pedig olyan különlegességeket lehet rendelni, mint a Greenacolada – ami spenótból, kókuszvízből és vodkából készül – vagy az egyre népszerűbb maca powder rummal elkeverve.

Alkohollal a jobb teljesítményért

Képzeljük el, hogy épp a szokásos napi edzésen vagyunk, de most a barátaink is elkísértek, és citromos víz vagy fehérjeshake helyett spéci alkoholos koktélokkal pótoljuk az edzés során kiizzadt folyadékot. Meredeken hangzik, nem? Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy miközben szinte az összes diéta és fitneszéletmód azt hirdeti, hogy tartózkodjunk az alkoholtól, akkor mégis hogy férhet meg az egészséges élet és az alkohol egymással a healthonistáknál? A válasz sokkal egyszerűbb, mint hinnénk! A HealthPsychology című folyóiratban megjelent egy tanulmány, amely szerint azok az emberek, akik az edzés napján alkoholt fogyasztanak, hatékonyabbak az edzés során. Bár azt hihetnénk, hogy ez csak azért van, mert edzés után úgy érezzük, megérdemlünk egy kis édességet, sütit, koktélt, mert már úgyis lemozogtuk, a valóság azonban az, hogy éppen fordítva működik az agyunk. Tehát nem azért iszunk, mert megérdemeljük, hanem azért edzünk keményen, mert tudjuk, hogy utána inni fogunk.

Van, ami egészséges, van, ami szórakoztató

Az Egyesült Királyságban a legkedveltebb healthonista esték közé tartozik a House of Voga, ami a jóga és Madonna híres vougeing táncstílusának keveréke – olyan ez, mint egy pop up fitneszparti. És mi készteti az embereket arra, hogy ilyen eseményekre járjanak? Aki tényleg a fitnesz és az egészséges életmód megszállottja, az pontosan tudja, hogy milyen nehéz ezt az életstílust összeegyeztetni a „hétköznapi emberek bioritmusával”. Könnyen elszigetelődhetünk a régi barátoktól, pedig a társaságra igenis szükségünk van! Egyre kevesebb időnk marad a kikapcsolódásra, a szórakozásra, míg végül odáig jutunk, hogy szombat este inkább otthon maradunk, mintsem hogy „iszákos” barátaink társaságában gurítsunk le egy-két pohár bort. Ráadásul, a kor előrehaladtával, egyre több időre van szüksége a szervezetünknek a regenerációhoz – akár egy edzés, akár egy buli okozta fáradtság után. Viszont, ha a kettőt együtt csináljuk, nem csak időt spórolunk meg, de javul a társasági életünk, és több időnk marad a pihenésre is!

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink