Ezt az érdekes hangzású skandináv szót nem lehet lefordítani magyarra. Ezt érezni kell, mondják a dánok. És bizonyára igazuk van, mert évek óta a világ legboldogabb nemzetei között tartják őket számon. Érdemes ellesni tőlük a hygge életérzést. 

HYGGE – komfortos élet északról

Barátságos, meghitt, otthonos érzés. Együtt lenni a szeretteinkkel. Élvezni a pillanatot, mindig az adott pillanat szépségét – valami ilyesmi a hygge fogalma. És ki ne vágyna erre? Egy kellemes családi vacsora, egy mély baráti beszélgetés, vagy összebújás a párunkkal a kanapén egy fárasztó nap után. A kifejezés az elmúlt pár évben önálló életre kelt, egyre-másra jelennek meg a témát boncolgató könyvek, újságcikkek világszerte.

Nem meglepő, hiszen az egyre stresszesebb világban mind többen vágynak az ilyesfajta nyugalomra, harmóniára. Nálunk is népszerű a dán életérzés. Lássuk hát, mit tehetünk a hétköznapokban a kiegyensúlyozottságunkért. Íme, néhány egyszerű trükk – elsőre talán triviálisak –, hogy a dánok harmóniája a miénk is legyen.

1. ÉLVEZZÜK AZ EGYÜTT TÖLTÖTT IDŐT!

A hygge életérzés középpontjában a közösen eltöltött idő áll. A jó közérzethez szinte elengedhetetlen, hogy minőségi társas időt töltsünk el a szeretteinkkel, minél gyakrabban. Kutatások bizonyítják, hogy aki több emberrel tart fenn szívélyes, jó viszonyt, az kisebb eséllyel érzi magát magányosnak, ezért kevésbé hajlamos a depresszióra. A jó viszony segít csökkenteni a stresszt: hiszen mindig lesz valaki, aki meghallgat, ha bánatunk van és fordítva, mi is segíthetünk másoknak. Ez célt is adhat az olykor szürkének tűnő hétköznapoknak. Sőt a kiegyensúlyozott, jó kapcsolatok még az életet is meghosszabbíthatják. A szociális életre érdemes időt szánni, minél gyakrabban. És ha már találkozunk a szeretteinkkel, legyünk valóban jelen. Ilyenkor tegyük félre a telefont, próbáljunk elszakadni a közösségi médiától, a munkától.

2. OTTHONOSAN OTTHON

Az otthonunk a szentélyünk – tartják a dánok. Rendezzük be az életterünket olyan tárgyakkal, növényekkel, amelyekhez kötődünk. Legyen az a nagyszülőtől örökölt karosszék, egy unokahúg rajza, a gyerek által készített gyertya. A lényeg, hogy olyan környezetben töltsük a mindennapjainkat, amelyben kényelmesen érezzük magunkat. Még a legmeghittebb baráti beszélgetést is feszengővé teheti a rossz környezet, egy olyan szoba, ahol kényelmetlenül érezzük magunkat. A dánok szerint fontos, hogy az otthonunk a személyiségünket tükrözze, így a közeli ismerősünk, családtagunk, ha vendégként van is nálunk, otthonosan érzi majd magát. Az északi ország lakói egyébként a letisztultságra, frissességre esküsznek, ha lakberendezésről van szó, ez persze nem azt jelenti, hogy nem szeretik ötvözni a különböző anyagokat: otthonosabb lesz a lakás, ha puha, bolyhos, meleg textúrájú tárgyakkal vesszük körül magunkat.

3. A RITUÁLÉK VARÁZSLATA

Az apró, mindennapi szokások biztonságérzetet adnak. Ezek azok a tevékenységek, amelyeket mindennap elvégzünk, olykor észre sem vesszük, milyen fontos részei a napunknak, ám nélkülük kevéssé éreznénk a hétköznapi komfortot. Érdemes figyelmet fordítani ezekre az apróságokra, élvezni őket, hálásnak lenni értük. Sőt tegyük őket különlegessé: a megszokott vacsoránál például gyújtsunk gyertyát az asztal közepén, a reggeli kávé elfogyasztásához üljünk le kedvenc karosszékünkbe pár percre, élvezve az új nap lehetőségeit.

4. BOLDOG HÉTKÖZNAPOK

Aki egy kicsit is ismeri a hygge-t, tudja, a lelki jóllétre építkezik. Hogyan lehetünk még boldogabbak? Például azzal, ha időnként megállunk és értékeljük, amink van. A dánok számára ugyanis a boldogság nem egy cél, amit el kell érni, hanem egy állapot, amiben élünk. Amiben észrevesszük és átéljük az apró örömöket is. Hálásak lehetünk például egy jóleső baráti beszélgetésért, a szárítóból kivett meleg zokniért a hideg reggelen, a napsütéses kirándulásért vagy azért is, ha nincs dugó. Ne várjunk a boldogságra, vallják a dánok, inkább éljünk benne. Vegyük észre és értékeljük, milyen jó életünk van – ne a nehézségekre fókuszáljunk.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink