Vannak, akik szinte egy életen át meg tudják őrizni egészséges testsúlyukat. Ők a ritka kevesek, a többség kilói szépen és megbízhatóan gyarapodnak. Egy bizonyos szintig nincs is baj, lehet vele boldogan élni, ám egy idő után már jönnek az egészségügyi gondok. De vajon mekkora a különbség az egészséges és a boldog súly között?

Ideális vagy egészséges súly?

Az életkorral járó súlygyarapodás nem új keletű, az emberek zöme korábbi időkben sem őrizte meg ifjúkori súlyát. De a hízás aránya egyáltalán nem mindegy. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy a túlsúly nem fog soha problémát okozni. Mert a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az ízületi gondok hátterében köztudottan az elhízás áll. Ezek a betegségek pedig nem múlnak el két hét alatt, hosszas és drága a kezelésük, mondják a szakértők. De vajon kergethetünk-e olyan álmokat, hogy jó lenne újra elérni az érettségi súlyunkat?

Melyik számolás a reális?

A BMI, azaz a testtömegindex alapja a magasság és a súly. Ez jó mérőszám arra, hogy kiderüljön, mennyire magas a testzsír aránya. De azért nem ad teljes képet. Mert ha valaki nagyon izmos, nagyobb lesz a testtömege, így a BMI is magasabb értéket mutat. Idősebbeknél pedig, ahol kevesebb az izomtömeg, alábecsüli a testzsírszázalékot. Magyarán szólva, a BMI inkább becslés, mint hajszálpontos adat. Többre megyünk a derékbőség mérésével. Azoknál, akiknél a test zsírtartalmának nagy része a derék körül helyezkedik el – összehasonlítva azokkal, akiknek ugyanolyan magas a testzsírtartalmuk, de az inkább a csípőn és a combon helyezkedik el –, nagyobb arányban fordul elő magasvérnyomás-betegség, 2-es típusú cukorbetegség, szív- és agyérbetegség.

Nézzük meg a derékcsípő arányt!

Ez a derék körmérete, arányban a csípő körméretével. Meg kell mérni a derekunk legkisebb körméretét, általában a köldökünk felett, és az így kapott értéket oszszuk el a csípőnk legszélesebb részén mért értékkel.

Felejtsük el az ideális súlyt?

Vannak orvosok és táplálkozási szakemberek, akik azt mondják, felejtsük el az ideális súlyt, mert nagyon nehéz elérni. Inkább gondoljunk arra, hogy minden egyes kiló leadása fontos és hasznos. A 7–10 százalékos fogyásnak már óriási a hatása az anyagcserére. Tűzzünk ki csak 10 százalékos súlycsökkentést, legyen meg első körben ez sikerrel, aztán utána újra kitűzhetünk egy következő célt – mondjuk, a következő 10 százalék leadását. A legtöbb ember tehetetlenné válik attól a ténytől, hogy 20-30 kilót kellene lefogynia, annyi nehézség villan fel ilyenkor. A sikerhez a kisebb célok jobban elvezetnek.

Akkor nincs ideális súly?

Nincsen mindenki számára kötelezően előírható testalkat és méret. Sokan esnek abba a hiába, hogy állandóan elégedetlenkednek magukkal a mindennapokban. Aztán, amikor visszanézik a régebbi, évekkel, esetleg évtizedekkel korábbi fotóikat, rájönnek, hogy milyen ragyogóan néztek ki akkor. S ahelyett, hogy ezt észrevették volna, súlyosan mérgezték a hangulatukat az állandó önostorozással, bántással. A szakemberek azt mondják, ideális súly valójában az, amikor nincsenek egészségügyi problémáink, amikor tele vagyunk energiával, el tudjuk gond nélkül végezni a teendőinket. Tudunk játszani kényelmesen a gyerekkel a szabadban, megy a gyaloglás, a biciklizés, például. Ezt hívják egészséges súlynak. Lehet, hogy ez tízzel több, mint kamaszkorunk legszebb nyarán, de jobb elfogadni és élvezni, ahelyett hogy egész életünket alárendelnénk az illúziók kergetésének.

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink