Arról már korábban is írtunk, hogy mennyire jó télen bekuckózni egy bögre, forró teával a kanapéra. De ha különböző fűszeres, vagy gyümölcsös teára vágyunk, akkor érdemes párosítani a termékeket, s meglepően kellemes nedüt kapunk!
„Alapteánkat – legyen szó például zöld vagy fekete teáról -, szárított virágokkal vagy termésekkel (bogyók, gyümölcsök, szirmok) tehetjük ízesebbé, változatosabbá. Alapszabályként azt tartsuk szem előtt, hogy a teánk akkor lesz finom, ha az ízek harmóniájára törekszünk. A hasonló színű termések és virágok – például a piros csipkebogyó és hibiszkusz – harmonikusan illeszkednek egymáshoz ízben is”- mondja Olekszik Dorottya tea sommelier, a Tea Akadémia szakértője. A botban kapható szilvás jegesteát, példán (felmelegítve) feldobhatjuk hiniszkusszal, csipkebogyóval, vagy galagonyával. Ha pedig karácsonyi ízbombára vágyunk, öntsünk a bögrénkbe az italból, melegítsük meg, majd ízesítsük ayurvédikus fűszerkeverékkel, melyet koriander, gyömbér, fahéj, kardamom, fekete bors, csillagánizs és szegfűszeg összekeverésével készíthetünk el.
Tudta?
Japánban a magasabb tápérték miatt rizst is tettek az italba, Indiában pedig tejjel és fűszerekkel tették teljessé azt
5 érdekesség a teáról – a tea sommeliertől
- Bár magyarul a köznyelvi beszédben mindent teának hívunk, – még akár az akácvirág vagy a csipkebogyó főzetet is -, teának hivatalosan csak a Camellia sinensis, vagyis a teafélék családjából származó cserje leveléből főzött italt nevezik.
- Így például a népszerű rooibos tea sem tea, hanem vörös fokföldirekettye zsenge hajtásaiból készült főzet. Előnye, hogy nincs benne cseranyag és koffein sem, viszont kalciumban gazdag.
- Egy tealevélből az elkészítés módja szerint készülhet többek között fehér, zöld, sárga, fekete, oolong és puerh tea is. Attól függ, melyik lesz belőle, hogy az adott termőterületen melyik technikával készül a legjobb tea.
- Egy tealevél körülbelül 4-5 ezer különböző módon sodorható meg, ezek mind különféle teákat eredményeznek.
- A tea koffeintartalmát rengeteg tényező befolyásolja, például többek között a termőterülettől, a szedés időpontjától, a feldolgozása módjától is függ.
AUSZTRÁLIA KINCSE: A TEAFAOLAJ
FOLYADÉKFOGYASZTÁS – GYÓGYTEÁK A TAVASZI ALAKFORMÁLÁSHOZ