Az ausztrál teafa leveleiből készített illóolaj csak az utóbbi néhány évben lett a házi patikák nélkülözhetetlen eleme. Sokan még mindig nem tudják, mennyi mindenre használható a teafaolaj, pedig sokoldalúsága miatt jó, ha mindig van otthon egy kis üvegnyi belőle.

Ausztrália kincse: a teafaolaj

A TEAFAOLAJ HASZNÁLHATÓ:

Smink eltávolítására

Tegyen ¼ csésze repceolajhoz 10 csepp teafaolajat, töltse egy üvegcsébe, légmentesen zárja le és alaposan keverje össze. Normál és száraz bőr esetén alkalmazható: öntsön egy keveset sminklemosó korongra, majd óvatosan törölje át az arcát a szem környékét kihagyva. Hűvös, sötét helyen tárolja.

Aknés bőr kezelésére

Ha otthoni gyógymódot keres a pattanások kezelésére, egy 5 százalékos teafaolajos lemosó ugyanolyan hatékony, mint a legdrágább akne elleni készítmények. Néhány csepp teafaolajat keverjen el 20-40 csepp varázsmogyoró vízzel, és naponta kétszer törölje át a bőrét ezzel az eleggyel. Vigyázzon, mert ez a lemosó könnyen kiszárítja a bőrt és arra készteti, hogy még több olajat termeljen, tovább rontva a bőr állapotán. Ha ezt a lemosót alkalmazza, ügyeljen a megfelelő fényvédelemre is, mert a teafaolaj érzékenyebbé teheti a bőrt az UV-sugárzásra.

Száraz, repedezett körömágy kezelésére

Öntsön 1 evőkanál jojobaolajat és 1 evőkanál avokádóolajat egy kicsi, sötét színű üvegcsébe, majd adjon hozzá 10-10 csepp teafa- és levendulaolajat. Zárja le az üvegedényt, és alaposan rázza össze. Később is, m inden használat előtt rázza fel a keveréket, majd csepegtessen néhány cseppet a körmeire, illetve a száraz bőrfelületre. Masszírozza be alaposan. A teafaolaj erőteljes gombaölő hatása mellett a levendula gyulladáscsökkentő és gyógyító hatású. Az avokádó- és a jojobaolajat helyettesítheti olívaolajjal.

Sebfertőtlenítésre

Horzsolásokra, kisebb sebekre, rovarcsípésre 1 teáskanál olívaolajba keverjen 1-3 csepp teafaolajat és finoman törölje át vele a fertőtlenítendő területet. Kerülje a szem és a száj környékét!

Lábszag ellen

A fűszernövények és az illóolajok aromás keveréke csökkenti az izzadást, elpusztítja a lábszagot okozó baktériumokat, és friss, tiszta láb érzetét kelti. A rozmaring és a gyömbér stimulálja a keringést, a zsálya erős izzadásgátlót.

Hozzávalók a lábfürdőhöz:
1 evőkanál szárított rozmaring
1 evőkanál szárított zsálya
1 evőkanál friss gyömbér gyökér (finoman reszelt) vagy 1 teáskanál szárított, porított gyömbér
1 evőkanál szódabikarbóna
1 evőkanál Epsom-só
10 csepp teafa-illóolaj kis jégkockák vagy zúzott jég

Elkészítés: Helyezze a rozmaringot, a zsályát és a gyömbért egy vízzel teli edénybe, majd forralja fel. Hagyja állni 10 percig, majd vegye ki a növényeket. Adja hozzá a szódabikarbónát, az Epsom-sót és a teafaolajat. Alaposan keverje össze. Öntse az egészet egy lavórba, töltse fel még több vízzel és adja hozzá a jeget. Áztassa a lábát 15 percig, majd törölje szárazra puha pamuttörülközővel és végül hintőporozza be a lábát.

Körömgombára

A teafaolaj gombaölő hatása bizonyított: azok a betegek, akik legalább 3 hónapig 100 százalékos tisztaságú teafaolajjal kezelik a körömgombát, ugyanúgy teljesen vagy nagyrészt megszabadulnak a gombától, mint a vényköteles gombaellenes krémeket használók. Naponta egyszer vagy kétszer ajánlott a gombás körömre 1-2 csepp 100 százalékos teafaolajat cseppenteni. Ügyeljen, hogy a bőrére ne kerüljön az olajból, mert hígítás nélkül a teafaolaj irritálhatja a bőrt!

Sportolás utáni fáradt, érzékeny láb ápolására

Egy tanulmány megállapította, hogy a teafaolaj ugyanolyan hatékony a fáradt lábak túlérzékenységének megszüntetésére, mint a különböző vényköteles vagy vény nélkül kapható készítmények. Adjon néhány cseppet egy evőkanálnyi varázsmogyoróhoz, és naponta háromszor borogassa az érzékeny területet. Vigyázat: egyes embereknél a teafaolaj bőrgyulladást okozhat, ezért érdemes először óvatosan alkalmazni a borogatást. Ha a bőrén kiütés jelenne meg, hagyja abba a teafaolaj használatát!

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink