DF-tipp:
Az indiai fűszerkeverékeket otthon is elkészíthetjük a megfelelő alapanyagokból. A garam masala fűszerkeverékhez például nem kell mást tennünk, mint zsiradék nélkül, pár perc alatt, folyamatos keverés mellett megpirítani 1 teáskanál kardamomot, 1 evőkanál szemes borsot, 2 teáskanál őrölt római köményt, 1 evőkanál őrölt fahéjat, 1 evőkanál szegfűszeget, 4 evőkanál egész koriandert, pár darab babérlevelet, végül, ha már levettük a tűzről, 1 evőkanál szárított, reszelt gyömbért. Az egészet kézi darálóban vagy mozsárban megőröljük.
Vöröslencse-leves édesburgonyával
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál római kömény
- ¼-½ teáskanál reszelt gyömbér
- 1 evőkanál currypor
- 1 vöröshagyma, aprítva
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa, kockázva
- 2 édesburgonya, kockázva
- 3 csésze víz
- 1 l zöldségalaplé
- 1,5 csésze vörös lencse
- petrezselyem a díszítéshez (opcionális)
Elkészítése:
Egy nagyobb, leves készítésére alkalmas lábosban melegítsük fel az olívaolajat. Szórjuk rá a köményt, a gyömbért, a curryport, kevergessük egy-két percig, majd adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk üvegesre. Dobjuk bele a zúzott fokhagymát is, pirítsuk aranysárgára, majd következhet a sárgarépa és az édesburgonya. Kevergessük pár percig, majd öntsük hozzá a vöröslencsét, a zöldségalaplevet és a vizet. Fedjük le, hagyjuk felforrni, majd vegyük le a fedőt és kis lángon főzzük tovább, időnként megkeverve, körülbelül 25 percig. Ha kész, egy botmixer segítségével pürésítsük a levest. Tálaljuk petrezselyemmel díszítve, ízlés szerint szórjuk meg egy kevés csilivel.
Krémes paszternákos rizs
Hozzávalók:
- 2 közepes paszternák, hámozva, kockákra vágva
- 1 evőkanál + 2 teáskanál olívaolaj
- 1 csésze hosszú szemű barna rizs
- 2 csésze + 2 evőkanál zöldségalaplé
- 1 közepes vöröshagyma, nagyobb darabokra kockázva
- 1 közepes zöld kaliforniai paprika, kockázva
- 3 púpos evőkanál reszelt mandula
- fekete bors, só ízlés szerint
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a kockákra vágott paszternákot, hintsük meg a 2 teáskanál olívaolajjal, sóval, borssal ízesítsük. Süssük körülbelül 30 percig, félidőben forgassuk meg. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Míg hűl, főzzük meg a rizst másfél csésze zöldséglében és 1 evőkanál olívaolajjal. Mialatt megfő a rizs, kevés olívaolajon pirítsuk üvegesre a hagymát, öntsük fel ½ csésze zöldségalaplével, adjuk hozzá a zöld paprikát és főzzük, míg a zöldségek teljesen megpuhulnak, majd vegyük le a tűzről.
Ha kihűlt a paszternák, keverjük össze 1 evőkanál zöldségalaplével, botmixer segítségével pürésítsük. A pürét tegyük egy kisebb tálba, majd keverjük össze a rizzsel és adjunk hozzá a maradék 1 evőkanál zöldségalaplevet. Ha alaposan elkevertük, szórjuk meg a mandulaszirmokkal, a hagymás-zöldpaprikás egyveleggel. Amennyiben szükséges, sóval, borssal ízesítsük.
Szórjuk meg kedvenc fűszereinkkel, például kakukkfűvel. Önmagában is nagyon finom és laktató, de tálalhatjuk köretként is.
Indiai zöldségleves
Hozzávalók:
- 1 l alacsony sótartalmú zöldségalaplé
- 2,5 dl víz
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1 nagyobb sárgarépa, kockákra vágva
- 2 vöröshagyma, kockázva
- 2 csésze kelkáposzta, szára eltávolítva, levelei apróra szaggatva
- 2 ½ csésze főtt árpa
- 45 dkg konzerv csicseriborsó
- 1 teáskanál zúzott fokhagyma
- ½ teáskanál reszelt gyömbér
- ½ teáskanál kurkuma
- ½ teáskanál só
A fűszerkeverékhez:
- ¼ evőkanál római kömény
- ¼ teáskanál paprikaőrlemény
- ¼ teáskanál koriander
- ¼ teáskanál garam masala fűszerkeverék
Elkészítés:
Melegítsük fel az olajat egy közepesen mély edényben, dobjuk rá a hagymát, a sárgarépát, főzzük, míg megpuhulnak a zöldségek. Reszeljük le a fokhagymát, a kurkumát és a gyömbért, majd tegyük félre. Keverjük össze a római köményt a paprikával, a korianderrel és a garam masalával. Az így elkészült fűszerkeveréket, a reszelt fűszereket és a csicseriborsót öntsük az edénybe a hagyma és a sárgarépa mellé. Keverjük össze alaposan, öntsük fel a zöldségalaplével és a vízzel, főzzük körülbelül 10 percig, majd dobjuk rá a kelkáposztát és főzzük további 10 percig. Ízesítsük sóval. Tálalás előtt adjuk hozzá a főtt árpát – korábban ne, hogy ne főjön el.
Díszíthetjük kevés natúr görög joghurttal, friss korianderrel. Kínáljuk tradicionális indiai naan kenyérrel.
Indiai sültcsirke-tál
Hozzávalók:
- 1 ½ teáskanál repceolaj
- 1 kisebb vöröshagyma, kockázva
- 2 teáskanál currypor
- 1 konzerv/400-425 g lencse
- 400 g paradicsom (konzerv is jó)
- 800 g sült csirke, bőr nélkül, hús leszedve a csontról
- só, ízlés szerint
- ¼ csésze natúr joghurt
Elkészítés:
Melegítsük fel az olajat egy nagyobb tepsiben, pirítsuk üvegesre a hagymát 3-4 perc alatt. Szórjuk meg a curryporral, folyamatos keverés mellett hagyjuk tovább főni 20-30 másodpercig, majd öntsük hozzá a lencsét, a paradicsomot, a kockára vágott, előzőleg megsütött csirkét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Főzzük, míg teljesen átmelegszik, majd joghurttal leöntve tálaljuk.
Tudta?
A kurkuma nem csak nagyon különlegessé, finommá teszi ételeinket, de önmagában is rendkívül egészséges. Telis-tele van antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő hatása ismert, segíthet az Alzheimer-kór vagy különböző daganatok kialakulásának megelőzésében. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket, de ízületi fájdalmak, felfúvódás kezelésére is alkalmas.
DF-tipp:
Már napi egy-két teáskanálnyi kurkuma elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért. Keverjük levesbe, főzelékbe, hintsük meg vele a köretet vagy a húsételeket. És ez a fűszer nem csak finom, de szép is: dísznövényként is a konyhánk része lehet.
Tudta?
A kardamom nem csak migrénes fájdalom enyhítésére alkalmas, de a szépségiparban is megérdemelt helye van. Tonizáló hatása miatt több kozmetikai termék alapja.