Nem kell egészen Indiáig utaznunk, hogy megkóstoljuk e hatalmas ország konyhájának legfinomabb fogásait. Otthon is remek egytálételeket készíthetünk, ha keleti ízekre vágyunk. Jó, ha minél gyakrabban teszünk így, hiszen az indiai konyha fűszerei rendkívül egészségesek.

Indiai ízek a magyar konyhában – 3 szuper recept

 

DF-tipp:

Az indiai fűszerkeverékeket otthon is elkészíthetjük a megfelelő alapanyagokból. A garam masala fűszerkeverékhez például nem kell mást tennünk, mint zsiradék nélkül, pár perc alatt, folyamatos keverés mellett megpirítani 1 teáskanál kardamomot, 1 evőkanál szemes borsot, 2 teáskanál őrölt római köményt, 1 evőkanál őrölt fahéjat, 1 evőkanál szegfűszeget, 4 evőkanál egész koriandert, pár darab babérlevelet, végül, ha már levettük a tűzről, 1 evőkanál szárított, reszelt gyömbért. Az egészet kézi darálóban vagy mozsárban megőröljük.

Vöröslencse-leves édesburgonyával

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál római kömény
  • ¼-½ teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál currypor
  • 1 vöröshagyma, aprítva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa, kockázva
  • 2 édesburgonya, kockázva
  • 3 csésze víz
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1,5 csésze vörös lencse
  • petrezselyem a díszítéshez (opcionális)

Elkészítése:

Egy nagyobb, leves készítésére alkalmas lábosban melegítsük fel az olívaolajat. Szórjuk rá a köményt, a gyömbért, a curryport, kevergessük egy-két percig, majd adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk üvegesre. Dobjuk bele a zúzott fokhagymát is, pirítsuk aranysárgára, majd következhet a sárgarépa és az édesburgonya. Kevergessük pár percig, majd öntsük hozzá a vöröslencsét, a zöldségalaplevet és a vizet. Fedjük le, hagyjuk felforrni, majd vegyük le a fedőt és kis lángon főzzük tovább, időnként megkeverve, körülbelül 25 percig. Ha kész, egy botmixer segítségével pürésítsük a levest. Tálaljuk petrezselyemmel díszítve, ízlés szerint szórjuk meg egy kevés csilivel.

Krémes paszternákos rizs

Hozzávalók:

  • 2 közepes paszternák, hámozva, kockákra vágva
  • 1 evőkanál + 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 csésze hosszú szemű barna rizs
  • 2 csésze + 2 evőkanál zöldségalaplé
  • 1 közepes vöröshagyma, nagyobb darabokra kockázva
  • 1 közepes zöld kaliforniai paprika, kockázva
  • 3 púpos evőkanál reszelt mandula
  • fekete bors, só ízlés szerint

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a kockákra vágott paszternákot, hintsük meg a 2 teáskanál olívaolajjal, sóval, borssal ízesítsük. Süssük körülbelül 30 percig, félidőben forgassuk meg. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Míg hűl, főzzük meg a rizst másfél csésze zöldséglében és 1 evőkanál olívaolajjal. Mialatt megfő a rizs, kevés olívaolajon pirítsuk üvegesre a hagymát, öntsük fel ½ csésze zöldségalaplével, adjuk hozzá a zöld paprikát és főzzük, míg a zöldségek teljesen megpuhulnak, majd vegyük le a tűzről.

Ha kihűlt a paszternák, keverjük össze 1 evőkanál zöldségalaplével, botmixer segítségével pürésítsük. A pürét tegyük egy kisebb tálba, majd keverjük össze a rizzsel és adjunk hozzá a maradék 1 evőkanál zöldségalaplevet. Ha alaposan elkevertük, szórjuk meg a mandulaszirmokkal, a hagymás-zöldpaprikás egyveleggel. Amennyiben szükséges, sóval, borssal ízesítsük.

Szórjuk meg kedvenc fűszereinkkel, például kakukkfűvel. Önmagában is nagyon finom és laktató, de tálalhatjuk köretként is.

Indiai zöldségleves

Hozzávalók:

  • 1 l alacsony sótartalmú zöldségalaplé
  • 2,5 dl víz
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 nagyobb sárgarépa, kockákra vágva
  • 2 vöröshagyma, kockázva
  • 2 csésze kelkáposzta, szára eltávolítva, levelei apróra szaggatva
  • 2 ½ csésze főtt árpa
  • 45 dkg konzerv csicseriborsó
  • 1 teáskanál zúzott fokhagyma
  • ½ teáskanál reszelt gyömbér
  • ½ teáskanál kurkuma
  • ½ teáskanál só

A fűszerkeverékhez:

  • ¼ evőkanál római kömény
  • ¼ teáskanál paprikaőrlemény
  • ¼ teáskanál koriander
  • ¼ teáskanál garam masala fűszerkeverék

Elkészítés:

Melegítsük fel az olajat egy közepesen mély edényben, dobjuk rá a hagymát, a sárgarépát, főzzük, míg megpuhulnak a zöldségek. Reszeljük le a fokhagymát, a kurkumát és a gyömbért, majd tegyük félre. Keverjük össze a római köményt a paprikával, a korianderrel és a garam masalával. Az így elkészült fűszerkeveréket, a reszelt fűszereket és a csicseriborsót öntsük az edénybe a hagyma és a sárgarépa mellé. Keverjük össze alaposan, öntsük fel a zöldségalaplével és a vízzel, főzzük körülbelül 10 percig, majd dobjuk rá a kelkáposztát és főzzük további 10 percig. Ízesítsük sóval. Tálalás előtt adjuk hozzá a főtt árpát – korábban ne, hogy ne főjön el.

Díszíthetjük kevés natúr görög joghurttal, friss korianderrel. Kínáljuk tradicionális indiai naan kenyérrel.

Indiai sültcsirke-tál

Hozzávalók:

  • 1 ½ teáskanál repceolaj
  • 1 kisebb vöröshagyma, kockázva
  • 2 teáskanál currypor
  • 1 konzerv/400-425 g lencse
  • 400 g paradicsom (konzerv is jó)
  • 800 g sült csirke, bőr nélkül, hús leszedve a csontról
  • só, ízlés szerint
  • ¼ csésze natúr joghurt

Elkészítés:

Melegítsük fel az olajat egy nagyobb tepsiben, pirítsuk üvegesre a hagymát 3-4 perc alatt. Szórjuk meg a curryporral, folyamatos keverés mellett hagyjuk tovább főni 20-30 másodpercig, majd öntsük hozzá a lencsét, a paradicsomot, a kockára vágott, előzőleg megsütött csirkét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Főzzük, míg teljesen átmelegszik, majd joghurttal leöntve tálaljuk.

Tudta?

A kurkuma nem csak nagyon különlegessé, finommá teszi ételeinket, de önmagában is rendkívül egészséges. Telis-tele van antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő hatása ismert, segíthet az Alzheimer-kór vagy különböző daganatok kialakulásának megelőzésében. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket, de ízületi fájdalmak, felfúvódás kezelésére is alkalmas.

 

DF-tipp:

Már napi egy-két teáskanálnyi kurkuma elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért. Keverjük levesbe, főzelékbe, hintsük meg vele a köretet vagy a húsételeket. És ez a fűszer nem csak finom, de szép is: dísznövényként is a konyhánk része lehet.

 

Tudta?

A kardamom nem csak migrénes fájdalom enyhítésére alkalmas, de a szépségiparban is megérdemelt helye van. Tonizáló hatása miatt több kozmetikai termék alapja.

Minta: Ilyen egy 1500 kalóriás napi menü

10 nap, 10 különböző reggeli recept – 1. rész

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.
Diétás kürtőskalács – így készítsd el otthon
Ha szereted a kürtőskalácsot, de diétázol, biztosan hiányzik a vásári hangulat egyik kedvenc édessége. A jó hír az, hogy otthon is elkészítheted a diétás változatát, ami ízében hozza az élményt, mégsem terheli meg annyira a gyomrodat és a kalóriamérleget.
3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.
3 isteni paradicsomsaláta, ha diétázol – egyszerű, friss és laktató
Diétázol, de nem akarsz lemondani a finom ízekről? Fedezd fel azt a három egyszerű, friss paradicsomsalátát, amelyek gyorsan elkészíthetők, laktatnak, és tökéletesek a könnyed étrendedhez.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
4 gyümölcs, ami segít a koleszterinszinted csökkentésében – természetes módon
Tudd kordában tartani a koleszterinszintedet természetes módon! Négy finom gyümölcs segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-szintet és támogatni a szív egészségét – egyszerűen beillesztve a mindennapi étrendedbe.