Nem kell egészen Indiáig utaznunk, hogy megkóstoljuk e hatalmas ország konyhájának legfinomabb fogásait. Otthon is remek egytálételeket készíthetünk, ha keleti ízekre vágyunk. Jó, ha minél gyakrabban teszünk így, hiszen az indiai konyha fűszerei rendkívül egészségesek.

Indiai ízek a magyar konyhában – 3 szuper recept

 

DF-tipp:

Az indiai fűszerkeverékeket otthon is elkészíthetjük a megfelelő alapanyagokból. A garam masala fűszerkeverékhez például nem kell mást tennünk, mint zsiradék nélkül, pár perc alatt, folyamatos keverés mellett megpirítani 1 teáskanál kardamomot, 1 evőkanál szemes borsot, 2 teáskanál őrölt római köményt, 1 evőkanál őrölt fahéjat, 1 evőkanál szegfűszeget, 4 evőkanál egész koriandert, pár darab babérlevelet, végül, ha már levettük a tűzről, 1 evőkanál szárított, reszelt gyömbért. Az egészet kézi darálóban vagy mozsárban megőröljük.

Vöröslencse-leves édesburgonyával

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál római kömény
  • ¼-½ teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál currypor
  • 1 vöröshagyma, aprítva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa, kockázva
  • 2 édesburgonya, kockázva
  • 3 csésze víz
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1,5 csésze vörös lencse
  • petrezselyem a díszítéshez (opcionális)

Elkészítése:

Egy nagyobb, leves készítésére alkalmas lábosban melegítsük fel az olívaolajat. Szórjuk rá a köményt, a gyömbért, a curryport, kevergessük egy-két percig, majd adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk üvegesre. Dobjuk bele a zúzott fokhagymát is, pirítsuk aranysárgára, majd következhet a sárgarépa és az édesburgonya. Kevergessük pár percig, majd öntsük hozzá a vöröslencsét, a zöldségalaplevet és a vizet. Fedjük le, hagyjuk felforrni, majd vegyük le a fedőt és kis lángon főzzük tovább, időnként megkeverve, körülbelül 25 percig. Ha kész, egy botmixer segítségével pürésítsük a levest. Tálaljuk petrezselyemmel díszítve, ízlés szerint szórjuk meg egy kevés csilivel.

Krémes paszternákos rizs

Hozzávalók:

  • 2 közepes paszternák, hámozva, kockákra vágva
  • 1 evőkanál + 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 csésze hosszú szemű barna rizs
  • 2 csésze + 2 evőkanál zöldségalaplé
  • 1 közepes vöröshagyma, nagyobb darabokra kockázva
  • 1 közepes zöld kaliforniai paprika, kockázva
  • 3 púpos evőkanál reszelt mandula
  • fekete bors, só ízlés szerint

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a kockákra vágott paszternákot, hintsük meg a 2 teáskanál olívaolajjal, sóval, borssal ízesítsük. Süssük körülbelül 30 percig, félidőben forgassuk meg. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Míg hűl, főzzük meg a rizst másfél csésze zöldséglében és 1 evőkanál olívaolajjal. Mialatt megfő a rizs, kevés olívaolajon pirítsuk üvegesre a hagymát, öntsük fel ½ csésze zöldségalaplével, adjuk hozzá a zöld paprikát és főzzük, míg a zöldségek teljesen megpuhulnak, majd vegyük le a tűzről.

Ha kihűlt a paszternák, keverjük össze 1 evőkanál zöldségalaplével, botmixer segítségével pürésítsük. A pürét tegyük egy kisebb tálba, majd keverjük össze a rizzsel és adjunk hozzá a maradék 1 evőkanál zöldségalaplevet. Ha alaposan elkevertük, szórjuk meg a mandulaszirmokkal, a hagymás-zöldpaprikás egyveleggel. Amennyiben szükséges, sóval, borssal ízesítsük.

Szórjuk meg kedvenc fűszereinkkel, például kakukkfűvel. Önmagában is nagyon finom és laktató, de tálalhatjuk köretként is.

Indiai zöldségleves

Hozzávalók:

  • 1 l alacsony sótartalmú zöldségalaplé
  • 2,5 dl víz
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1 nagyobb sárgarépa, kockákra vágva
  • 2 vöröshagyma, kockázva
  • 2 csésze kelkáposzta, szára eltávolítva, levelei apróra szaggatva
  • 2 ½ csésze főtt árpa
  • 45 dkg konzerv csicseriborsó
  • 1 teáskanál zúzott fokhagyma
  • ½ teáskanál reszelt gyömbér
  • ½ teáskanál kurkuma
  • ½ teáskanál só

A fűszerkeverékhez:

  • ¼ evőkanál római kömény
  • ¼ teáskanál paprikaőrlemény
  • ¼ teáskanál koriander
  • ¼ teáskanál garam masala fűszerkeverék

Elkészítés:

Melegítsük fel az olajat egy közepesen mély edényben, dobjuk rá a hagymát, a sárgarépát, főzzük, míg megpuhulnak a zöldségek. Reszeljük le a fokhagymát, a kurkumát és a gyömbért, majd tegyük félre. Keverjük össze a római köményt a paprikával, a korianderrel és a garam masalával. Az így elkészült fűszerkeveréket, a reszelt fűszereket és a csicseriborsót öntsük az edénybe a hagyma és a sárgarépa mellé. Keverjük össze alaposan, öntsük fel a zöldségalaplével és a vízzel, főzzük körülbelül 10 percig, majd dobjuk rá a kelkáposztát és főzzük további 10 percig. Ízesítsük sóval. Tálalás előtt adjuk hozzá a főtt árpát – korábban ne, hogy ne főjön el.

Díszíthetjük kevés natúr görög joghurttal, friss korianderrel. Kínáljuk tradicionális indiai naan kenyérrel.

Indiai sültcsirke-tál

Hozzávalók:

  • 1 ½ teáskanál repceolaj
  • 1 kisebb vöröshagyma, kockázva
  • 2 teáskanál currypor
  • 1 konzerv/400-425 g lencse
  • 400 g paradicsom (konzerv is jó)
  • 800 g sült csirke, bőr nélkül, hús leszedve a csontról
  • só, ízlés szerint
  • ¼ csésze natúr joghurt

Elkészítés:

Melegítsük fel az olajat egy nagyobb tepsiben, pirítsuk üvegesre a hagymát 3-4 perc alatt. Szórjuk meg a curryporral, folyamatos keverés mellett hagyjuk tovább főni 20-30 másodpercig, majd öntsük hozzá a lencsét, a paradicsomot, a kockára vágott, előzőleg megsütött csirkét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Főzzük, míg teljesen átmelegszik, majd joghurttal leöntve tálaljuk.

Tudta?

A kurkuma nem csak nagyon különlegessé, finommá teszi ételeinket, de önmagában is rendkívül egészséges. Telis-tele van antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő hatása ismert, segíthet az Alzheimer-kór vagy különböző daganatok kialakulásának megelőzésében. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti a menstruációs görcsöket, de ízületi fájdalmak, felfúvódás kezelésére is alkalmas.

 

DF-tipp:

Már napi egy-két teáskanálnyi kurkuma elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért. Keverjük levesbe, főzelékbe, hintsük meg vele a köretet vagy a húsételeket. És ez a fűszer nem csak finom, de szép is: dísznövényként is a konyhánk része lehet.

 

Tudta?

A kardamom nem csak migrénes fájdalom enyhítésére alkalmas, de a szépségiparban is megérdemelt helye van. Tonizáló hatása miatt több kozmetikai termék alapja.

Minta: Ilyen egy 1500 kalóriás napi menü

10 nap, 10 különböző reggeli recept – 1. rész

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.
Menopauza, puffadás, fájdalom? A lepkeszegmag lehet a válasz
A keleti gyógyászatban évezredek óta ismert – az ayurvéda szerint melegítő, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és anyagcserét serkentő hatású, de számos más kincset érő hatással büszkélkedhet.
Így fogyhatsz edzés és szenvedés nélkül – csak lélegezz tudatosan
El sem hinnéd, de egy japán színész véletlenül fedezte fel azt az egyszerű légzéstechnikát, amellyel mozgás és koplalás nélkül is látványosan fogyott. A módszerhez mindössze napi néhány perc tudatos légzésre van szükség – és máris beindulhat a változás.
Több jó baci, kevesebb kiló – a bélflóra-barát diéta titkai
Nézd meg, hogyan támogathatod a jó baktériumokat az étrendeddel – és hogyan segíthetnek ők téged.
Kánikula diéta: így hűtsd le belülről a tested
Ha ezekből eszegetsz a nap folyamán többször, jobban fogod bírni a forróságot!

Ajánlataink