A napi többórás ülőmunka egészségkárosító hatása széles körben ismert. Az irodai munka nemcsak a fizikai és mentális egészséget veszélyezteti, de gátolhatja az életmód megváltoztatására irányuló törekvéseket is. Összegyűjtöttük a leggyakrabban jelentkező problémákat, és ötleteket adunk, hogyan előzheti meg a bajt.

Irodai veszélyek

Burnout- („kiégés”) szindróma

A kiégés tünetei hasonlóak a depresszióéhoz: érdektelenség a munka iránt és az emberi kapcsolatokban, állandósuló fáradtságérzet, cinizmus. Jellemző a koncentrációs és emlékezőképesség gyengülése, egy idő után elhatalmasodik a reménytelenség érzése. Az immunrendszer gyengül, alvászavarok, rémálmok léphetnek fel, megjelenik a mellkasi szorítás. A pulzus gyorsabbá válik, emésztési zavarok, émelygés tapasztalható, nőhet az alkohol-, kávé-, dohányfogyasztás és egyéb drogok használata.

Válasszon az érdeklődési körének, teherbírásának megfelelő munkát. Figyeljen a saját igényeire és őrizze a magánéletét: ne vigyen haza munkát estére és hétvégére. Ha teheti, kérje a kollégái támogatását, keressen segítő csoportokat. Tartsa tiszteletben a határait érzelmi és fizikai értelemben egyaránt.

Rossz testtartás

A rossz testtartás komoly panaszokat okozhat. Gyakori, hogy a számítógép előtti folyamatos görnyedés miatt a vállak megemelkednek, a fej előrebillen és a nyakban izomfeszülés alakul ki. Amikor ez az állapot állandósul, fejfájás, migrén jelentkezhet. A rossz testtartás miatt kevesebb oxigén jut a sejtekbe, lassítva a vérkeringést és az anyagcserét. A görnyedt testtartás miatt a belső szervek is összenyomódhatnak, megzavarva a létfontosságú szervek működését.

Ahhoz, hogy a helyes testtartás állandósuljon, elengedhetetlen a hátizmok megerősítése. Feküdjön hason, a kezeit tegye a tarkójára, majd emelje fel a felsőtestét annyira, amennyire tudja. Ügyeljen arra, hogy a nyaka egyenes legyen – mintegy a gerinc folytatása –, és a fejét ne próbálja felemelni. Ismételje a gyakorlatot harmincszor.

Egészségtelen étkezés

Az irodai munkát végzőknél kora délután szinte menetrendszerűen jelentkezik az édességéhség. Ilyenkor nagyon nehéz ellenállni a csábításnak, és a fiókok mélyéről előbb-utóbb előkerülnek a finom csokik és kekszek. A kalória- és szénhidrátdús nassok fogyasztása könnyen túlsúly kialakulásához vezet, növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

Készítsen otthon egészséges délutáni nassolnivalót és vigye magával dobozban. A zöldségek, sajtok, olajos magvak és a házi készítésű kekszek, müzliszeletek segítenek az energiaszint növelésében.

Túl sok ülés

Az íróasztal mellett töltött hosszú órák károsan hatnak az egészségre. Különösen az elhízással összefüggő betegségek – 2-es típusú diabétesz, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek – gyakoriak az ülőmunkát végzők között. A mozgáshiány eredményeképpen ugyanis a szervezet kevesebb kalóriát éget el, illetve csökkenti az inzulin azon képességét, hogy felvegye a glükózt a vérből. A vérkeringés és az anyagcsere-folyamatok ugyancsak sérülnek, aminek következtében a salakanyagok kiválasztása lelassul, elősegítve a gyulladásos folyamatok kialakulását.

Legalább óránként álljon fel az asztaltól és mozogjon pár percet. Töltse az ebédidő egy részét az utcán sétálgatva. Emellett nagyon fontos, hogy rendszeresen, hetente legalább 3 alkalommal sportoljon. Az aerob mozgásformák – például az úszás, a kocogás és a kerékpározás – fokozzák a vérkeringést és az anyagcserét.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.