Az izzadás szükséges és természetes folyamat, mégis gyakori problémaforrás. A hónaljtáji verejtékezés, foltot hagyva a ruházaton, gyakran okoz kínos pillanatokat. Sokféle dezodor és izzadásgátló kapható, ám előfordul, hogy e szerek használata mellett sem tökéletes a komfortérzet. Talán valamit rosszul csinálunk? Íme, a leggyakoribb hibák, amiket dezodorálás közben elkövetünk.

Izzasztó problémák

1. Nem megfelelő terméket választunk

A dezodor és az izzadásgátló két különböző termék. Az utóbbiak verejtékezést akadályozó összetevőket tartalmaznak, azaz szabályozzák az izzadság mennyiségét, sőt a bőrön élő – a rossz testszagért felelős – baktériumokat is elpusztítják. Emellett még illatanyagot is tartalmaznak, ami tovább erősíti a hatásukat. A dezodorok nem gátolják a verejtékezést, „csak” antibakteriális és illatanyag-tartalmuknak köszönhetően csökkentik a kellemetlen testszagot. Az izzadás mennyisége nem csökken, a ruhán ugyanúgy megjelennek a foltok.

2. Rossz időpontban visszük fel a bőrre

Dezodort a nap folyamán bármikor használhatunk – persze előtte nem árt megmosakodni –, ám az izzadásgátlókat a legjobb az esti órákban alkalmazni. Az izzadásgátlót száraz bőrre kell felvinni, amikor a mirigyek nem működnek, és a szer szabadon be tud áramlani a mirigycsatornákba. (A szer nedvességgel érintkezve a bőrön akár égési sérüléseket is okozhat.) Nem érdemes mindennap izzadásgátlót használni, bőven elegendő hetente 2-3 alkalommal, de néha hosszabb szüneteket is beiktathatunk. A mirigyek környékén ugyanis folyadékkal teli kis hólyagok, gyulladt, gennyes göbök keletkezhetnek.

3. Nem viszünk fel elegendő mennyiséget

A legtöbb izzadásgátlót vékony rétegben, de egyenletesen kell a bőrre felvinni, és a hónalj egész területére kell juttatni belőle. A dezodorokat célszerű bőséges mennyiségben használni.

4. Illatos szereket használunk

A legtöbb termék illatanyagokat tartalmaz, amelyek irritálhatják a bőrt. Használat előtt teszteljük a dezodorokat az alkar érzékeny bőrén, vagy próbáljuk ki az illatanyagmentes készítményeket.

5. Hosszú ideig használjuk ugyanazokat a szereket

Ha sokáig használunk egyfajta terméket, akkor előbb-utóbb ugyanúgy fogunk izzadni, mint a használata előtt. Nos, nem a termék veszít a hatékonyságából, hanem mi válunk az összetevőkre immunissá. Pontos okát a kutatók sem tudják, de valószínűleg a szervezet „megtalálja” a módját, hogyan izzadjon, és egyszerűen több verejték termelődik a mirigyekben. Bőrgyógyászok szerint érdemes félévente másik dezodort vagy izzadásgátlót választani.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink