A szellemi élet megújuló energiaforrásai azok a fiatal zeneművészek, akik nemrég megkapták a Junior Prima Díjat. A kitüntetést a társalapító-mecénás MVM Magyar Villamos Művek Zrt. adta át a Müpa Üvegtermében.

Jók közt a legjobbak

Prima Primissima életre hívói 2007-ben úgy döntöttek, hogy önálló díjjal jutalmazzák a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A Junior Prima Díjat harminc év alatti tehetségek érdemelhetik ki öt kategóriában: a tudomány, a népművészet, a sajtó, a színház és a zene területén. Az elismerés öt társalapítója egy-egy kategória mecénási feladatait vállalta fel – az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene terén kiemelkedő ifjú tehetségeket támogatja, és nyújt 2008 óta minden évben fejenként két-kétmillió forintos támogatást tíz-tíz kitüntetettnek. Junior Prima Díj komoly ösztönzést jelent: egy erős visszajelzés arról, hogy érdemes dolgozni, jól teljesíteni, mert ahol eredmény van, oda az elismerés is megérkezik.
 

– Ez a díj nem csupán pénzbeli juttatás, hanem egy ugródeszka is a hírnév felé. Számos korábbi díjazott napjainkban már a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lép fel, a nemzetközi zenei élet elismert szereplője – emlékeztet Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. – A Junior Prima Díj az MVM Csoport számára az egyik leginkább kiemelkedő társadalmi ügy. A tehetségek támogatása a legjobb befektetés, az eddigi eredmények maximálisan visszaigazolták törekvéseinket.

A tizenegy tagú bírálóbizottság örömteli munkáját nehezítette, hogy Magyarország rendkívül gazdag ifjú zenei tehetségekben, így nem mindenkit részesíthetett az elismerésben azok közül, akiket érdemesnek tartott rá. A zsűri a díjazottak kiválasztásánál a műfaji sokszínűségre is törekedett: a névsorban hangszeres művészek, énekes, karmester és zeneszerző, klasszikus zenészek és jazz-zongoraművész egyaránt szerepelnek.

DÍJAZOTTAK

  • Balogh Máté zeneszerző
  • Demény Balázs zongoraművész
  • Dolfin Benedek csellóművész
  • Horváth Benedek zongoraművész
  • Kovács Gergely zongoraművész
  • Könyves-Tóth Mihály trombitaművész
  • Pataki Bence basszus, bassz-bariton énekes
  • Rafal Mário jazz-zongoraművész
  • Rajna Martin karmester
  • Tomasz Máté Milán csellóművész

ZSŰRI

Elnöke dr. Vigh Andrea Liszt- és Príma-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Az ítészek közül három korábbi Junior Prima díjas –  Boldoczki Gábor trombita-, Balázs János és Fülei Balázs zongoraművész – idén már zsűritagként dönthetett az utódokról. A zsűri további tagjai: Marton Éva operaénekes; Szenthelyi Miklós hegedűművész; Vásáry Tamás, Dráfi Kálmán és Binder Károly zongoraművészek; Fekete Gyula zeneszerző; Jakobi László gordonkaművész.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink