A szex örömforrás, így nem is kell különösebb indok, hogy miért gyűrjék kedvesével gyakran a lepedőt. Ám a nyilvánvaló ok mellett van még jó néhány egészségügyi előny is, amiért érdemes a szerelem oltárán áldozni. Érvek az intim pillanatok mellett – ha tényleg szükség van ürügyre.

Jótékony szex

1# KALÓRIÁT ÉGET

Na, jó, nem olyan sokat, de azért a szex is nagyon jó testmozgás. Városi legendák szerint több száz kalória is eléghet egy-egy aktus alatt, de ez sajnos nem igaz. Szex közben kb. 5 kalória ég el percenként, ez egy átlagos menettel számolva mindössze 30 kalória… (Igen, egy átlagos szeretkezés mindössze hat percig tart – de ebben legalább nincs benne az előjáték.) Szóval, aki a szextől reméli a fogyást és az izmai szálkásodását, az csalódni fog. De a szex mindenképpen elősegíti a fizikum megtartását, hiszen attól függően, hogy milyen intenzitással szerelmeskedik, a szex többféle izmot is megdolgoztat, erősíti az izomtónust és növeli a pulzusszámot. Ezért mindenképpen érdemes rendszeresen szerelmeskedni, hiszen a rendszeresség, csakúgy, mint más testmozgás esetében, segít a hatásfok elérésében.

2# NYUGODT ALVÁST BIZTOSÍT

Szex után édesebb az alvás, ennek oka bizonyos hormonokban keresendő. Az orgazmust követően ugyanis prolaktin hormon szabadul fel, amely egyebek mellett a pihenés és az álmosság érzéséért is felelős. Segíti az ellazulást az agyban felszabaduló oxitocin is.

3# CSÖKKENTI A VÉRNYOMÁST

Számos kutatást végeztek már a témában, és az eredmények azt mutatják, hogy a szex és az alacsony vérnyomás között párhuzam figyelhető meg. A rendszeres nemi élet csökkenti a vérnyomás szisztolés (ez az első szám) értékét. Érdekes módon a szex vérnyomáscsökkentő hatása csak a nemi aktusra vonatkozik – a maszturbációnak nincsen ilyen jótékony hatása.

4# ERŐSÍTI A SZÍVET

A jó szex a szívnek is jót tesz. Kutatások szerint kevésbé valószínű, hogy szívbetegségben halnak meg azok, akik hetente legalább kétszer élnek nemi életet, mint azok, akik ritkábban vannak együtt partnerükkel. A szex nagyszerű módja a pulzusszám megemelésének, és segíti az ösztrogén és a tesztoszteron hormonok szintjét egyensúlyban tartani. Ha ugyanis e hormonok egyensúlya felborul, könnyebben alakulnak ki szívbetegségek.

5# VÉD A RÁK ELLEN

Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy azoknál a férfiaknál, akik gyakrabban ejakulálnak, csökken a prosztatarák kockázata – bár a különbség elég kicsinek tűnik, és a kapcsolat nem minden kutató számára meggyőző, hiszen nagyon sok a befolyásoló tényező a rákos megbetegedés esetében. A nőknél a mellrák megelőzésében van szerepe a szexuális aktusnak, pontosabban az orgazmusnak: a felszabaduló oxitocin segít a mellrák kockázatának csökkentésében.

6# ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT

Bár pontos oka nem ismert, de az tény, hogy azoknak az embereknek a szervezetében, akik hetente legalább egyszer vagy kétszer szeretkeznek, magasabb számban találhatók meg a betegségektől védő antitestek. A Wilkes Egyetem tanulmánya szerint a többet szexelők nyálában 30 százalékkal több immunglobulin (IgA) van, mint azokéban, akik ritkábban szexelnek. A hetente háromszor vagy többször szeretkezőknek viszont az IgA-szintje a kutatás szerint alacsony volt, tehát ebben az esetben is igaz, hogy jóból is megárt a sok.

7# ENYHÍTI A FÁJDALMAT

A nők gyakran utasítják el a szexet fejfájásra hivatkozva, de kutatások szerint ezt rosszul teszik. Mielőtt bekapnának egy aszpirint, érdemes lenne orgazmussal próbálkozni. A szex közben felszabaduló hormonok (különösen az endorfin) ugyanis tökéletesen alkalmasak arra, hogy csillapítsák a migrénes fejfájást, de jótékonyan hatnak a menstruációs és az izom- vagy ízületi fájdalomra is.

Ezek is érdekelhetnek

Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!

Ajánlataink