Az egyik legnagyobb kihívás egy házasságban a szülői szerep – különösen, ha a nevelési stílusok mások, esetleg szöges ellentétben állnak egymással. Hogy miért fontos ez a kérdés? Először is: a gyerek életre szóló kapocs, így nem egy múló problémáról beszélünk. Másodszor: az anya és az apa magával hozza a saját értékeit, szülei példáját, de igazi tapasztalata még egyiküknek sincs. A szülők érzik a felelősséget, a szülői stratégia kialakítása nem várhat. Nevelési stílusok előnyei, hátrányai, „kisokos” szülőknek és leendő anyukáknak, apukáknak.

Jutalmaz vagy büntet? - Nevelési stílusok nyomában

A szülői stílus kialakítása

A legtöbb ember magában hordozza azt, hogy milyen szülő lesz, még ha nem is tud róla. Az első kézből szerzett tapasztalatok – az, hogy milyen családban nevelkedtünk, a szüleink milyen nevelési módszereket követtek – meghatározóak. Az első benyomások kora gyermekkorban érnek minket, amikor még fogékonyak vagyunk, így szüleink nevelési stílusa tudat alatt nagy hatással van ránk. Amikor szülők leszünk, vannak elképzeléseink arról, mi hogyan szeretnénk, de a terv hátterében ott munkál a múltunk.

„Nem tudatos szülők”

Vannak, akik nem sokat gondolkoznak azon, milyen szülőkké szeretnének válni. Ők úgy vélik, a saját szüleik nevelési stílusa megfelelő és hatékony. A jelszavuk: „Ha nekem jó volt, a gyerekemnek is megfelel!” Az alapul szolgáló értékeket, értékrendszert nem kérdőjelezik meg, automatikusan elfogadják a látott szülői mintát anélkül, hogy kétségbe vonnák hatékonyságát. Minden fekete és fehér, az ilyen típusú szülőknek nincsenek belső harcaik döntéseik miatt. Tipikus példája ennek a testi fenyítés: gyakori, hogy akit gyermekkorában bántalmaztak, később felnőttként elfogadja és használja a verést mint nevelési eszközt. Nincsenek aggályai és nem lát problémát abban, hogy ezt a stílust használja a saját gyerekeivel szemben.

„Tervező szülők”

Ők azok, akik konkrét tervet készítenek a gyereknevelésről. Küzdenek, ha kell, általában nem a legegyszerűbb megoldást választják. Készek változtatni az elképzeléseiken, ha szükséges, de valamennyire azért követik a saját mintáikat. Előfordulhat, hogy elítélik a testi fenyítést, de mivel szükségesnek érzik más fegyelmi stratégia kialakítását, létrehoznak alternatív fegyelmi taktikákat. Az ilyen szülők nem szeretik, ha a nevelési módszerük hatékonyságát kutatják, mert egy ilyen felmérés szorongást okozna bennük és eltávolítaná őket a család többi tagjától.

„Tudatos szülők”

A tudatos szülők csoportjába azok a szülők tartoznak, akik minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy jó szülőkké váljanak. Tudatosan kutatnak a gyermeknevelés témájában, a fegyelmezéstől a testvéri rivalizáláson át a serdülőkori fejlődésig. Világosan meghatározzák az értékeket és célokat maguk és gyermekeik számára. Ők maguk döntik el, mit tartanak a legjobb ötletnek és a leghatékonyabb eszköznek ezek végrehajtásához. Követik a terveiket, de nem félnek eltérni tőlük, ha szükségét érzik.

„Félig tudatos szülők”

A legnagyobb csoportot ők teszik ki. Vannak elképzeléseik arról, hogyan nevelnének, de sajnos sok esetben csak megismétlik, amit tanultak. A megszokás vezeti őket, például a fegyelem-büntetés vagy az individualizáció kérdésében.

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink