No persze! Ha ez így menne, akkor mindannyian a kifutón tündökölnénk. Az eddig sem volt kérdés, hogy a fogyás fejben dől el. De vajon az elhatározás után miként tarthatjuk meg a motivációnkat? Milyen technikákkal növelhetjük tudatosságunkat? Mi tartja életben a fogyókúrát?

Képzeld magad soványnak!

Légy pozitív, lefogysz, gyönyörű leszel és boldog!

Az üzenet klassz, csak egyáltalán nem biztos, hogy ebben a formában igaz. Abba most ne is menjünk bele, hogy a boldogság nem 60 kiló alatt kezdődik, persze lehet ezt hinni, de a nap ugyanúgy fog felkelni akkor is, ha már 59 kilót mutat a mérleg. A pozitív gondolkodás természetesen sok esetben hasznos, de azt is be kell látni, nem működik mindenkinél, vannak zárkózottabb, melankolikusabb természetű emberek, akik számára a pozitivitás olyasfajta erőlködést igényel, ami inkább szenvedés és harc, mint erőt adó világnézet. Szenvedésből és harcból meg nem nagyon lesz más, mint szenvedés és harc, végtelenítve. No de akkor mi az, ami működik?

Belső késztetés kontra nem tetszem a pasimnak

Cseréld le a pasid és élj boldogan, zárhatnánk rövidre a kérdést. Az biztos, hogy ha ágytársunk állandóan elégedetlenkedik a külsőnk miatt, és csak a csúcskategóriás nők tetszenek neki, akkor egy nyugodt percünk sem lesz. Kérdés, kinek jó ez, kell-e hagyni, hogy állandóan a külsőnk miatt nyomasszanak, és hát azon is érdemes elgondolkodni, hogy milyen tartalma van egy emberi kapcsolatnak, ha soha nem vagyunk elégedettek a másik emberrel. Persze lehet dacból is küzdeni a kilókkal, csak azért is megmutatni, hogy le tudok fogyni a párom által vizionált méretre. Újabb kérdés, hogy ez elegendő lesz-e neki, vagy akkor egy másik „felületen” kezd támadni, és mondjuk arra célozgat, hogy kezdjünk el spórolni a gigacicikre. A példa persze sarkított, de talán azt jól mutatja, hogy ördögi körbe kerülünk, ha mindig másoknak akarunk megfelelni. Inkább az önmagunkról alkotott képünket tekintsük iránytűnek. Persze ha a fejünkben lévő hangnak is csak a magazinok címlapsztárjai tetszenek, és gyötrő vitákat folytatunk vele, akkor őt sem árt kirúgni és barátibb hangot keresni. A viccet félretéve, önmagunk irreális nyomasztása is lehet életcél, már ha siralomvölgynek tekintjük ezt a néhány évet, amit ezen a bolygón töltünk.

Épp ide kívánkozik egy történet a fogyiszalonból: a nyirokmasszázsgépben heverésztem, amikor megérkezett vibrotréningre egy nagyon csinos, vékony, negyvenes nő. A legszigorúbb szemmel sem volt rajta egy deka felesleg sem. Beszélgetést kezdeményezett, vagyis inkább monologizált arról, hogy mennyi mindent kipróbált már, hogy a hasán levő – szerintem max. 1 cm vastagságú – zsírt eltüntesse. Röpködtek az összegek, ámulva hallgattam, és megszólalt belőlem az őszinteség. Ha már ennyit költött a szerinte nem létező hasi hájára, akkor miért nem ment el egy plasztikai sebészhez? Elmentem – mondta –, de azt mondta a sebész, hogy ez csak a bőröm… Szólni sem tudtam, mert folytatta tovább a sopánkodást, hogy vajon mivel tudná eltüntetni ezt a rémes „pocakot”.

Lehet így is élni, önmagunk ellenségeként, állandó kétségek között, semmiféle józanságot, egyensúlyt nem ismerve. Nem tud mindenki 36-os, 38-as, 40-es méretű lenni, és nem is kell. De húsz-harminc kiló felesleget cipelni semmilyen szempontból nem egészséges, ezt még a magával legmegelégedettebb duciknak is tudniuk kell. Innentől kezdve a személyes döntésük és felelősségük, miként bánnak az egészségükkel, mikor mondják azt, hogy oké, ledobok 6-8 kilót. Első körben már ez is komoly cél.

Egy biztos, a sikeres életmódváltáshoz három dolog biztosan kell: a szándék a változásra, a belső tűz és a kitartás. A szándék az, amikor ma teszünk valamit, nem is ma, hanem most, az első adandó alkalommal. A többi csak próbálkozás, cselezgetés, halasztgatás. A belső tűz ahhoz kell, hogy képesek legyünk értékelni az apróbb sikereket, hogy az is feldob, ha csak 20 deka ment le, hogy az életmódváltást nem katasztrofális lemondásnak tekintjük, hanem egy új világ kezdetének. A kitartás pedig egyenes út a sikerhez

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.