Nyáron könnyebb diétázni, sokat mozogni – állítják a napfény szerelmesei. Igazuk van: a friss gyümölcsök és zöldségek olyankor szinte kínálják magukat, az edzés pedig könnyen beilleszthető a napirendbe, hiszen hosszabbak a nappalok. A téli hónapokban így aztán sokan szinte észrevétlenül „leszoknak” az egészséges életmódról. tippek, hogy a hűvös napokon is fitt legyen.

Lopja vissza a napsütést!

1. TIPP: Keljen fel időben!

Nyáron korán kelt és futni indult, mielőtt a nagy meleg beköszöntött volna? Ne mondjon le erről a jó szokásáról. Ha nincs kedve a hidegben futni, járjon edzőterembe és fusson futópadon. A reggeli mozgás több órán át frissen tart, és az érzés, hogy letudta az edzést, egész napra feldobja. Szabályozza az étvágyat és felpörgeti az anyagcserét, így több kalóriát fog égetni a nap folyamán. Az esti alvás is pihentetőbb, hiszen a szervezetnek van ideje megnyugodni.

2. TIPP: Irány a jó levegő!

Itt az idő, hogy kipróbálja, milyen a friss, ropogós levegőn edzeni. Nem kell rögtön a legveszélyesebb téli sportokkal kezdenie. A gyaloglás, futás, kerékpározás, túrázás télen is remekül átmozgatja szinte az összes izmot, erősíti a tüdőt és a szívet. A hidegben a legfontosabb a réteges öltözködés, hiszen az alul- vagy túlöltözöttség vége könnyen csúnya megfázás lehet. A ruhája legyen légáteresztő, védje a csapadéktól. Rossz választás a pamut, hiszen az magába szívja a nedvességet és így vizes ruhában csinálhatja végig az edzést. Gondoskodjon vízálló cipőről is. Nulla fok körül már célszerű sapkát húzni, és ne feledkezzen meg a kéz és a lábfej védelméről sem. Kemény mínuszokban, szélben ne lélegezze be közvetlenül a hideg levegőt, mindenképpen kössön sálat, kendőt a szája elé.

3. TIPP: Egyen szezonálisan!

Nyáron rengeteg csábító színű, illatú, zamatú zöldség és gyümölcs kapható. A téli hónapokban nehéz megtalálni a vitamindús, friss élelmiszereket, de nem lehetetlen. Annak érdekében, nehogy fontos tápanyagokat vonjon meg a szervezetétől, ismerje meg a téli vitaminforrásokat. A cékla erősíti a szívet és az érrendszert, fokozza az agy vérellátását, a sütőtök igazi vitaminbomba és magas rosttartalmának köszönhetően segíti a vércukor optimális szinten tartását. A mák, a méz, a fekete retek a téli étrend fontos elemei, hiszen ezek az élelmiszerek kitűnő immunerősítők, gyulladáscsökkentők, amelyek szabályozzák az anyagcserét és a sejtműködést.

4. TIPP: Reggelizzen egészségesen!

Míg nyáron a nagy rohanásban hajlamos az ember elfeledkezni a reggeliről, télen mindenképpen ügyeljen arra, hogy az étkezés a reggeli rutin részévé váljon. Kezdje a napot kiegyensúlyozott, tápláló reggelivel, ami felpörgeti az anyagcserét és energiával látja el a szervezetét egész napra. Álmos reggeleken jó választás a diós-sütőtökös zabkása. ezzel a vitamin- és rostgazdag reggelivel garantált a délig tartó lendület.

5. TIPP: Látogasson el egy termelői piacra!

Télen is érdemes felkeresnie a piacot. Gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények, házi savanyúságok, befőttek, húsok közül válogathat. ezeken a helyeken biztos lehet abban, hogy friss, egészséges és finom árut kap. A házilag, szelíd módszerekkel tartósított élelmiszerek megőrzik magas vitamintartalmukat. A piacra járás jó kis testmozgás, ráadásul sokféle új zöldség- és gyümölcsfajtával is megismerkedhet egy-egy termelőnél.

6. TIPP: Próbáljon ki új sportokat!

Mindig szeretett volna balettozni? Vagy vonzotta a teremfoci, de sosem merte kipróbálni? Itt az idő, hogy felfedezzen magának egy új mozgásformát. Nézzen körül, hogy milyen edzések indulnak a közeli edzőtermekben, iskolák tornatermeiben, és vágjon bele a nagy kalandba. Sajnos télen hajlamosak vagyunk lemondani a mozgás öröméről, és a szabadidőnk jelentős részét a jó meleg családi fészekben töltjük. Az internet segítségével otthon is felfedezheti a pilates, a zumba vagy akár a jóga szépségeit.

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink