A fogamzásgátlás az a téma, amelyről nem lehet eleget beszélni. Bár a szexualitás szerves része az életünknek, a hétköznapjainknak, szakemberek szerint arról keveset tudunk, hogyan védekezhetünk a teherbeesés és a szexuális úton terjedő betegségek ellen. Ennek több oka is lehet: egyrészt sokan kínosnak érzik, hogy kérdezzenek, tájékozódjanak, mások egyszerűen nem foglalkoznak a problémával. Összegyűjtöttük a legelterjedtebb módszereket.

Melyiket válasszam?

Naptármódszer

Sokan választják a védekezésnek ezt a fajtáját, amely a menstruációs ciklusra alapoz. Elméletileg az utolsó menstruációt követő 8. és 15. nap közötti napok a termékenyek, a többi napon kicsi a teherbeesés valószínűsége. Nem hatékony módszer, hiszen a ciklus ritkán pontos, ráadásul a petevezetékbe került sperma akár 48 órán át is képes életben maradni.

Gumi óvszer

Az egyik legnépszerűbb fogamzásgátló eszköz. előnye, hogy nemcsak a nem kívánt terhességtől, hanem a nemi betegségektől is véd – megfelelő alkalmazás mellett. Többféle méretben és minőségben kapható, könnyen beszerezhető és viszonylag magas a biztonsági foka. Számos növényi és ásványi alapú síkosító és hüvelyi készítmény károsíthatja az óvszert. Alkalmi partner esetén akkor is érdemes használni, ha a fogamzásgátlás más módon történik.

Tabletta

A fogamzásgátló tabletták olyan hormonokat juttatnak a szervezetbe, melyek a méhnyakat áthatolhatatlanná teszik a spermiumok számára, és megakadályozzák a petesejt beágyazódását a méhbe. Számos előnyös hatása (például mérsékelt havi vérzés, enyhülő menstruációs görcsök) és hátránya (trombózishajlam növekedése, krónikussá váló hüvelyi folyás stb.) ismert, azonban azt tudni kell, hogy nem mindegyik és nem minden esetben alakul ki. Az orvos választja meg az általa legmegfelelőbbnek vélt készítményt, azonban a végső döntést a nő mondja ki a használat során.

Injekció

Az injekció progeszteron hormont tartalmaz, 3 havonta szükséges a beadása. Előnye, hogy nem igényel napi odafigyelést, mint a tabletta szedése. Hátránya, hogy gyakorlatilag semmit sem lehet tenni kedvezőtlen mellékhatások esetén, ezért jobban megterheli a szervezetet.

Méhen belüli fogamzásgátló eszköz

Elsősorban 35 év feletti, már szült hölgyeknek ajánlják. Lényege, hogy folyamatosan minimális mennyiségű hormont bocsát ki magából a méhen belül. Korszerű, hatékony módszer.

Hüvely gyűrű

Három hétig használható, orvosi segítség nélkül felhelyezhető és eltávolítható eszköz, amely folyamatosan kis mennyiségű hormont bocsát ki magából a hüvelyen belül, meggátolva az ovulációt.

Pesszárium

Kisméretű gumieszköz, amelyet az aktus előtt minimum 20 perccel, maximum 2 órával kell felhelyezni saját kezűleg a méhszájra. Érdemes spermaölő, spermicid anyaggal bevonni a használat előtt. biztonságos, mosható.

Hüvelykúp

Egyszerűen alkalmazható, bárki számára elérhető fogamzásgátló. A krém spermicid (spermaölő) anyagot tartalmaz, ez a hüvelybe juttatva véd a nem kívánt terhességtől. Igen alacsony hatásfokú, így érdemes más módszerekkel együtt alkalmazni.

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink