Az elmúlt néhány évben függőségeink listája tovább bővült: hiába tudjuk, hogy túl sok hasznunk nincs belőle, mégis függünk a közösségi médiától, barátaink, félismerőseink visszajelzéseitől... Figyeljük meg magunkat tudatosan, és ha tapasztaljuk a függőség jeleit, tegyük meg az óvintézkedéseket.

Mikor kell „közösségi elvonóra” menni?

Automatikusan nyúlunk a zsebünkbe a piros lámpánál várakozva, a buszmegállóban, egy unalmas meetingen, de még otthon, a kanapén, a párunk mellett is, hiszen már legalább fél órája nem pörgettük végig a hírfolyamunkat a Facebookon, nem csekkoltuk, melyik ismerősünk töltött fel újabb képet az Instára. És persze görgetünk, görgetünk anélkül, hogy igazán látnánk, amit nézünk. Függünk a közösségi médiától, még ha ezt nem is realizáltuk magunkban…

A KÖZÖSSÉGIMÉDIA-FÜGGŐSÉG 4 ÁRULKODÓ JELE

Figyeljük magunkat tudatosan legalább egy napig (vagy ellenőrizzük a készülék képernyőidő-összesítőjét):

  • Mikor vesszük elő a telefont? Amikor tényleg valami fontos infóra van szükségünk, vagy ha csak unatkozunk?
  • Elalváskor az utolsó, ébredéskor az első dolgunk a telefon után nyúlni?
  • El sem indulunk otthonról töltő vagy külső akkumulátor nélkül, rettegve, hogy mi lesz, ha lemerül a készülék?
  • A közösségi médiától való függőségről lejönni majdnem olyan nehéz, mint a drogokról, hiszen a tudatmódosítókhoz hasonlóan az agy örömközpontját aktiválja, boldogságérzetet ad, már nem elégszünk meg a megszokott dózissal, még többre vágyunk. És ahogyan más függőségeink, úgy természetesen ez sem egészséges.

 

MIT TEHETÜNK?

Limitáljuk a képernyőidőt! A legtöbb telefon már alkalmas rá, hogy beállítsunk bizonyos időkorlátot, amit túllépve a készülék „lezárja” magát.

Töröljük az applikációkat! Ne állítsunk be jelzést, ha valamilyen értesítést kapunk.

Változtassunk a szokásainkon, a képernyőidőt szánjuk másra! A tömegközlekedési eszközökön vegyünk elő egy könyvet, magazint, a lazább esti órákban inkább sétáljunk egy nagyot, ha pedig társaságban vagyunk, elő se vegyük táskánkból a telefont. Az ágyba pedig már ne vigyük magunkkal a készüléket.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink