Mindenki másként indítja a napot. Az egyedülállók több variációt is megengedhetnek maguknak, a családosok a katonás szervezettség és az őrültek háza állapot között libikókáznak. Vannak, akik azonnal maximális fordulatszámon pörgetik az életüket, mások még délben sem használhatóak, csak délután vagy este táltosodnak meg.

Mindenki másképp kel

Ki korán kel, aranyat lel?

Vajon igaz a mondás? Érdemes korán kezdeni a napot? több munka, feladat és élmény fér bele, vagy csak jól kifáradunk a végére? Van, aki alighogy kinyitotta a szemét, máris a közösségi oldalakat ellenőrzi, történt-e valami pótolhatatlan, míg aludt. Mások szeretnek komótosan reggelizni, a legelszántabb kisebbség pedig edzeni megy. Meg persze vannak az anyukák, akik reggel végzik a családmenedzsment legkomolyabb feladatait: elindítják a családot, reggelit készítenek, ruhát adnak az elégedetlenkedő gyerekeknek, tízórait csomagolnak, visszaszaladnak a tornacuccért, nekik másra reggel nincsen idejük.

Ahány ember, ahány család, annyiféle reggel. Kérdés az, van-e ideális napindítás? Az egészen biztos, hogy a kulcs a szervezettségben van, minél összeszedettebben és szervezettebben indítjuk a napjainkat, annál több feszültségtől kíméljük meg magunkat.

Ide nekem az oroszlánt!

Vannak tanácsadók, akik következetesen azt hajtogatják, hogy kezdjük a napot valami értelmes és fontos feladat megoldásával. Ezt alátámasztja az a megfigyelés is, hogy az akaraterőnk és az önkontrollunk is reggel van a csúcson. Minél hosszabb a nap, annál nagyobb jelentősége van ezeknek a reggeli óráknak. Ha ekkor sikerült elvégezni a legrázósabb, legnagyobb energiát igénylő feladatainkat, a könnyedebbekkel már fáradtabban is megbirkózunk. Vonatkozik ez hétvégén a házimunkára is. Ha reggel megfőzzük az ebédet, akkor délben csak melegíteni kell, lesz 2-3 szabad óránk, amit kedvünkre tölthetünk.

Nyeld le a békát!

A híres írónak, Mark Twainnek volt egy mondása, miszerint reggel elsőként egyél meg egy élő békát, annál sokkal rosszabb dolog már nem történhet veled. Ez a mondás inspirálta a neves amerikai trénert, menedzseroktató Brian Tracyt, hogy kidolgozza a békastratégiát. A másnapi feladat előkészítését mindig előző nap kell elkezdeni. Írjuk össze munka végeztével, hogy reggel mivel kezdünk, mi lesz az a béka, amit elsőként le kell nyelnünk. Mindig ragaszkodjunk a listánkhoz, és mindig készítsük el a másnapi listát.

Ezt variálhatjuk úgy is, hogy azt írjuk le, mi az, amit szeretnénk megvalósítani másnap. A szervezettség magasiskolája, amikor képesek vagyunk úgy összehangolni a család és a saját dolgainkat, hogy ne legyenek felesleges körök. Persze ha az egyik gyereket a város alsó végére írattuk óvodába, a másikat meg épp a másik végére iskolába, akkor bizony a saját életünket nehezítjük meg.

Öt perc meditálás

Ha már reggel kimerültnek és dekoncentráltnak érzi magát, érdemes bevezetni az ötperces meditációt, amikor felidézi a céljait, és hálát ad azért, amije van. Ez a rövid kis gyakorlat alkalmas arra, hogy kihozza a negatív érzelmekből, felvegye a kapcsolatot a belső erejével. érdemes és hasznos ilyenkor néhány megerősítő mondatot ismételgetni, olyanokat, hogy: Van erőm és képességem, hogy a feladataimat sikerrel ellássam. Vagy: Napról napra jobban vagyok, bízom magamban.

Találjuk meg a hangsúlyokat!

Sokan a levelek, üzenetek olvasásával kezdik a napot, így ezeket az értékes órákat egy rutinszerűen is elvégezhető tevékenységre fecsérlik. Mindig meg kell találnia a nap folyamán a hangsúlyokat, a nagy teljesítményeknek és a rutinszerű munkáknak legyen ritmusa. E-maileket az ebéd utáni bágyadt, álmoskás időszakban is olvashatunk.

Sport reggel?

Családanyaként és munkavállalóként ez ma Magyarországon nem valósítható meg, legfeljebb hétvégente. De aki megteheti, az tegye, mert sok előnye származhat a korai mozgásból, főleg azután, hogy hozzászokott a szervezete. Addig persze olyan lesz, mintha lebunkózták volna, és órákig csak lézengeni fog, de ha átállt a szervezete, akkor a sport sokkal inkább felfrissíti, kitisztítja a fejét, új ötletekre sarkallja.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink