A lakosság csupán 10 százaléka balkezes – nekik kell valahogy boldogulni egy jobbkezes világban. Tudják önök, milyen nehéz egy balkezesnek jobbkezesek számára tervezett ollóval egyenesen vágni? És ez csak egy a sok nehézség közül, amivel a balkezesek nap mint nap szembesülnek. Ráadásul rengeteg mítosz is övezi a balkezeseket, a balkezességet. Utánajártunk, mi az igazság.

Mítoszok és tények a balkezesekről

A balkezesség nem csak genetika

A tudósok sem tudják pontosan, hogy miért is lesz egy ember balkezes, annyi azonban biztos, hogy 25 százalékban a gének felelősek ezért a „másságért”. Az öröklés mindenképpen fontos tényező a balkezesség és az agyféltekedominancia kialakulásában, bár egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy balkezes anyának és egy balkezes apának a gyereke is balkezes legyen. Nemrégiben azonosították az első olyan gént, amely a jelek szerint növeli a balkezesség esélyét, ám egyes feltételezések szerint még valamilyen magzati korban elszenvedett károsodásnak is szerepe lehet a jobb agyfélteke dominanciájában. (Az emberek nagy részénél, vagyis a jobbkezeseknél a bal agyfélteke dominál, míg a balkezeseknél az agy jobb fele – bár nagyon ritkán előfordul, hogy a balkezesség ellenére az agy bal féltekéje dominál.) De ettől az agy nem működik másképp!

A balkezesek okosabbak?

Ausztrál kutatók szerint nem, sőt a tízévesnél fiatalabb balkezes gyerekek rosszabbul teljesítenek számos területen, így az írás, olvasás, finom motoros készségek, társadalmi-szociális fejlődés területén, és a szókincsük is kisebb. Ezen csak ront, ha megpróbálják a balkezes gyereket átnevelni a jobb kéz használatára. Ilyen esetekben diszlexia, dadogás, sőt önértékelési zavar is kialakulhat. a balkezesek azonban képesek felzárkózni kortársaikhoz, és a gyerekkori rosszabb teljesítmény nem jelenti azt, hogy felnőttkorukra kevésbé lennének sikeresek, mint jobbkezes társaik.

Sikerek a sportban

A balkezesek jól teljesítenek, ha gyorsan kell dönteni, feladatokat megoldani. Sikeresebbek a sportban és a számítógépes játékokban is. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a balkezesek agyféltekéi között gyorsabb a kapcsolat, így, ha egyszerre több inger éri őket, hatékonyabban tudnak reagálni. A balkezes sportolók, különösen a küzdősportokat űzők gyakran sikeresebbek jobbkezes társaiknál, hiszen könnyen meglephetik ellenfeleiket váratlan, balkezes megoldásokkal.

Tényleg kreatívabbak?

A balkezeseket gyakran úgy ítélik meg, hogy kreatívabbak jobbkezes embertársaiknál, de ennek mérése nehéz dolog. A tudósok szerint ezt semmiféle bizonyíték nem támasztja alá. azonban az kétségtelen, hogy a balkezesek hatékonyabban gondolkodnak bizonyos problémák esetén, képesek újabb és újabb elméleteket gyártani, és gyakran gyorsabban is gondolkodnak. Ebből következik, hogy ügyesebben találnak megoldási lehetőségeket egy adott problémára – így máris kreatívabbak, mint a jobbkezesek.

A balkezesek befelé fordulók

Ez (is) egy buta sztereotípia, ami természetesen nem tükrözi a valóságot. a bal- és jobbkezes emberek személyiségjegyei nem különböznek, tehát semmi nem támasztja alá azt az állítást, miszerint a balkezesek introvertáltabbak, befelé fordulóbbak, visszahúzódóbbak, érzékenyebbek lennének jobbkezes társaiknál.

A balkezesek korán halnak?

Egy angol kutató szerint rövidebb élethosszra számíthatnak a balkezesek jobbkezes társaikhoz képest. Ezt az állítást sokan kétségbe vonják, az azonban igaz, hogy a balkezesek bizonyos betegségekre vagy sérülésekre fogékonyabbak. A balkezesek között több a mellrákos megbetegedés, hajlamosabbak az allergiára, a Crohn-betegségre és különféle mentális betegségekre, például depresszióra. Mivel az az állítás sem nyert bizonyítást, hogy a balkezes sofőrök több balesetet okoznak, mint a jobbkezesek, a tudósok elfogadják azt a megállapítást, miszerint az ember várható élettartamát nem befolyásolja az, hogy melyik keze a domináns.

Ezek is érdekelhetnek

Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!

Ajánlataink