Minden szülő egyik legnagyobb vágya, hogy egészséges és boldog gyermeket neveljen, aki értelmes és kiteljesedett életet él. Olyan gyermeket, olyan embert, aki mer dönteni, viseli döntéseinek a következményét, célokat fogalmaz meg és küzd is értük. Mindezt persze akkor tudja igazán eredményesen megtenni, ha otthon is ezt látja. Tehát, ha sikeres, boldog gyermeket szeretnénk nevelni, magunknak kell példát mutatnunk ebben.

Ne nevelj, mutass példát!

Meg kell-e mindent teremteni?

A legtöbb szülő fáradságot nem kímélve mindent megtesz a gyermekeiért, keményen dolgozik, hogy szép otthont és márkás holmikat teremtsen elő, időt és pénzt nem kímélve viszi a gyereket sportolni, fejlesztésre, zenét tanulni. De sosem szabad elfelejteni, a gyerekek azt is meg szeretnék élni, hogy a szüleik örömben és boldogságban élnek.

Az is fontos nekik, hogy lássák, a szüleik fordítanak időt a szabad együttlétre is, nemcsak a foglalkozásokra kísérik őket végkimerülésig. A viharos házasság és a válás évekig vagy évtizedekig tartó fájdalmat okoz a gyerekeknek, még ha az adott esetben a szakítás a legjobb megoldás is.

Úgy tűnik, a gyerekek ösztönösen tisztában vannak azzal, hogy egy kiegyensúlyozott szülő több figyelmet, energiát és szeretetet képes adni nekik, mint egy stresszes, túlzottan sokat dolgozó, meggyötört ember.

Hogyan mutassak példát?

A szülők sokszor szokásszerűen a saját szükségleteik elé helyezik a gyermekeikét. Mindenkinek teljesülnek az igényei, csak az anya marad mindig utolsó helyen a vágyai megvalósításával. Világos, hogy vannak olyan alkalmak, amikor ez így van: mikor egy baba kruppos lesz az éjszaka közepén, természetes, hogy minden figyelmünk a gyermeké. De normális körülmények között a szülőknek is célszerű minőségi figyelmet szentelniük magukra; kellenek a felnőttprogramok is, a gyerek nélküli feltöltődés. Ha ezt megadjuk magunknak, akkor nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak tudunk maradni, kevesebbet idegeskedünk, kiabálunk, veszekedünk.

Nyugodt, békés család tud nyugodt, békés gyereket nevelni. Ahol vannak eszközök a kulturált kommunikációra, vitára, ott a gyerek is tudni fogja, hogyan kell viselkedni, beszélni másokkal. Ne legyenek kétségeink, a negatív példa is ragadós lesz.

Azok a gyermekek, akik erőszak, alkohol, depresszió, elhízás, droghasználat, harag, szóbeli erőszak, állandó kritika vagy hanyagság által tönkretett családi rendszerben nőnek fel, sokkal nagyobb eséllyel fognak ugyanezekkel a problémákkal küzdeni felnőttkorukban.

Hogyan lehet esélye egy gyermeknek arra, hogy súlyproblémák nélkül éljen, ha a családjában együtt él egy kényszeres túlevővel? Hány kamasz képes nemet mondani a szerhasználatra, ha a családjukban egy függő szülő vagy rokon nem keres segítséget? Hány felnőtt nem képes megvalósítani az álmait és vágyait, mert hosszú évek alatt csak kritika érte, és ezért már nincs meg a kellő önbecsülése hozzá?

Egy gyermek sokkal inkább azt teszi, amit a környezetében lát, mint amit mondanak neki. Sajnos azonban a rossz szerepmodell szintén modellértékű a gyermek számára.

Kutatások azt mutatják, hogy a börtönbe kerültek több mint 75 százalékának volt legalább egy családtagja, aki maga is megjárta a börtönt.

Lehet túlszeretni?

Sokan azon aggódnak, hogy túlszeretik vagy elkényeztetik a gyermeküket azzal, hogy kimutatják és megélik a szeretetüket. Túlszeretni senkit nem lehet. A szeretet azonban nem egyenlő azzal, hogy mindent megvásárolok a gyereknek, vagy mindent megengedek neki, mert attól félek, ha nemet mondok, nem fog szeretni.

A gyerekeknek szükségük van világos, jól követhető szabályokra, rendszerre, napirendre, ezek között a keretek között érzik magukat biztonságban. Azt is meg kell tanulniuk feldolgozni, hogy a szülőknek más feladataik is vannak az életben, nem csak a szülői. Nem kérdés, hogy egy felnőtt választásai és tettei élethosszig tartó hatással vannak a gyermekeire.

Azon területeken, melyeken mi is erősek vagyunk, erőssé neveljük gyermekeinket, azon területeken pedig, amelyeken gyengének mutatkozunk, soha nem késő változtatni.

Isteni diétás vacsora néhány szem paradicsomból
Találtál a hűtőben pár szem paradicsomot, és néhány tojást? Ne is keresgélj tovább, mert máris kész a diéttás vacsorád! Mutatjuk a receptet.
Gyorsabb anyagcsere – gyorsabb fogyás
Mindannyian szeretnénk kicsit gyorsítani az anyagcserénken, ám többnyire úgy gondoljuk, a megváltoztathatatlant minek bolygatni. Bár a genetikán és az életkoron valóban nagyon sok múlik, apró trükkökkel felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Kúszás, mászás, csimpaszkodás – Ezekkel a játékokkal lesz aktív a szünidő!
Amikor vége az ovinak és az iskolának, gyermekeink számára rengeteg idő szabadul fel. Ráadásul, a nyári időszakban még több energiájuk van és a pedagógusok helyett gyakran napközben is a szülők feladata, hogy elfáradjanak.
Bemutatkozik a kultikus női sneaker
A sneaker cipő világhírűvé vált. Ma már kétségtelen, hogy az egyik legkedveltebb lábbelinek számít mind a hölgyek mind az urak részéről. De nem csak a női- és a férfilélek van oda teljesen ezekért a cipőkért, hanem univerzálisan mindenki.
6 hatásos arcpakolás nyári gyümölcsből
Egy fárasztó nap után az arcunk is felfrissülhet, regenerálódhat a nyári gyümölcsök nyújtotta kényeztetéstől.
Ha már megtörtént a baj – diéta ételmérgezés után
A bajt jobb elkerülni, de ha már bekövetkezett, okos diétával, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával megkönnyíthetjük a gyógyulás folyamatát.
Futás melegben: erre kell figyelni!
A futásra könnyű nemet mondani. Nem szeretünk futni, ha esik az eső vagy a hó, ha fúj szél, ha túl hideg van, és persze akkor sem, ha túl meleg.
Nyáresti sütögetés hízás nélkül
A grillezésre könnyen rá lehet kapni, mert igazán kellemes program nyárestéken. Csakhogy a kései evéssel csínján kell bánni, mert a kolbászhegyek vagy a szalonna néhány pohárka borral leöblítve könnyen megbosszulja magát, főként deréktájon.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.