Egy ismerősöm mesélte, hogy a minap egy üzletből kilépve majdnem összeütközött egy bicikliző háromévessel. Ő, felnőttként épp felfelé nézve jött ki, az apróság meg valószínűleg csak tekerte a pedáljait. miután sikerült megtorpanni és elkerülni a helyzetet, a kicsi anyja – egy fiatal nő – szitokáradatot zúdított rá. Röpködtek a nyomdafestéket nem tűrő szavak és vádak, hogy el akarta gázolni a gyereket. Egy olyan helyzetben, ahol egyébként nem történt semmi, és ahol az anyukának kellett volna jobban figyelnie a gyerekére.

Hétköznapi szituációk, amikor elhatalmasodik rajtunk a harag – Nem lehetnénk kedvesebbek?

Miért zúdítunk indokolatlanul annyi dühöt egy ismeretlen emberre?

Erre a kérdésre az első válaszunk az lehetne: olyan a helyzet, mintha sokan úgy élnének, hogy épp vissza tudják fogni haragjukat és indulataikat, ami aztán bármilyen adandó alkalommal kirobban. Aaron T. Beck írja, hogy amikor egy ember hétköznapi vitába keveredik, minden érzékével az ellenségre koncentrál. Ahogy a fenti kis történetben is látjuk, két ismeretlen felnőtt között alakul ki egy olyan helyzet, melyben az egyik úgy kommunikál, mintha tisztában lenne a másik gondolataival, érzelmeivel, szándékaival. Valósággá válik számára az a kép, amit valójában ő alkotott, és aminek egyébként semmi köze nem volt a realitáshoz. Ez a viselkedés olykor kulcsfontosságú lehet. Például akkor, ha valóban ellenünk irányuló támadásról van szó, melyet időben kell észlelnünk és reagálnunk rá.

Ám az életben manapság rengeteg olyan szituáció adódik, amikor a „másikról feltételezett rosszindulat” valójában saját projekciónk, vagyis önmagunk érzelmi állapotának a kivetítése. Ma már tudjuk, hogy ilyen helyzetekben nem elegendő, ha valakit rávezetünk arra, hogy változtassa meg hibás viselkedését és több jóérzést próbáljon tanúsítani mások irányában, mert ha az illető el is határozza ezt, abban a pillanatban köddé válik a szándéka, mihelyst fellobban a dühe, ami mindent elsöpör. Mikor elvész a racionális kommunikáció lehetősége, olykor viszi magával a civilizált viselkedésre való képességet is. Ilyenkor látunk fiatal anyát magából kivetkőzve ordítani, az úton autósokat öklöt rázni és a pénztárak előtti sorban ugrásra kész, feszült embereket, akik mintha csak azt figyelnék, hogy ki akarja őket hátrányos helyzetbe hozni azzal, hogy rossz sorba áll.

Amikor azonnali döntéssel kizárólag rosszindulatot és rossz szándékot vagyunk képesek feltételezni egy másik emberről, gyakran saját indítékaink és beállítódásaink eredményét látjuk, amelyben a világot olyannak érzékeljük, ahol katasztrofális dolgok történnek, ha nem ugrunk azonnal. Ez azonban egy sablon, amelyet mi készítünk, és amely csak arra szolgál, hogy gyanakvásunkat önigazolással erősítsük.

Harag vagy gyűlölet?

A gyűlölet érzését valószínűleg mindenki ismeri, azt a mély és erős negatív hullámot, amely mindent elsöpörhet, a józan észt és az emberi kapcsolatok megszokott kereteit is. Látunk hosszú párkapcsolatokat, melyekben a házasfelek alakítanak ki olyan játszmákat, ahol a harag a kötőanyag, és olyan kamasz-szülő háborúkat, ahol a zabolázatlan és kibeszéletlen érzelmek egyszer csak kommunikációs szakadékot hoznak létre. De míg a harag oldódni képes, a gyűlölet, ha egyszer kialakult, gyakran fennmarad, mert folyamatos konfliktus tartja fenn.

Azonban a konfliktus nem minden esetben valódi. Gyakran látjuk, hogy az emberi kapcsolatokban valójában a sértettség, hiúság, irigység, tehetetlenség érzése táplálja a negatív érzelmeket, és az a késztetés, hogy elégtételt vegyünk a másikon, olyan megtorlás, amelyben nem a másik fél az okozó vagy elkövető. Ezekben az esetekben a saját érzelmek vezetnek ahhoz az állapothoz, hogy a feszültség egy robbanással oldódjon, és újabb gyűlöletszikra lobbanhasson. További jellemző lehet, hogy az igazi agresszor, önmagát is megtévesztve, másik szerepben érzi magát. Mikor egy sofőr az úton ledudál egy másikat, vagy az utcán lehord valaki egy ismeretlent, vagy a munkahelyen a főnök intéz megsemmisítő szavakat a be osztottjához, akkor általában ezt azért teszi, mert önmagát érzi hátrányos helyzetűnek. Amiért nem tud gyorsabban menni, amiért felidegesítették vagy nincs kész időben a feladat.

Ahogy látjuk, az agresszor áldozatnak érzi magát, aki kénytelen így megoldani a helyzetet. Ez a valóság teljes átalakítása, amikor a harag tárgya tűnik a támadónak. Ez az érzelmi attitűd adja aztán meg a felmentést arra, hogy miért kell ennyire agresszívan viselkedni.

20 DOLOG AMIT MINDEN NŐNEK TUDNIA KELL A JÓ SZEXRŐL

MISZTIKUM ÉS PAZAR TERMÉSZET – SKÓCIA, TE VARÁZSLATOS

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.

Ajánlataink