Vadul, zabolátlanul rohanó hegyi patakok, üde zöld mezőkön békésen legelésző birkák, felhőbe burkolózó hegyormok, romos várkastélyok, és misztikum minden mennyiségben. Kinek ne lennének ezek az első gondolatai, ha Skóciáról van szó? Hatodmagammal, hasonló koncepcióval indultam útnak. Nem is tudom, létezik-e másik ország, amiért az ember lánya vállalta volna, hogy egy lakóautóval vágjon neki a csaknem háromezer kilométeres távolságnak. És tíz nappal később a következők jutottak eszembe, ha Skóciáról kérdeztek: vadul, zabolátlanul rohanó hegyi patakok, üde zöld mezőkön békésen legelésző birkák, felhőbe burkolózó hegyormok, romos várkastélyok, és misztikum minden mennyiségben…

Misztikum és pazar természet – Skócia, te varázslatos

Több mint főváros – Edinburgh

Nemcsak a skótok tartják a világ legszebb fővárosának az alig ötszázezer lakosú Edinburghot. Aki csak egyszer betette a lábát a csodálatos fekvésű városba, ugyanezt állítja. A Forth folyó deltatorkolatánál elterülő település 1437 óta az ország fővárosa. Arculatát meghatározza, hogy lankás hegyek határolják, amelyek közül a leghíresebb látnivaló az Artúr-székének nevezett sziklaképződmény. A város fölött magasodik a kialudt vulkánból keletkezett hegyre épült Edinburgh Castle, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra. Tiszta időben a Forth folyó kikötőjéig is elláthatunk. A skót koronázási ékszereket is a várban őrzik.

A városnak fantasztikus, sajátos hangulata van. Gyönyörűen ápolt parkokon visz az utunk, már-már valószínűtlenül tökéletes gyepen, amelyhez foghatót máshol nemigen láthatunk. A britek szerint a szigetországot gyakran áztató eső elengedhetetlen feltétel a tökéletes gyepszőnyeg kialakulásához, itthoni kertünkben hiába is próbálkoznánk ezzel. A városközpontot betölti a jellegzetes dudaszó, nem egy utcasarkon fújják a pipe-ot a skót népviseletbe öltözött zenészek. Velük egy fontért akár fényképezkedhetünk is.

Falkirk

Skócia nemcsak történelmére, elhíresült nemzeti jelképeire, de most már egyedülálló műszaki vívmányaira is büszke lehet. Egyre mindenképpen: a Falkirk és Edinburgh között húzódó Union-csatornát, illetve a Falkirk és Glasgow közötti Forth- és Clyde-csatornát összekötő forgózsilipre, a Falkirk Kerékre. A két csatorna szintkülönbségét zsilipeléssel nagyon körülményes lett volna megoldani, akár egy napig is tartott volna a művelet. Ez az egyedülálló hajóátemelő – amelynek megépítése mintegy 20 millió angol fontot kóstált –, mindössze negyedóra alatt emeli át a hajókat a 24 méteres vízszintkülönbségen. A Falkirk Wheel megépítése 2002 óta Skócia egyik legnépszerűbb látványossága, a 35 méter átmérőjű monstrumot mi is megtekintettük. Vízi forgalom aznap sajnos, már nem volt…

Skye, a földi paradicsom

Ha valaki szeretné felfedezni a skót szigetvilágot, javaslom a hídon át is megközelíthető, gyönyörű Skye-szigetet. Skye-on a túrázni szándékozók is találhatnak maguknak kikapcsolódást. A Cullins-hegység kedvelt pontját, az Old Man of Storr sziklaoszlopait másfél, kétórás gyaloglással érhetjük el. A túrázók azonban csak jó minőségű, vízálló cipőben vágjanak neki bármilyen kirándulásnak, jó cipő nélkül a változatos tájak felfedezése önkínzás. Minden Skóciába készülőnek erősen javaslom még az esőkabát és esőnadrág becsomagolását, hiszen a legcsodálatosabb napsütés is percek alatt fordulhat át zuhogó esőbe. Kánikulára senki ne számítson, a hőmérséklet júliusban sem gyakran haladja meg a húsz fokot.

A sziget fővárosa, Portree, egy kellemes öbölben helyezkedik el. Kikötőjében számos halászhajó ringatózik. Az ínyencek azonban ne várjanak csodát Skóciától. Az Edinburghban elfogyasztott birkasteak még megütötte a mércét, ám Portree-ben életünk talán legrosszabb vacsoráját sikerült abszolválnunk. A skót konyhát nem a magyar gyomorra tervezték. Skóték valóban skótok az adagok porciózásával, hiszen egy felnőtt embernek szánt mennyiséggel nálunk egy gyermek sem lakna jól. A második sokkhatás az ízlelőbimbókat éri, amikor megállapítjuk, hogy az ételekből egyszerűen kifelejtették a sót. A frissességre azonban nem lehet panasz, a tányérunkon lévő tengeri herkentyűk kétségkívül néhány órája még a tengerben lubickoltak. Mindezért a mennyiségért és ízélményért fejenként mintegy négyezer forintot fizettünk. Nem csodálkozhat a kedves olvasó, ha a szokatlan vacsorát kiheverendő, másnapi utunk a szigeten található híres whiskygyárba vezetett.

skócia, st. amdrews

St. Andrews település temetője és katedrálisának romjai

Fotó: shutterstock

Az élet vize

A látogatás hangulatát megalapozta, hogy az ötfontos jegyár bőven megtérült a tisztes mennyiségű, a gyár tíz évig érlelt fajtájából való welcome drink által. Idegenvezetőnk, John, már jól ismeri a magyar vendégeket, így nekünk is jó előre nyomatékosítja, hogy a skót whisky nem holmi pálinka, amit egy hajtásra megiszunk. A whiskynek lelke van, alapanyagát, az árpamalátát, a skót nap érlelte, a hegyi patakok vize táplálta, a tőzegfüst szárította, így szíveskedjünk kortyonként ízlelgetni, és átadni magunkat az élménynek. A whisky skót nyelven az élet vizét jelenti, és a skótok így is tekintenek rá.

Skócia misztikum. Elég csak egy kicsit megízlelni, hogy az egészet magunkévá akarjuk tenni, hogy rabul ejtsen, és sohase engedjen el. Egy ország, amelyben a tradíció még tartja magát, de nyitott az újra is. Egy ország, ahová el kell mennünk, hogy meg tudjuk érteni. Egy ország, amely olyan hírességeket adott a világnak, mint Sean Connery, Rod Stewart vagy Annie Lennox.

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

A 10 legjobb tengerpart 2019-ben

Nyaralás Máltán – Kiránduljunk, amíg a lábunk bírja!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink