Oldal kiválasztása
Málta ugródeszka Európa és Afrika között, a Földközi-tengeri hajóútvonalak egykori felvigyázója, a jelen turistái számára elsősorban nem strandolási lehetőséget nyújt, hanem történelmi látványosságokat ígér: ötezer éves templomromokat, lovagi erődítményeket, és pazarul működő muzeális buszcsodákat.

Nyaralás Máltán – Kiránduljunk, amíg a lábunk bírja!

Máltára eljutni egyszerű, májustól novemberig közvetlen charterjáratok indulnak Budapestről, és fapadossal is elérhető. Több utazási iroda is – változatos programokat ígérve – e kicsiny szigetország ajánlataira specializálódott, jelentős a búvárturizmus, a téli idényben pedig a nyelvtanulók özönlenek ide. Utazásunk időtartamára sok programot szervezhetünk, de elsőnként a fővárossal, Vallettával és a körülötte található Három várossal érdemes megismerkedni, aztán a sziget távolabbi pontjaira is eljuthatunk, majd egy másik szigetre Gozo-ra.

A máltai sziget már Krisztus előtt 5200 körül lakott volt, fejlett történelem előtti civilizációval. 3500 körül barlangtemplomokat emeltek itt, ezekből több fennmaradt, ma is látható. Krisztus előtt 400 körül a sziget Karthágó fennhatósága alá került, majd a rómaiak, az arabok, később a szicíliai normannok foglalták el.

Lovagok építkezései Máltán

1530-ban a szigeteket a Jeruzsálemi Szent János Lovagrendnek adományozták, amelyet kiűzött Rodoszról a terjeszkedő Oszmán Birodalom. A harcos szerzetesrend – ma „Szuverén Máltai Lovagrend” néven ismert – visszaverte a török támadást, amely után megerősítették a sziget erődítményeit, különösen Valletta körül. E rövid történelmi áttekintést követően talán érthető, hogy Málta fővárosa miért néz ki úgy, ahogy kinéz. Amikor a 16-17. században a Szent János-rendi lovagok Valletta építéséhez hozzáfogtak, a városalapító kijelentette „úriemberek által úriemberek számára épített városnak” kell lennie, s kétségtelen, a mai napig is arisztokratikusan elegáns, s bevehetetlen erődrendszerekkel tarkított várost hoztak létre. Vallettát egyébként építészeti és várostervezési mesterműnek tartják, ez Európa egyik legszebb és legjellegzetesebb városképe. A lovagrend uralma véget ért, amikor Napóleon meghódította Máltát. 1800-ban pedig a britek foglalták el a szigeteket.

Malta

Fotó: Diéta és Fitnesz

Birodalmak része

  • 1814. A párizsi szerződés részeként, Málta hivatalosan is a Brit Birodalom része lett, és az 1930-as évek közepéig flottatámaszpontként és hajózási csomópontként szolgált.
  • 1964. szeptember 21. Az ország függetlenné vált. Az ekkor született alkotmány még megtartotta II. Erzsébet angol királynőt, mint Málta államfőjét, akit a szigeten egy főkormányzó képviselt; de 1974. december 13-án, a köztársaság létrejöttekor az elnök lett az államfő.
  • 2004. május 1. óta Málta az Európai Unió tagja.

Pompa magas fokon

A legimpozánsabb templom a Szent János-társkatedrális, amely 1573 és 1578 között épült, s e kolostortemplomba gyűltek össze a lovagok közös imára. Ne higgye senki, hogy valami puritán monstrumról van szó, a barokk monumentális alkotás minden részletében a hatalomról, gazdagságról, s dicsőségről mesél. A padlózata például fekete, fehér, kék, vörös, sárga és rózsaszín márvány kőlapokból kirakott hatalmas mozaikból áll. 1816-ban egy pápai dekrétum a mdinai Szent Pál katedrálissal – a máltai érsek hivatali székhelyével – egyenlő rangra emelte, innen ered a szokatlan „társkatedrális” kifejezés.

Szintén látványosságul szolgál a Nagymesterek palotája, amely ma Málta elnökének hivatalos rezidenciája, a szépművészeti-, hadtörténeti-, s régészeti múzeumok, valamint a játékmúzeum, amely az 1950-es években készült hajó-, repülőgép és hajómodelleket, valamint matchboxokat, vonatokat és babákat mutat be.

Vallettában kávéházakkal zsúfolt terek, boltíves pinceéttermek adnak lehetőséget a gasztronómiai kalandozáshoz.

Malta

Fotó: Diéta és Fitnesz

Pártkocsmák

A Három város, azaz Vittoriosa, Senglea, és Cospicua szoros társulásban él Vallettával, ezekbe a városokba a főpályaudvarról induló régi angol buszokkal juthatunk el. A hangulatos sikátorokon haladva gyönyörű házakat és kiugró erkélyeket láthatunk, s itt ajánlanám Önöknek egy-két „pártétterem” és „párt-italkimérés” meglátogatását is. Én a Senglea negyedben találtam ilyenre, ahol a biliárdasztalok és meccset néző helybeliek társaságában fogyasztottam el egy-két sört a megszokott ár feléért. Nem akartak beszervezni, de az adott párt (ez éppen a munkáspárt volt) vezetőinek fényképe lógott a falon. Amúgy a felszolgálónő fülig érő mosollyal hozta ki a kért italokat. A megszokott ár pedig annyit jelent, hogy Máltán minden drága. Maradandó nyomot hagyott bennem egy szupermarketban vásárolt olasz műanyagflakon-ízű, másfél literes ásványvíz, amelyért máltai lírában 480 forintot szurkoltam le.

Malta

Fotó: Diéta Fitnesz

Öt-hatezer éves nőalakok

Itt Sengleaban nemrég nyílt meg egy jelenlétével nagy vitát kavaró Casino, és a luxusjachtok számára nyitott kikötő. Sengleában szép templomok, Vittoriosa-ban a Tengerészeti múzeum és a Szent Angelo erőd, és az Inkvizítorok palotája nyújt látnivalót. Cospicuában szintén középkori erődítményeket találunk, s tőle két kilométerre, a Paola nevű külvárosban a Hypogeum és Tarxien templomokat kereshetjük fel, amelyek történelem előtti emlékek. A föld alatti nekropoliszt 1902-ben fedezték fel. A kőbe vájt termeket, kamrákat és folyosókat Krisztus előtt 3500 körül építették, az ősi civilizációról viszont gyakorlatilag nem tudunk semmit sem. Mintegy ezer évvel a piramisok építése előtt mozgattak 50 tonnás kőtömböket az itt élő népek, de nem tudni, hogy honnan jöttek a szigetre, s hová tűntek. Úgy gondolják, hogy valamiféle termékenységkultuszban hittek, a régészek rengeteg széles csípőjű és húsos nőalakot ábrázoló kőszobrot találtak, amelyeket az Országos Régészeti Múzeumban állítottak ki.

Barangolás Máltán

A sziget területe 316 négyzetkilométer , úgyhogy megismeréséhez nagy távolságokat nem kell megtennünk. A vallettai buszpályaudvarról régi színes angol buszokkal bármely településre eljuthatunk. Leginkább Mdinát és Marsaxlokk-ot érdemes felkeresni. Mdina a „fallal körülvett város”. A főníciaik már Krisztus előtt 1000-ben falat építettek itt, majd a fejlesztést a rómaiak, és az arabok folytatták. Később a település a máltai arisztokrácia kedvelt pihenőhelye lett. Itt található a visszafogott homlokzatú barokk Szent Pál katedrális, amely mellett egy palotában ezüstneműből, vallási tárgyú festményekből és oltárterítőkből és a német Albrecht Dürer fa- és rézmetszeteiből, kőnyomataiból álló jelentős kiállítás látható. Nem árt figyelni a balkonokat, ablakokat és kopogtatókat sem.

Malta

Fotó: Diéta és Fitnesz

A kagylótáltól Gorbacsovig

Az ősi halászfalu, Marsaxlokk a máltai élet hagyományos szeletét képviseli. A kikötőben élénk színű halászhajók ringatóznak. A parton cserzett arcú halászok foltozzák hálóikat, vagy javítgatják vízből kiemelt hajóik faburkolatát. Itt horgonyzott 1565-ben a török flotta, Napóleon serege itt szállt partra 1798-ban, a második világháború idején is fontos szerepet játszott, és itt találkozott 1989-ben egy öbölbeli hajón idősebb George Bush amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet elnök, hogy megbeszéljék a hidegháború lezárását, és eldöntsék Kelet-Közép-Európa jövőjét… Érdemes valamelyik part menti étteremben egy üveg bor és hal- vagy kagylótál-költemény mellett elrévedezni a történelmi tényeken. Arrébb a vízparti piacon akár érdekes ajándéktárgyakra is lelhetünk: a hímzett terítők, párnahuzatok, fűszeres sajtok és minőségi borok mindenképpen vásárlásra ajánlhatók.

Malta

Fotó: Diéta és Fitnesz

Máltai sziklák

A Máltához tartozó Gozo szigetre érdemes szervezett csoporttal látogatni. A busz pontosan érkezik a komphoz, amely rövid időn belül átviszi utasait a tengerszoroson. A gozóiak földművelésből és halászatból élnek. Gozo-n fellegvárat és több katedrálist látogathatunk meg, és a victoriai piac közelében található ezüst- és aranyékszer-boltokat is érdemes felkeresni. A Málta egyik jelképévé vált sziklaképződményt a Dwejra-foknál találjuk. A látványos tengerparti tájképet a mészkőben lévő földalatti üreg összeomlása hozta létre. Múlt és jelen találkozik Máltán, izgalmas időtöltést kínálva látogatóinak. És hamar rádöbbenünk: itt felfedezésre és pihenésre kevés egy hét.

Éljük túl a nyaralást!

5 tuti nyaralós edzés

 

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Kávé, csoki, sós ételek? Üzenete van annak, hogy mit kívánunk
Az étel utáni vágyakozásnak rendszerint komoly oka van.
Britney Spears edzős videója téged is motiválni fog!
Britey Spears nem titkolja, hogyan hozza formába magát. Elnézve a koncertjeit, amennyit ő ugrál, szüksége is van a jó kondira. Most egy videóban beszélt az edzéstervéről.
Fagyi a diétában! Jégre tesszük a kilókat
Jégkrém a fogyókúrában? Micsoda eretnek gondolat! Pedig egyáltalán nem az.
Ez a luxus gumicsónak a vizek új királya
Hat méter hosszú, és közel 25 kiló ez a mindennel felszerelt, luxus gumicsónak, ami az idei nyár slágere lett.
Stresszűző diéta, nyugtató ételek
Szinte minden diétás tanács különféle javaslatokkal bombázza a fogyni vágyókat arra vonatkozóan, hogy mit mivel helyettesítsenek az alacsony kalóriatartalom érdekében. Most egy kicsit megreformáljuk az ilyen jellegű tanácsokat.
Kocsis Fanni útja a lovastornától a magyar plank rekordig
Fanni húsz éves volt, amikor 1 óra 15 perc és 54 másodperces eredményével felállította a leghosszabb ideig kitartott női planking gyakorlat hazai rekordját. Bár „csak” otthon, de azóta többször is megdöntötte ezt az eredményét.
10 pici lépés, amivel változtathat az életmódján
Csak tíz apró tanács, amely megváltoztathatja az életmódját, az egész életét.
Csodás átalakulás: 130-ról 69 kilóra fogyott az esküvőjére
Hat évig vacsorázott esténként gyorsétteremben, aztán mikor a mérlegre állt, már 130 kilónál tartott. Közelegő esküvője miatt úgy döntött: fogyni fog!
Megéri hajszolni a herceget? Párkeresés a valóságban
Idővel már nem csak a herceg lesz gyermekként alkotott ideálunk középpontjában. Találkozunk a szegény ember legkisebb fiával is.
A TSH nem elég? Mit nézessünk még meg pajzsmirigyzavar esetén?
Ha valaki különös, furcsa tüneteket tapasztal, ami pajzsmirigyzavarra utal, az ellenőrizteti a TSH szintjét. Azonban egy TSH eredmény önmagában nem diagnosztikus jellegű.
Buktatók helyett - Így szervezze meg az esküvőjét
Az esküvő gyönyörű, az esküvő felejthetetlen! Általánosságban elmondható, hogy az azt megelőző féléves, szervezéssel teli időszak is felejthetetlen.
Három sportos program június harmadik hétvégéjére
Ezen a hétvégén is érdemes kimozdulni. Éjszakai futóversenyek, kalandos bringapark és úszóverseny várja a kicsiket és a nagyokat.
Jennifer Aniston: „Azt mondták rám, hogy dagi vagyok”
A tésztasalátáról nem hajlandó lemondani, ezért pedig akkor is képes a kőkemény edzésre, amikor teljesen elveszíti a motivációját.
A nyári ellenség! Így kerülhető el a lábgomba
Nem túlzás a lábgomba esetében a rettegett kifejezés, hiszen akik valaha elkapták már ezt a fertőzést, pontosan tudják, hogy még lábra állni is igen megterhelő a betegség intenzív időszakában.
Az összes ingyenes szabadstrand a Balatonon
A déli parton egyelőre több szabadstrand található, mint az északin, de a pontos listát érdemes végignézni, mielőtt a Balatonra indulunk!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.