Decemberben mindenki magasabb fordulatszámra kapcsol. Év végi hajrá a munkahelyen, ajándékvásárlás, iskolai szünet, családi ebédek és vacsorák – rengeteg a teendő. ha nem osztjuk be ügyesen az időnket, akkor csak a munka marad, és értékes órákat pazarolunk el.

Ossza be az idejét!

Anélkül, hogy komoly filozofálásba kezdenénk arról, hogy mi is az idő, lássunk egy egyszerű példát. Az első randikon a rózsaszín ködben egy óra nem tűnik többnek pár percnél. Aztán pár év múlva, amikor a totyogó másfél évessel sétálgatunk, és megszemlél minden kavicsot, egy óra örökkévalóságnak tűnik. Az időt tehát többféleképpen is érzékelhetjük – ezért is érdemes megfontolni, hogyan tehetjük hatékonyabbá a napjainkat. Különösen igaz ez a decemberre. átgondolt, jó szervezéssel azonban juthat idő mindenre. Figyeljük meg, mi melyiket mondogatjuk gyakran, melyik vált önmagát beteljesítő jóslattá. a kérdés az, hogyan tudunk ezen változtatni. Egy módon, ha abbahagyjuk ezek mantrázgatását, és olyanokat kezdünk el mondogatni, hogy:

Minden belefér az időmbe. Képes vagyok mindent időben elintézni – és így tovább.
Vagy azt: A karácsony az együttlétről szól, nem az evésről. Nem az ajándékok adják meg a karácsony hangulatát. Menni fog?

Készítsünk idősajtot!

Az idősajt egy kördiagram, F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus találmánya, amelyben napi tevékenységeinknek kihasítunk egy-egy szeletet. Írjuk össze, mivel mennyi időt töltünk egy nap. ábrázoljuk a kördiagramon. Majd nézzük meg, mi lenne az ideális, mikor éreznénk jól magunkat. A második diagramban jelenjen meg a saját idő és az intim idő is, amit a párunkkal töltünk. folyamatosan figyeljük, hol csúszunk el, hol nyerünk, és alkossuk meg újra a sajtunkat. Ha az egész decembert alárendeljük a karácsonyi őrületnek, az könnyen kiégéshez, vagy ami sokkal gyakoribb, lebetegedéshez vezet. a kevesebb mindig több, ez még a karácsony megünneplése esetén is igaz.

Táblázzuk be magunkat!

Nemcsak a gyerekek életének ad keretet az iskolai órarend, a felnőtteknek is nagy segítség lehet. osszunk be minden teendőt, beleértve a pihenésre, szórakozásra, közösségi médiára, lazulásra, semmittevésre szánt időt is. Nem kell túl feszesre szabni a határidőket, de igyekezzünk betartani. Dobjuk ki azt, ami felesleges amikor összeírjuk a napi vagy akár heti programjainkat, hamar szembesülhetünk azzal, hogy lesznek feleslegesen eltöltött félórák. állítsunk fel két oszlopot, az egyik legyen a szükséges, a másik a felesleges teendők. Karácsonyi ajándékok böngészésével, álomnyaralás-tervezgetéssel felesleges mindennap foglalkozni. Hozzuk meg gyorsan a döntéseket. még ha örömöt okoz is ez a fajta álmodozás, semmi haszna, ha közben meg sokkal fontosabb dolgoktól veszi el az időt.

Csökkentsük a kizökkenéseket!

Ha bele kezdtünk a munkába, ne veszítsük el a lendületet apró kizökkenésekkel. Kérjük meg a csacsogó kollégát, hogy tolja át a bringát egy másik szobába, ha lendületben vagyunk, ne álljunk fel ebédelni csak azért, mert a többiek már mennek. Egy óra múlva is mehetünk enni, azzal a jó érzéssel, hogy nagyot haladtunk.

Többet egyszerre

Nem minden ember alkalmas a multitasking üzemmódra, de mi nők azért elég ügyesek vagyunk ebben. bedobjuk a mosást, amíg kifő a tészta, ránézünk a gyerek házi feladatára, menet közben összekapkodjuk a szanaszéjjel pakolt ruhákat. Kimerítő és frusztráló ez időnként, ha tudatosítjuk magunkban, hogy háromnegyed óra eszeveszett pörgéssel nyerünk magunknak egy órát láblógatásra, akkor nem kérdés, hogy megéri-e. Vonjuk be a családot a karácsonyi teendőkbe is. Süteményt kivételesen rendelhetünk a cukrászdából, és az sem dráma, ha egyféle ételt teszünk az asztalra. Vagy egy huszárvágással fizessünk be egy hotelbe, és töltsük fürdőköpenyben az ünnepeket. Ha nem is lesz olcsó, garantáltan örök emlék marad.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink